top of page

Morgonbrev 2023-10-26 Intensiv rapportdag!

Ojoj vad det rullar in rapporter idag! För egen del kommer STMicroelectronics, Evolution, Paradox som jag indirekt äger via Spiltan, B3 Consulting (Buy and Hold), Betsson (Buy and Hold), Bonesupport (Coffee Can) och Bufab (Coffee Can). Mer om rapporterna och mina tankar hittar ni som vanligt längst ner i morgonbrevet. Jag kommer i alla fall att sitta live under morgonen så får vi ta och spana igenom alla rapportreatkioner. Vi ses i Discorden!


Nedan ser ni estimaten från Bloomberg över Evolutions rapport.


Det är också intressant att titta på hur de senaste kursreaktionerna har sett ut vid Evolutions rapportsläpp. Vid de senaste 8 tillfällena har 3 varit positiva och 5 negativa. Med andra ord kan det gå upp eller ner vid dagens rapport 😏


För STMicroelectronics väntar sig analytikerna att vinsten per aktie ska backa från $1,16 till 1,09 och att omsättningen mer eller mindre kommer att vara flat. För helåret väntas bolaget dock leverera god tillväxt.

https://markets.businessinsider.com/news/stocks/stmicroelectronics_1-q3-earnings-preview-1032738561 Givet den väldigt låga värderingen av STMicroelectronics, PE 8,2 inför dagens siffror, så har man absolut utrymme för att tappa en del vinst utan att aktien skulle se dyr ut. Fokus kommer att ligga på hurvida guidningen framåt ser ut för elbilsmarknaden. Det är min tro. Än så länga har vi sett mixade signaler på den fronten. STM är väl egentligen det första halvledarbolaget med stor exponering mot elbilssektorn att rapportera för Q3 2023.


Igår var det i alla fall relativt lugnt på rapport-fronten och det enda bolaget jag ägde som rapporterade var Swedencare. Bolaget kom med en rapport som var långt över marknadens förväntningar. Viktigare än så var att bolaget också visade upp väldigt trevliga siffror year over year. Omsättningen växer med 24,5% varav den organiska tillväxten är 17%. Rörelseresultatet växer från 21,7 MSEK till 56,7 MSEK, 161%. Vinst per aktie ökar från 0,15 till 0,24 SEK vilket innebär en ökning om 60%. Bolaget har också haft som mål att få ner sin Nettoskuld/EBITDA som har legat en bra bit över 3.0 under de senaste kvartalen. I rapporten lyfter VD fram att bolaget nu har fått ner Nettoskuld/EBITDA under 3.0 tack vare det starka kassaflödet. Det är positivt att se. Jag personligen ser gärna att bolaget tar sig ner under 2.5 vilket jag brukar ha som tumregel för skuldsättningen, men det kan givetvis diffa beroende på vilken typ av bolag.All in all får jag säga att jag är nöjd med rapporten. Det verkar även marknaden tycka eftersom att aktien handlades upp Swedencare hela 25%! jag vet inte om jag tycker att rapporten var så pass bra att den förtjänade den uppgången, men jag klagar inte.


På den Svenska marknaden hamnade dock fokus på den största pjäsen i OMXS30, nämligen Atlas Copco. Bolaget kom in med en rapport som var över marknadens förväntningar. Orderingången växte med 5,1%, omsättningen med 16,8% och vinsten per aktie ökade från 1,34 SEK till 1,6 SEK vilket innebär en tillväxt om 19,4%. Framåt väntar sig Atlas Copco att kundernas aktivitetsnivå ska fortsätta att försvagas.

Marknaden gillade rapporten och aktien steg med 3,32% och priset gav en bra studs uppåt från den viktiga stödnivån. Att Atlas Copco kan "försvara" denna nivå är viktigt för hela OMXS30.


Det är inte bara i OMXS30 som Atlas Copco utgör den största vikten utan bolaget är även störst bland Investors innehav. Där väger Atlas hela 15,7% av den totala substansen. Investor fick ta del av den positiva reaktionen under gårdagen. Trots bäsbörs stängde Investor på +0,5%.


När vi befinner oss i en intensiv rapportperiod kan det vara svårt att hänga med i informationsflödet. Som tur är har Börsdata många bra verktyg att använda under rapportperioden. Jag gjorde en video i helgen där jag går igenom 5 stycken verktyg som underlättar för oss investerare under rapportperioden. Den kan du se här:


Två lite lugnare dagar var allt vi fick i Måndags och i Tisdags. Sedan dess har US10Y och DXY återigen ställt sig på bakbenen och räntan närmar sig nya highs och dollarindexet är inte långt borta det heller. Bill Ackmans stängning av positionen hjälpte bara börserna under 1 handelsdag, tyvärr!


SP500 fortsatte sin konk under gårdagen och ställde sig under 4200-stödnivån. Det jag spanar mot nu är botten av trendlinjen kring 4140. Om även den fallerar är nästa stödnivå på 4050.


Det var framförallt teknik och tillväxt som presterade dåligt under gårdagen. Precis så det brukar se ut när räntan och dollarn pekar uppåt. Värdeindexet Dow Jones stod sig helt okej och backade bara med 0,32%. Av de nischsektorer och sektorer jag har på min bevakningslista var bara 2 sektorer av 30 positiva. En av dessa som var positiva var XLP där jag har en aktiv swing. Guldet, som är en annan aktiv swing, stod sig också bra under gårdagen och fortsatte att kämpa kring sin större motståndsnivå på 1880-1890. Ett break av den nivån hade öppnat upp för ett test av ATH-nivåerna kring 2080.


Det var som sagt framförallt teknik och tillväxt som mådde illa igår. Google ledde nedgången och slog ner hela 9,6% efter att sin rapport. Jag tycker väl detta var en rejäl överreaktion eftersom att rapporten kom in ovanför marknadens estimat på alla punkter förutom på cloud-tillväxten som kom in 1,6% lägre än väntat.


Google som varit börsnoterat sedan 2004 har i sin snart 20-åriga historik fallit med 9,5% eller mer på en och samma dag vid 4 stycken tillfällen. Ett av dessa tillfällen var igår. Mycket ska man få vara med om under börsåret 2023 😅 Jag försökte mig på en intradagstrade igår i Google men fick stänga ner mig till 0,7% loss efter att aktien inte bjöd på någon studs alls.


Bäsen för teknikaktier fortsatte i after hours. Meta Platforms kom med sin rapport och slog marknadens estimat. Aktien klättrade upp 4% initialt men föll sedan tillbaka på guidningen och på conf callet och stängde igen after hours på -3%. Sen får man väl vara ärlig med och säga att vi inte direkt har någon håsmarknad där ute. Framförallt i USA tycker jag att rapportreaktionerna har varit väldigt hårda.
Det är inte bara mycket rapporter idag utan det är också mycket makro. Klockan 14:15 kommer den Europeiska centralbanken med räntebesked. Räntan förväntas att bli oförändrad och kanske har vi nu nått en peak på de Europeiska räntorna. 15 minuter senare kommer USA med BNP-siffror, orderingång av kapitalvaror och nytillkomna ansökningar om arbetslöshetsersättning. Vi kan med andra ord vänta oss en hel del volatilitet idag!

All makro kan du följa här: https://www.investing.com/economic-calendar/


Efter Metas rapportreaktion föll teknikaktierna tillbaka ännu mer. Så inför dagen går vi mot ännu en negativ öppning där Nasdaqs terminer redan är ner 1%. Sett till OMXS30 står den och tuggar kring veckans lägsta nivåer. US10Y, DXY och guldet är upp under morgonen.


Asien vill inte vara sämre dom. Index i Asien har hängt på USA:s nedgång och majoriteten av alla index handlas negativt.Länkar för medlemmar: Vi har mycket information, material och verktyg på hemsidan som ni medlemmar kan ta del av. Som ny medlem kan det vara svårt att navigera till en början. Nedan har du länkar för att snabbare ta dig runt på hemsidan och utforska allt material som vi har producerat. Om du har frågor eller funderingar kan du alltid skriva till oss direkt här på plattformen.


Utbildningsportalen, FA, TA och index:https://www.fredrikochtobbe.se/utbildningsportal


Lojalitetsprogram, tjäna ihop rabatt på ditt medlemskap: https://www.fredrikochtobbe.se/post/lojalitetsprogramBokrekommendationer: https://bio.link/freddestrading


Skapa konto på RoboMarkets för dollarkonto ISK och billigare courtage: https://www.fredrikochtobbe.se/post/ny-plattform-robomarketsRapporter idag


Det kryllar som sagt av rapporter idag. Jag nämnde i inledningen av morgonbrevet vilka aktier jag äger som rapporterar idag. Förutom dessa så finns det ett helt gäng andra intressanta aktier. Bland annat Addvise Group, Addlife, Addtech, Gränges, Mips, SAAB, Volvo Cars, HelloFresh, Siltronic, QT Group, BE Semiconductor, Höegh Autoliners, Bunge, Intel, Mastercard och givetvis den viktigaste av de alla, nämligen Amazon. Efter att både Google och Microsoft visade upp bra tillväxt i både ads och i cloudtjänsterna så känns det som om att förutsättningarna finns där för att Amazon också ska visa upp starka siffror year over year. Sett till estimaten inför dagens rapport väntas omsättningen växa mellan 9-13% och vinsten per aktie väntas växa från 20 cent till 58 cent vilket i så fall skulle innebära en tillväxt om 190%.


Det största intäktsbenet för Amazon är givetvis E-handeln, Här tycker jag att det är svårare att sia om hur tillväxten kommer att se ut. Under året har vi haft spridda skurar när det kommer till konsumtionen. I de digitala intäktsbenen räknar jag dock med fortsatt stark tillväxt.


Något annat som är rätt mind-blowing med Amazon är att för Q3 förväntas bolaget omsätta cirka 140 miljarder dollar. Om vi tar den siffran x4 för att visa på hur 1 års omsättning kan komma att se ut framåt så får vi alltså resultatet 560 miljarder USD i omsättning från Amazon. Det är inte långt borta från Sveriges totala BNP som under 2022 landade in på 585 miljarder USD! 😅 Givet Amazons tillväxttakt och Sverige obefintliga tillväxt så är det nog inte många år bort innan Amazon omsätter mer än vad Sverige har i totalt BNP. Låt det sjunka in!


Förutom Amazon tycker jag att Höegh Autoliners ska bli intressant att spana på. Aktien har varit med länge på vår bevakningslista "Momentum". Senast igår noterade aktien nya all time highs.

Jag har velat läsa på om bolaget men har inte hittat tiden till att göra det. Jag fortsätter att klia mig i huvudet då aktien handlas till PE 3,8 trots att bolaget visar upp väldigt bra tillväxt. Även om jag inte hunnit läsa på om bolaget ska ska det bli intressant att se dagens rapport!Sverige

ADDvise Group - Delårsrapport AddLife - Delårsrapport Addtech - Delårsrapport Aixia Group - Delårsrapport Alligator Bioscience - Delårsrapport Alligo - Delårsrapport AlphaHelix Molecular Diagnostics - Delårsrapport Annehem Fastigheter - Delårsrapport Arcoma - Delårsrapport Arion Bank - Delårsrapport Artificial Solutions International - Delårsrapport B3 Consulting Group - Delårsrapport BHG Group - Delårsrapport Beijer Alma - Delårsrapport Bergs Timber - Delårsrapport Betsson - Delårsrapport BioInvent International - Delårsrapport Bonesupport - Delårsrapport Brinova Fastigheter - Delårsrapport Briox - Delårsrapport Bufab - Delårsrapport Bulten - Delårsrapport CDON - Delårsrapport Careium - Delårsrapport Climeon - Delårsrapport Corem Property Group - Delårsrapport Desenio Group - Delårsrapport Dividend Sweden - Delårsrapport Dometic Group - Delårsrapport Eastnine - Delårsrapport Enea - Delårsrapport Essity - Delårsrapport Everysport Group - Delårsrapport Evolution - Delårsrapport Gapwaves - Delårsrapport Greater Than - Delårsrapport Gränges - Delårsrapport Hansa Biopharma - Delårsrapport Havsfrun Investment - Delårsrapport Invent Medic Sweden - Delårsrapport KlaraBo - Delårsrapport Lammhults Design Group - Delårsrapport Lindab International - Delårsrapport Litium - Delårsrapport Loomis - Delårsrapport Mentice - Delårsrapport Micro Systemation - Delårsrapport Micropos Medical - Delårsrapport Midsona - Delårsrapport MilDef Group - Delårsrapport Millicom - Delårsrapport Mips - Delårsrapport NAXS - Delårsrapport New Bubbleroom Sweden - Delårsrapport NextCell Pharma - Årsrapport Nivika Fastigheter - Årsrapport Nolato - Delårsrapport Nordic Waterproofing Holding - Delårsrapport Nyfosa - Delårsrapport Ortoma - Delårsrapport Pandox - Delårsrapport Paradox Interactive - Delårsrapport Polygiene - Delårsrapport Prevas - Delårsrapport Pricer - Delårsrapport Projektengagemang Sweden - Delårsrapport Resurs Holding - Delårsrapport Rottneros - Delårsrapport Saab - Delårsrapport Scandi Standard - Delårsrapport Scandic Hotels Group - Delårsrapport Sedana Medical - Delårsrapport Senzime - Delårsrapport Sivers Semiconductors - Delårsrapport Solid Försäkring - Delårsrapport Stille - Delårsrapport Swedbank - Delårsrapport Swedish Logistic Property - Delårsrapport Söder Sportfiske - Delårsrapport Tietoevry - Delårsrapport Trelleborg - Delårsrapport Volvo Car - Delårsrapport Westpay - Delårsrapport XMReality - Delårsrapport Xano Industri - Delårsrapport Zaplox - Delårsrapport


Belgien

Euronav - Delårsrapport


Kanada

New Gold - Delårsrapport Newmont Mining - Delårsrapport


Tyskland

Aixtron - Delårsrapport Befesa - Delårsrapport HelloFresh - Delårsrapport LPKF Laser & Electronics - Delårsrapport Mercedes Benz - Delårsrapport Nemetschek - Delårsrapport Siltronic - Delårsrapport Software - Delårsrapport Volkswagen - Delårsrapport Wacker Chemie - Delårsrapport


Danmark

Brødrene A&O Johansen - Delårsrapport Fast Ejendom Danmark - Delårsrapport Nexcom - Delårsrapport Nordfyns Bank - Delårsrapport Novozymes - Delårsrapport Skjern Bank - Delårsrapport Tivoli - Delårsrapport


Finland

CapMan - Delårsrapport Cargotec - Delårsrapport Evli - Delårsrapport Fiskars - Delårsrapport Glaston - Delårsrapport Kesko - Delårsrapport Lassila & Tikanoja - Delårsrapport Lemonsoft - Delårsrapport Metsä Board - Delårsrapport Neste - Delårsrapport Orion - Delårsrapport Qt Group - Delårsrapport Raute - Delårsrapport Revenio Group - Delårsrapport SRV Group - Delårsrapport Sanoma - Delårsrapport Solteq - Delårsrapport Tallink Grupp - Delårsrapport Trainers´ House - Delårsrapport Verkkokauppa.com - Delårsrapport


Frankrike

BNP Paribas - Delårsrapport Sodexo - Årsrapport Television Francaise 1 - Delårsrapport TotalEnergies - Delårsrapport X Fab Silicon Foundries - Delårsrapport


Italien

Maire Tecnimont - Delårsrapport Mediobanca Banca di Credito Finanziario - Delårsrapport UniCredit - Delårsrapport


Nederländerna

BE Semiconductor Industries - Delårsrapport Pharming Group - Delårsrapport


Norge

ABL Group - Delårsrapport Airthings - Delårsrapport Akastor - Delårsrapport Aker Carbon Capture - Delårsrapport Bonheur - Delårsrapport Carasent - Delårsrapport ContextVision - Delårsrapport Gentian Diagnostics - Delårsrapport Goodtech - Delårsrapport Höegh Autoliners - Delårsrapport KMC Properties - Delårsrapport Komplett - Delårsrapport Lea Bank - Delårsrapport MPC Energy Solutions - Delårsrapport OKEA - Delårsrapport Orkla - Delårsrapport Otovo - Delårsrapport PGS - Delårsrapport SATS - Delårsrapport SoftOx Solutions - Delårsrapport SpareBank 1 SR-Bank - Delårsrapport Sparebanken Møre - Delårsrapport Sparebanken Sør - Delårsrapport TGS - Delårsrapport Totens Sparebank - Delårsrapport Zalaris - Delårsrapport


USA

A.O. Smith - Delårsrapport AT&T - Delårsrapport Altria Group - Delårsrapport Amazon.com - Delårsrapport American Tower - Delårsrapport Avinger - Delårsrapport Bio-Rad Laboratories - Delårsrapport Boston Beer - Delårsrapport Boston Scientific - Delårsrapport Bread Financial Holdings - Delårsrapport Bristol-Myers Squibb - Delårsrapport Bunge - Delårsrapport California Water Service Group - Delårsrapport Capital One Financial - Delårsrapport Carrier Global - Delårsrapport Chipotle Mexican Grill - Delårsrapport Cincinnati Financial - Delårsrapport Coca-Cola Femsa SAB de CV - Delårsrapport Comcast - Delårsrapport Comstock Mining - Delårsrapport Coursera - Delårsrapport Cullen/Frost Bankers - Delårsrapport Dexcom - Delårsrapport Digital Realty Trust - Delårsrapport EPR Properties - Delårsrapport Eastman Chemical - Delårsrapport Empire State Realty Trust - Delårsrapport Essex Property Trust - Delårsrapport FirstEnergy - Delårsrapport Ford Motor - Delårsrapport Hasbro - Delårsrapport Hershey - Delårsrapport Houlihan Lokey - Delårsrapport Intel - Delårsrapport Juniper Networks - Delårsrapport Kimco Realty - Delårsrapport LTC Properties - Delårsrapport Lazard - Delårsrapport MarineMax - Årsrapport Masco - Delårsrapport Mastercard - Delårsrapport Materialise - Delårsrapport Merck & Co - Delårsrapport Northrop Grumman - Delårsrapport Novocure - Delårsrapport Olin - Delårsrapport Overstock.com - Delårsrapport Pacific Gas & Electric - Delårsrapport Principal Financial Group - Delårsrapport ResMed - Delårsrapport Rithm Capital - Delårsrapport Rollins - Delårsrapport Royal Caribbean Cruises - Delårsrapport Seagate Technology - Delårsrapport Skechers USA - Delårsrapport Southwest Airlines - Delårsrapport Takeda Pharmaceutical - Delårsrapport Tractor Supply - Delårsrapport United Parcel Service - Delårsrapport Valero Energy - Delårsrapport Verisign - Delårsrapport WW Grainger - Delårsrapport Weyerhaeuser - Delårsrapport Zynex - Delårsrapport

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page