RoboMarkets – Professional services on Forex market
top of page

Morgonbrev 2024-02-01 Fullt ös fortsätter veckan ut!

Igår blev det en del förändringar bland swingsen efter att marknaden surade ihop. Först ut var Snowflake som jag själv valde att stoppa efter att priset brutit ner genom tidigare toppar, vilket jag inte ville se! Positionen stoppades ut till en loss om 3,16%. Nästa intressanta nivå på nedsidan är MA50 för en studs uppåt. Så jag får fortsätta att bevaka aktien från sidlinjen.

Broadcom stoppades också ut efter att aktien brutit ner MA10 i dagsgrafen vilket vi ser som en tydlig signal på avtagande momentum i aktien. Positionen stängdes igen till en blygsam profit på 0,6%. Det går oftast väldigt fort när marknaden väl vänder nedåt. Vi försöker att jobba så gott vi kan med att hålla förlusterna minimala. Att undvika förluster helt och hållet är omöjligt vad som inte är omöjligt är att begränsa storleken på förlusterna.

I Broadcoms fall använde vi oss av en klassisk trailande stop loss. Om du tycker att det låter intressant så kan lära dig mer om det i denna video:

Paypal är fortfarande kvar och där fortsätter jag att behålla den första gröna zonen som mitt område. Skulle priset bryta under den nivån kommer jag att stoppa ut positionen. Idag är jag dock borta hela dagen då det är dags att packa ihop och ta flyget hem. Så jag kommer inte att kunna ha koll på positionen idag. Det överlåter jag till Tobbe. Jag landar Fredag 08:00, Svensk tid, så jag är väl helt och hållet back som vanligt till Söndagssnacket.

Det blev en första riktigt röd dag borta i USA efter att FEDs pressträff och många sunkiga rapportreaktioner från de stora techbolagen. Vi börjar med att titta på vad Powell sa igår. Det intressanta med gårdagens statements och pressträffen var att en hel del av retoriken har ändrats. Jag vet att det låter nördigt, men det är sånt marknaden sitter och analyserar. Varenda litet ord som trillar ut från Powells mun ska vridas och vändas på. Alla förändringar i gårdagens statement ser du nedanför.


I sin pressträff lät Powell dock rätt övertygad om att räntorna har nått sin peak och att vi kommer att se någon sänkning av räntan under 2024. Han var dock också tydlig med att han inte förväntar sig att FEDs sänker räntan redan i Mars vilket är någonting som marknaden har bettat på. Jag anser att den enskilda kommentaren är vad som sänkte börserna igår. Marknaden har fram tills igår levt på hoppet om en sänkning i Mars. Det här blir spännande att följa och det lär nog vara temat för hela 2024. Vi har återigen flera tecken som pekar på att inflationen kan börja ticka uppåt igen samtidigt som marknaden bettar på flera sänkningar under året... 👀


Det hela resulterade i alla fall i en sur börs. Som vanligt vid dessa rörelser så var det främst räntekänsliga sektorer som tog mest stryk. Så teknik och tillväxt mådde sämst medan många värdesektorer såsom XLV och XLU stod på sig bra. SP500 backade med 1,25% och närmar sig nu sina tidigare toppar och MA20 i dagsgrafen. Det tycker jag är en intressant nivå för en studs uppåt.

Att just teknik och tillväxt mådde sämst syns tydlig när man tittar till SP500s heat map från gårdagen.

Som grädde på moset har vi under de senaste veckorna haft väldigt tydliga negativa divergenser i bredden borta i USA. Nedan ser ni antal aktier ovanför MA20 i SP500. Den är nere på låga 50% vilket är väldigt ovanligt att se när index står några % från ATH.nivåer. Det är fortsatt en väldigt selektiv bredd i marknaden. Och detta är ett tydligt svaghetstecken. Det krävs bara att några av "jättarna" i USA viker sig så är det med stor sannolikhet ett fritt flöde på nedsidan. Det är en rek att åtminstone spana in breddindikatorerna någon gång per vecka!

Nasdaq hade det desto tuffare och backade med drygt 2% och närmar sig nu sina tidigare toppar från slutet av December. Dessa tidigare toppar är vad jag anser den närmsta stödnivån för indexet. De mer betydande nivåerna ser ni i form av mina gröna zoner i grafen.

På hemmaplan backade OMXS30 "bara" med 0,5% då indexet hade korkat igen för dagen innan USA började falla nedåt. Priset har nu vänt omkring vid 0,618 fibben, den nivån ser vi ofta att priset orkar upp till vid en rekyl. Ett möjligt scenario jag ser framför mig är att OMXS30 nu ska göra en equal move, alltså en lika stor rörelse som rekylen innan. Då mäter jag helt enkelt hur lång rekylen var från toppen den 2:a Januari till botten den 17:e Januari. I det scenariot får vi ett pris ner mot 2250. Vilket inte alls känns orimligt. Som ni vet är jag inget stort fan av att försöka "rita kartor" över vart marknaden ska. Vi tar det dag för dag! 2235 och 2290 är de två mer signifikanta stödnivåerna som jag tycker att man ska ha ögonen på. Vi har fortfarande kvar vår hedge i form av XACT BEAR 2 och inför dagen känns den bra att ha!

Bortsett från de stora rörelserna på FEDs så måste vi ju också spana in några av rapportreaktionerna från igår. Vi börjar med dom negativa reaktionerna. Först ut är Google som hade det riktigt tufft igår och backade med 7,35%. Det tycker jag väl i sig är lite av en överreaktion på en stabil rapport. USA är ju dock kända för sina överreaktioner, på både upp och nedsidan. Aktien tog sig hela vägen ner mot den nivå som jag skrev om i gårdagens morgonbrev. Liiite ner till och aktien är på MA50 och tidigare toppar. Detta är en riktigt intressant nivå. Skulle den faila ser jag nästa stöd ner mot $130 där vi har tidigare lows och MA200.

På hemmaplan fick vi se på lite samma move i HM. Aktien som var den bäst presterande aktien i OMXS30 under 2023 har haft en tuff inledning på 2024 och är redan nu ner 16,5% för året. Aktien bröt raukt ner under MA200 men tog sig också ner mot tidigare bottnar. Denna nivå kring 147 SEK är intressant. Skulle den fallera får vi vända blicken söderut mot 136 SEK. Både HM och Google kan nog vara intressanta dippköps-kandidater framöver.

Bland vinnarna hittar vi Medcap

Hemnet

Beijer Ref

SSAB

Powell Industries

Boeing

Den intensiva makroveckan fortsätter idag då Riksbanken kommer med räntebesked klockan 09:30. Precis som i USA väntas det förbli oförändrad ränta. Senare under dagen kommer Eurozonen med sina KPI-siffror för Januari. Inflationen väntas landa in på 2,7% mot December då inflationen trillade in på 2,9%. I USA blir det fortsatt fokus på jobbsiffror och PMI-siffror. Ha koll på schemat för dagen, som ni såg igår går det fort när marknaden väl börjar reagera på nyheterna. Det är alltid lika tråkigt att "råka" ligga över stora nyheter.

All makro för dagen kan du följa här: https://se.investing.com/economic-calendar/ RAPPORTER IDAG

Idag har vi ett sinnessjukt rapportflöde framför oss. Eller vad säger ni om denna line up på hemmaplan? ABB, Axfood, EVO, Getinge, Hexagon, Indutrade, Kinnevik, Munters, Stora Enso, Rotternos, Vitec och Volvo Cars. Det flödet hade räckt gott och väl. Men slår vi också ett getöga på USA så spårar det ju ur fullständigt. Där kommer bland annat Amazon, Apple, Meta Platforms, Merck, Microchip Technology, Allegro Microsystemisation och Elf Beuty. Bara de tre förstnämnda big boysen utgör tillsammans 18% av Nasdaqs totala vikt. Bevakningslistan över rapportvinnare är givetvis uppdaterad efter gårdagens moves. På listan har ni också de mest intressanta rapporterna för dagen. Ta del av den via länken: https://www.tradingview.com/watchlists/135513755/

SVERIGE ABB - Årsrapport

AcadeMedia - Delårsrapport

Axfood - Årsrapport

Bonava - Årsrapport

Enea - Årsrapport

Evolution - Årsrapport

Getinge - Årsrapport

Hexagon - Årsrapport

Hoylu - Årsrapport

Indutrade - Årsrapport

Kinnevik - Årsrapport

Lovisagruvan - Årsrapport

Midsona - Årsrapport

Munters Group - Årsrapport

Rottneros - Årsrapport

Skåne-Möllan - Årsrapport

Stora Enso - Årsrapport

Tobii - Årsrapport

Volvo Car - Årsrapport KANADA

Open Text - Delårsrapport TYSKLAND

Altria Group - Årsrapport

DWS Group - Årsrapport

Siemens Healthineers - Delårsrapport

Siltronic - Årsrapport DANMARK

DSV - Årsrapport

Novozymes - Årsrapport FINLAND

Cargotec - Årsrapport

Heeros - Årsrapport

SRV Group - Årsrapport

Talenom - Årsrapport

UPM-Kymmene - Årsrapport FRANKRIKE

BNP Paribas - Årsrapport

Dassault Systemes - Årsrapport

Sanofi - Årsrapport ITALIEN

Ferrari - Årsrapport NEDERLÄNDERNA

ING Group - Årsrapport

Shell - Årsrapport NORGE

Europris - Årsrapport

Prosafe - Årsrapport

Sparebanken Vest - Årsrapport

Stolt-Nielsen - Årsrapport USA

1-800-Flowers - Delårsrapport

8X8 - Delårsrapport

Akoustis Technologies - Delårsrapport

Allegro Microsystems - Delårsrapport

Amazon.com - Årsrapport

Apple - Delårsrapport

Atkore - Delårsrapport

Atlassian - Delårsrapport

Aviat Networks - Delårsrapport

Cardinal Health  - Delårsrapport

Cavco Industries - Delårsrapport

Clorox - Delårsrapport

Coursera - Årsrapport

DXC Technology - Delårsrapport

Deckers Outdoor - Delårsrapport

Deluxe - Årsrapport

Digi International - Delårsrapport

Dorian LPG - Delårsrapport

EZ - Delårsrapport

Eastman Chemical - Årsrapport

Eaton - Årsrapport

Edgio - Årsrapport

Elevance Health - Årsrapport

Gen Digital - Delårsrapport

Globe Life - Årsrapport

Houlihan Lokey - Delårsrapport

Iteris - Delårsrapport

Lazard - Årsrapport

Markel - Årsrapport

Merck & Co - Årsrapport

Meta Platforms - Årsrapport

Microchip Technology - Delårsrapport

Parker Hannifin - Delårsrapport

Peloton Interactive - Delårsrapport

Quantum - Delårsrapport

Regis - Delårsrapport

Sirius XM Holdings - Årsrapport

Skechers USA - Årsrapport

Spire - Delårsrapport

Takeda Pharmaceutical - Delårsrapport

Tractor Supply - Årsrapport

Trane Technologies - Årsrapport

Transcat - Delårsrapport

UGI - Delårsrapport

United State Steel - Årsrapport

Vista Outdoor - Delårsrapport

WestRock - Delårsrapport

e.l.f. Beauty - Delårsrapport

Länkar för medlemmar: Vi har mycket information, material och verktyg på hemsidan som ni medlemmar kan ta del av. Som ny medlem kan det vara svårt att navigera till en början. Nedan har du länkar för att snabbare ta dig runt på hemsidan och utforska allt material som vi har producerat. Om du har frågor eller funderingar kan du alltid skriva till oss direkt här på plattformen.


Utbildningsportalen, FA, TA och index:https://www.fredrikochtobbe.se/utbildningsportal


Lojalitetsprogram, tjäna ihop rabatt på ditt medlemskap: https://www.fredrikochtobbe.se/post/lojalitetsprogramBokrekommendationer: https://bio.link/freddestrading


Skapa konto på RoboMarkets för dollarkonto ISK och billigare courtage: https://www.fredrikochtobbe.se/post/ny-plattform-robomarketsLiknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page