RoboMarkets – Professional services on Forex market
top of page

Investment AB Spiltan

Uppdaterat: 25 nov. 2023

Investment AB Spiltan är ett svenskt investmentbolag som har en betydande roll i den svenska finansmarknaden. Företaget grundades 1986 som en aktiesparklubb med ett kapital på 200.000 SEK av vänner som hade studerat industriell ekonomi vid Linköpings Universitet. Från den blygsamma starten är bolaget idag värderat till 7 miljarder SEK. Det är en ok resa från den lilla aktieklubb som bolaget en gång var. Sedan dess har Spiltan etablerat sig som en viktig aktör inom investeringsbranschen. Spiltan är känt för sin långsiktiga investeringsstrategi och sitt fokus på att investera i bolag med starka varumärken och god tillväxtpotential. De flesta av er kanske känner igen bolagets populära fonder såsom Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Spiltan Globalfond Investmentbolag och Spiltan Småbolagsfond. Det som kanske inte lika många känner till är att man kan handla aktien Spiltan som sedan 2021 är noterat på börsen.

Investment AB Spiltan graf

Om du har konto på antingen Avanza eller Nordnet kan du handla aktien. För stunden handlas aktien enbart på Tisdagar. Men under 2024 är det planerat att aktien ska handlas dagligen. Om du inte har konto hos Nordnet eller Avanza kan du snabbt och enkelt skapa ett gratis konto via länkarna. SKAPA KONTO PÅ AVANZA SKAPA KONTO PÅ NORDNET

Något jag också gärna ser i mina långsiktiga investeringar är att ledningen äger mycket aktier. Det ser vi klart och tydligt i Spiltan! Per H Börjesson som är både grundare och VD är den största ägaren i aktien. Precis så det ska se ut.

Ägardata över Spiltan

Investeringsfilosofi Spiltans investeringsfilosofi är att fokusera på företag som har en stark marknadsposition och som kan generera hållbar tillväxt och lönsamhet över tid. De prioriterar investeringar i bolag med transparenta affärsmodeller och goda ledningsteam. En annan viktig aspekt av deras strategi är att ha ett långsiktigt perspektiv, vilket innebär att de inte söker snabba vinster utan snarare strävar efter att vara delaktiga i företagens utveckling över längre perioder.

Spiltans Investeringar Genom åren har Spiltan gjort flera framgångsrika investeringar. Den mest noterbara investeringen är i svenska gaming-företaget Paradox Interactive som är känd från sina titlar Cities Skylines, Crusader Kings, Hearts of Iron, med flera. Spiltans investering i Paradox har blivit en riktig framgångssaga. År 2010 investerade Spiltan i Paradox och då köpte bolaget 34% av hela bolaget. Paradox vars börsvärde har vuxit massvis sedan Spiltans initiala investering utgör i dagsläget hela 43,62% av det totala substansvärdet i Spiltan. Paradox är minst sagt det viktigaste innehavet att ha koll på när det kommer till Spiltan.


Spiltans aktieinnehav sett till substansvärde

Det näst största noterade innehavet i Spiltans portfölj är den Svenska serieförvärvaren Teqnion som i dagsläget utgör 4,76% av substansvärdet. Om du skulle vilja veta mer om Teqnion så har jag en video om bolaget på min kanal:


Det näst största innehavet är ett onoterat innehav. Nämligen Spiltans fondverksamhet. De populära fonderna har attraherat mycket kapital under åren och idag är fondverksamhetens substansvärde upp på hela 941 MSEK. Spiltan Fonder utgör i dagsläget 10,31% av substansvärdet bland innehaven.

substansvärde spiltan fonder

Utmaningar och Framtid Som alla investeringsbolag står Spiltan inför utmaningar, såsom marknadsvolatilitet och osäkerhet i den globala ekonomin. Dessutom kräver deras långsiktiga investeringsstrategi en kontinuerlig utvärdering och anpassning till förändrade marknadsförhållanden. För framtiden verkar Spiltan fortsätta med sin beprövade strategi och kanske även expandera sin portfölj genom att utforska nya sektorer och marknader. Med sitt etablerade rykte och erfarna ledningsteam är Spiltan väl positionerat för att fortsätta vara en viktig aktör på den svenska finansmarknaden. Den stora elefanten i rummet är givetvis den enormt stora viktningen mot just Paradox Interactive som utgör 43,62% av substansen. Även om Paradox har varit en fantastisk investering historiskt så ser jag gärna att viktningen mot bolaget minskar något framöver. Men jag ska inte heller klaga på Spiltans val av investeringar. Nedan ser ni hur Spiltans aktie (mörkblå) har presterat sedan 2014 mot OMXS30 (lila) och mot IB-index (grön). Aktien har avkastat otroliga 2040% till sina aktieägare sedan 2014!

graf över kursutveckling för Spiltan

Om du tycker att Spiltan låter som ett intressant bolag eller som en intressant investering så rekommenderar jag att titta på min mer djupgående video om bolaget.


Sammanfattning Investment AB Spiltan representerar en framgångsrik modell av ett investmentbolag som kombinerar långsiktig vision med smarta, strategiska investeringar. Deras fokus på hållbar tillväxt och solid affärsförståelse har gjort dem till en respekterad och framgångsrik aktör i finansvärlden. Själv äger jag aktier i bolaget och har tänkt göra det under en längre tid. Min tro och förhoppning är att bolaget fantastiska historik kan komma att speglas även i framtiden. Även om det inte är någon garanti!


Om du är intresserade av mer djupgående utbildningsinlägg kan jag rekommendera att testa på som medlem här på vår hemsida. Här delar vi jag och min kollega Tobbe med oss av våra portföljer, köp och sälj samt massvis av utbildningsinlägg inom både fundamental och teknisk analys. Varje dag skriver jag morgonbrev till medlemmarna. Där delar jag bland att av mig av trade set ups, de viktigaste nyheterna i marknaden och mycket mer! För att läsa mer om medlemskapet kan du gå vidare via denna länk: https://www.fredrikochtobbe.se/bli-medlem


Liknande inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page