RoboMarkets – Professional services on Forex market
top of page
  • Simon

Rapportkommentar Note

Note kom med sin rapport förra veckan. Då jag var på resande fot kunde jag inte lägga upp ett inlägg direkt, utan det får istället komma nu.


Note är en av Nordens största och snabbast växande kontraktstillverkare. Man har en väldigt bred kundbas där 45% av försäljningen kom från 15 kunder. Ingen kund är mer än 6% av omsättningen.


Nu en överblick från kvartalet som gått:

• Försäljningen uppgick till 1 055 (1 051) MSEK. Rensat för förvärv och valutaeffekter var den organiska tillväxten -4%.

• Rörelseresultatet uppgick till 91 (112) MSEK. Det justerade rörelseresultatet uppgick till 93 (107) MSEK, rensat för omvärderingar av rörelsetillgångar och -skulder i utländska valutor.

• Rörelsemarginalen uppgick till 8,6% (10,7%). Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 8,8% (10,2%), rensat för valutaomvärderingarna.

• Resultatet efter finansnetto uppgick till 78 (104) MSEK.

• Resultatet efter skatt uppgick till 64 (85) MSEK, vilket motsvarar 2,20 (2,92) SEK/aktie.

• Det totala kassaflödet efter investeringar, inkluderat förvärv, uppgick till 84 (49) MSEK, vilket motsvarar 2,90 (1,69) SEK/aktie. Justerat för förvärvsrelaterade utbetalningar under första kvartalet föregående år var det operativa kassaflödet efter investeringar 84 (72) MSEK


I Q4 gav man en prognos där man väntade sig en omsättning på 1050-1100


Man justerar ner för helåret 2024. Målet för omsättning går från spannet 4,5-4,8mkr till 4,3-4,7mkr. Rörelsemarginalen går från "marginal om 10%" till 9,5-10%. Samtidigt säger han att 2024 mycket väl kan bli det bästa året i bolagets historia.


Om man når sina mål kommer man tjäna lite drygt 11kr per aktie, som i skrivande stund ger p/e 11,5.


Det är inte dyrt, men problemet är att att man varit tämligen dåliga på att lägga prognoser det senaste halvåret, vilket lett till att man sänkt prognoserna två gånger. Så sent som i December kom bolaget med en vinstvarning, bara någon månad efter att man stått fast vid att målen visst var realistiska. Givetvis säger man att det kommer bli bättre härifrån.

En rolig detalj i sammanhanget är att VD Johannes i conf callet lite irriterad gnällde på sina kunder inom Cleantech som hela tiden påpekade att verksamheten höll på att vända.


Personligen förstår jag inte varför de envisas med att prata om långsiktiga mål när det verkar vara oerhört svårt för dem att se bara någon månad framåt i tiden. Å andra sidan skulle nog inte aktiemarknaden uppskatta ett PM med titeln "NOTE upphör med långsiktiga mål", så de har målat in sig i ett hörn i väntan på bättre tider... men man gör det ju inte bättre med att snacka om att detta kan bli Notes bästa år någonsin. Låt verksamheten stå för pratet, så att säga.På tal om att vänta på bättre tider så minskade orderstocken med 18%. Till Notes försvar har man flaggat för detta ganska länge, och sagt att man kommer komma tillbaka till en mer normal orderläggning från kunderna. Dock rimmar det illa med att hålla fast vid att det kommer vända, samtidigt som man inte ser ordrar. Men nu ska jag sluta tjata om deras prognoser!


Det man ska komma ihåg är att Note fortfarande hade en hög rörelsemarginal på 8,8%. Att underleverantörer ligger på så höga marginaler är relativt nytt, så i en större bild så ser det fortfarande bra ut. Dessutom ökade marginalen sekventiellt från förra kvartalet.

Man påpekar också att man har en form av hävstång där högre tillväxt ger högre marginaler. Då finns det fortfarande hopp! Man påpekar att det är svårt att få till bättre marginaler om man växer mindre än 5%.

Men den kunskapen förstår jag inte riktigt hur Note ska få upp marginalerna till 10% då deras prognos för helåret då man måste komma upp i övre mitten av spannet för att nå en tillväxt på mer än 5%. Man säger att man ska spara lite, men frågan är om det räcker.När man kollar på kontraktstillverkare är det viktigt att man förstår att dessa nästan agerar som en sekundär exponering mot vissa sektorer. I notes fall är detta Industri, och det var bara detta segment som visade tillväxt y-o-y. Sekventiellt q-q ser det dock lite mörkare ut för verksamheten. Bolaget ser inte heller någon fantastisk förbättring i sina kunders lager. Så man får nog vänta lite på en förbättring.


Greentech var ett riktigt lovande segment runt 2021, och var en bra bit över 200msek och fantastisk tillväxt. Nu, not so much - Kul med trender! Det blir extra kul att se Scanfils rapport, som har Cleantech som ett av sina större segment.

För er som kommer fråga - försvar står för ungefär två 6% av försäljningen, och om man vill ha exponering mot försvar skulle jag satsa på Kitron eller AQ.


All in all har jag svårt att bli sugen på Note här. Ja, om man når målen känns det billigt, men det känns också som att marknaden är ytterst skeptisk. Dessutom börjar blankningen komma upp till rätt höga nivåer. Kanske om den kommer ner mot 100-110, givet att inte allt annat också kraschat...
Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page