RoboMarkets – Professional services on Forex market
top of page
  • Simon

Vad ska en aktie kosta, del 1

När man bestämmer en målkurs kan man i princip göra på två sätt - Genom teknisk- eller fundamental analys.


Jag kollar ibland på tekniska indikatorer (positiva divergenser är alltid trevligt!), men jag är av åsikten att det är bolaget som styr aktien, och att det alltså är det fundamentala som styr priset. Därför kommer mina inlägg uteslutande handla om fundamental analys.


Fundamental analys kan man säga är att analysera bolaget snarare än aktien, och att man köper aktien för att man vill köpa en del av bolaget.


Innan vi dyker in i inlägget måste jag uppmärksamma att de flesta av oss inte är professionella investerare med oändligt många kontakter och tillgång till all världens data. Vi är ofta glada amatörer som vill bli lite duktigare på att tjäna pengar på börsen.

Vi måste alltså erkänna att det är saker vi inte vet, och att det vi gör på någon nivå kommer vara spekulation."The key to happiness is low expectations"


Det viktiga, enligt mig, är inte att ha helt rätt utan att kunna ha ganska fel utan att det blir en dålig affär. Det gäller alltså att hitta bolag där man även med låga estimat kan få en okej avkastning.


Tyvärr betyder det att jag ofta missar både raketer och turnarounds, men också missar raketer som kraschar och turnarounds som inte vänder. Smällar man får ta!


Processen


Det viktigaste att estimera är omsättningstillväxt och ebit-marginal. Har man dessa två så brukar man ligga rätt bra till och få fram en rimlig vinst per aktie. Skatten och de finansiella kostnader som bolaget måste betala brukar vara för svåra att veta - att ta reda på vilken ränta ett bolag betalar, eller bolagsskatt utomlands, är svårt (och ger ofta inte särskilt bra avkastning på den tid som krävdes för att ta reda på det). Det lättaste är att anta en historisk skattesats. Att anta räntekostnader är dessvärre inte lika lätt, men då har man helt enkelt en anledning att hålla sig borta från bolag med dåliga finanser.


Exempel

Det behöver inte vara jättekrångligt, och för att citera John Maynard Keynes: I'd rather be vaguely right than precisely wrong. Ju fler parametrar man estimerar, desto fler parametrar kan du ha fel på.

Det handlar som sagt inte om att ha exakt rätt, utan att kunna ha fel och ändå få en bra affär.


Nedan följer ett exempel på Dedicare.

Dedicare är ett bemanningsföretag som främst jobbar inom vård, men även lite inom Life Science och Pedagogik.

Man är verksamma på norska, svenska och danska marknaden, och har nyligen även börjat finnas i UK.


Mina estimat ser ut såhär:
Högst upp är det alltså omsättningstillväxten. I 2024 väntar jag mig att man lyckas växa 7%, och sen 5% efter det.

Man tar då omsättningen från förra året x väntad omsättning - alltså 1965 x 1,07 - för att få fram årets förväntade omsättning.


Efter det måste man estimera en ebit-marginal. Nästan alla bolag är ungefär så som de alltid varit. Har man alltid haft en marginal på 7% lär man fortsätta ha en marginal runt 7%.


Skatten ligger på ungefär 25%.


För att få fram vinsten efter skatt och eventuella finansiella kostnader (Dedicare har nettokassa, så finansnetto har ingen direkt påverkan) så använder man följande formel:

(omsättning x ebitmarginal x skatt)-räntekostnader.


För att ta bort 25% skatt multiplicerar man alltså med 0,75, och för att ta fram en ebitmarginal på 7% multiplicerar man med 0,07.

Då får ni fram den totala vinsten, som sen alltså bara delas med antal aktier för att få fram vinst per aktie - 102 / 9,6 = 10,7

Sist tar ni priset på aktien och delar med vinsten för att få fram det fina p/e-talet.

98 / 10,7 = 9,1.


Efter det får man helt enkelt anta ett p/e man tycker är rimligt för att få fram en riktkurs.

Dedicare har historiskt handlats runt p/e 12, vilket jag också tycker är rimligt.


Teoretiskt skulle alltså värdet på en aktie 2024 vara 10,7 x 12 = 128.


På så kort sikt handlar marknaden dock oftare på sentiment, och därför är ett år ofta en svår horisont att estimera på. Därför har jag alltid med en riktkurs som sträcker sig några år framåt.


Ju mer bekväm man är, desto fler parametrar kan man lägga till.


Lycka till!


Jag äger aktier i Dedicare. Detta är ingen rekommendation, utan tänkt som ett pedagogiskt inlägg där Dedicare används som exempel.

Liknande inlägg

Visa alla

8 Comments


robbocop
robbocop
Mar 08

Köpkurs som du räknat fram till 102kr är inte det motiverat P/e gånger årets Vinst per aktie? isf blir det väl 12*11,5 =137,56kr som köpkurs nu? ser ut som du gångrat motiverat P/e med nuvarande P/e? Eller ?? 😊

Like

robbocop
robbocop
Mar 06

Vad använder du för MOS margin of safety? på riktkursen? Och hur fick du fram köpkurs 102 kr i ditt exempel?


Like
robbocop
robbocop
Mar 07
Replying to

Ok, jag brukar också hålla mig mellan 30-50% lite beroende på vad det är för bolag jag analyserar, räknar på kassaflöden också.

Like

Riktigt bra, ska bli väldigt intressant att läsa mer…

Like
Replying to

Tack! Nu har ännu en kommit upp 😊

Like

Bra inlägg med ett tydligt exempel!

Like
Replying to

Tack!

Like
bottom of page