RoboMarkets – Professional services on Forex market
top of page
  • Simon

Vad ska en aktie kosta, del 4

Det sista inlägget i serien "Vad ska en aktie kosta" kommer handla om hur man ska värdera bolaget man analyserar. Jag kommer fortfarande skriva inlägg om fundamental analys, men lite mer än vad en aktie ska kosta.


I många fall kollar man historiken, och kollar snittvärderingen de senaste X åren.

Problemet med det är att aktier handlar om framtiden, snarare än vad man kan se i bakspegeln.


Det finns en del klassiska exempel från diverse analyshus och Dagliga Industritidningar där man skriver saker som att "Fortnox nu handlas till p/e 78... vilket är en rabatt på treårssnittet. Köp!" eller "Nu handlas Nibe bara till p/e 35, och det är lågt om man jämför med snittet på 50".


Även det motsatta kan givetvis vara sant. Inwido har ett snitt på p/e 12, vilket känns som aningen klent givet tillväxten, marknadspositionen och ESG-trenden.


Även kontraktstillverkarna har i många fall väldigt låga snitt, eftersom man under flera år hade global outsourcing (vilket knappast gynnat dem) och att många av dem tidigare använts som en lyxvara under högkonjunkturer.


Så snarare än att titta på den historiska värderingen bör man titta på både historisk och framtida tillväxt.

Det finns en sida med det fantastiska namnet MordorIntelligence.com där man kan hitta förväntad tillväxt inom olika branscher. Den Globala dörr- och fönstermarknaden (på tal om Inwido) förväntas exempelvis växa med en CAGR på 4,5% fram till 2029.Efter att man kommit fram till en bra, långsiktig tillväxt kan man utgå ifrån följande tabell:Ett bolag som inte växer brukar värderas till p/e 8, ett bolag som växer 10% brukar värderas till p/e 15, osv.


Men utöver tillväxt måste man också kolla lite på själva bolaget. Har bolaget stor del återkommande intäkter, regulatoriska medvindar, eller en historik som visar en okänslighet för konjunkturen? Då ska bolaget nog värderas högre än vad tabellen visar.

Har bolaget istället en politisk risk, slagig verksamhet, eller visat att man får det svårt när konjunkturen vänder? Då ska man kanske värderas lägre.

Det är alltså svårare än att bara kolla på historisk värdering eller historisk tillväxt. Inget av dem ger ett rättvist svar på vad en aktie ska värderas till idag.


Det man måste tänka på är att det kan ta marknaden lite tid att uppvärdera en aktie, men det kan bli väldigt kul när det händer - till exempel New Wave, Note eller VBG.


Hoppas ni lärde er något av dessa inlägg!Liknande inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page