top of page

Morgonbrev 2022-09-27 Obligationsmarknaden i free fall

Oroligheterna i marknaden fortsätter att vara påtagliga. Igår noterade både DXY och US10Y nya highs. Värst ser det faktiskt ut på kreditmarknaden där obligationerna mer eller mindre är i "free fall" just nu. Tittar vi till iShares samlade obligations ETF $AGG (som ger en bra överblick över hur den totala obligationsmarknaden i USA ser ut) så är den nu nere i nivåer vi senast såg under 2008 då USA:s ekonomi bokstavligen höll på att gå under fullständigt. Är det lika illa nu?Det kraftiga fallet i obligationerna driver snabbt upp räntorna. Och FEDs som är ute på uppdrag att minska sin balansräkning har just nu väldigt få kort på handen att spela ut för att stoppa detta. Än värre än 10 åringen ser 2 åringen ut. Som just nu handlas vid 4.31% vilket betyder att 10 och 2 åringen fortfarande är inverterade. Det i sig bör tas som en tydlig signal att systemet inte mår bra. Vill du läsa mer om inverterade yields kan du läsa mitt tidigare inlägg om just detta: https://www.fredrikochtobbe.se/post/inverterade-yields-vad-inneb%C3%A4r-detVi kan också titta på MOVE index som kan beskrivas som obligationsmarknadens VIX index. Stiger MOVE så stiger paniken i obligationsmarknaden. Det vi kan säga av grafen är att obligationsmarknaden befinner sig i full panik. Just nu står vi i linje med de nivåer vi såg under Corona. Alltså har paniken nått obligationsmarknaden men ännu inte aktiemarknaden.


https://www.tradingview.com/x/Y3Hv92OG/ Vi har inte ens kommit in på Storbritannien som under den senaste tiden har bjudit på en del läskiga rörelser. Om vi börjar med Pundet har valutan totalt havererat. Sedan Juni förra året har pundet tappat 31% mot dollarn. USD / GBP står nu i 0.925Kikar vi till Storbritanniens räntor har dem också klättrat explosivt med 2 åringen på 4.49%.Tittar vi till UK100, deras index, så är indexet nere precis som många andra index och står och väger vi väldigt viktiga nivåer. Bryter priset ner från nivån finns det helt klart potential till att gå kort. Speciellt om svagheten i pundet fortsätter samtidigt som valutorna klättrar vidare uppåt.Englands centralbank håller dock koll på rörelserna och säger att dem "inte tveka att ändra räntan". Någon som har följt historien och minns när Soros mer eller mindre på egen hand välte Storbritanniens ekonomi i en riktigt mäktig trade mot pundet som tvingade Englands centralbank att chockhöja räntorna. Den situationen vi har just nu börjar alltmer likna den i videon jag talar om. Om du inte har sett videon så kan du se den här: https://www.youtube.com/watch?v=WBZnau8Px5E&ab_channel=BusinessCasualIgår kom nyheten att EVO's VD Martin Carlesund ökade sin position med 100 MSEK. En stark signal till marknaden då detta kommunicerades ut 1 dag innan den tysta perioden inför Q3 rapporten inleds. Detta är också ett av de största insiderköpen från en VD på den svenska börsen genom historien.


https://www.avanza.se/placera/telegram/2022/09/26/evolution-vd-kopt-aktier-for-100-mln-kr.html I Fredags ökade också EVO's produktchef på sin position med 3.1 MSEK.


https://www.avanza.se/placera/telegram/2022/09/23/evolution-produktchef-kopt-aktier-for-31-mln-kr.html Insiderköp och återköp av aktier är något vi har sett mycket av i Evolution under året och det ger helt klart ett signalvärde till aktieägarna.


Vinstvarningar är något som har pratat mycket om under året och dem fortsätter att trilla in. Igår kom både Intrum och NCC ut med en varsin vinstvarning. NCC: https://www.avanza.se/placera/telegram/2022/09/26/ncc-rorelseresultat-3-kv-paverkas-neg-av-ekonomiska-laget-ny.html Intrum: https://www.avanza.se/placera/telegram/2022/09/26/intrum-negativ-justering-29-33-mdr-kr-av-sankta-inkasseringsforvantningar.html


Detta kommer vi antagligen att se mer av nu när vi närmar oss Q3 rapporterna. Främst har vi sett vinstvarningar bland producerande bolag och inte speciellt många bland digitala bolag. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, efter denna period av hög inflation är bakom oss tror jag att man kommer titta tillbaka och ha lärt sig att många teknikbolag klarar av inflationen med bravur. Produktionskostnaderna är låga och marginalerna är ofta avsevärt mycket högre hos ett digitalt bolag än vad det är hos ett producerande bolag. Det ger en bra kudde i dessa tider. Att investerare ännu inte har börjat krypa in i konjunkturokänsliga digitala bolag är fortfarande ett frågetecken för mig. Kanske får vi svar på den frågan längre fram.

Men en uppenbar anledningen är att värderingarna sprang iväg alltför fort under 2020 och början av 2021.


Slår vi ett getöga till makro idag ligger fokuset på Powell som intar scenen klockan 13:30, samtidigt som ECBs Lagarde. Senare under dagen presenterar även USA konsumentförtroendeindex och nyförsäljning av hus.För omväxlingsskull går marknaden idag mot en positiv öppning. SP500 fortsätter att handla i sin range mellan 3700 och 3650. Det är en range att hålla koll på under dagen.Även Asien har under natten handlat mer positivt. Även om det har varit mixat.


Det var allt för detta morgonbrev! Jag tänker att vi kan sätta oss och köra live vid öppningen idag. Vi ses inne i Discorden☺

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page