RoboMarkets – Professional services on Forex market
top of page

Morgonbrev 2023-11-30 Halvledare och ett bet på räntesänkningar redan i Q1 👀

Idag klockan 09:00 är det återigen dags för live i Discorden. Det går kanon att ställa frågor till oss direkt under liven så svarar vi så gott vi kan. Liven spelas in och laddas upp i efterhand.


Förra veckan körde vi en AW i Discorden med Quiz som blev riktigt lyckad! Priset var då den nya algoritmen. Även denna Fredag kommer vi att köra AW. Så gnugga igång geniknölarna, ställ bärsen på kylning och ladda upp för Fredagens Quiz. Klockan 17:00 kommer vi att sätta igång och vem vet... kanske finns det ett fint pris även denna gång ;) I Discorden kan du signa upp för AW:n, gör gärna det om du har tänkt komma så att vi vet på ett ungefär hur många som har tänkt komma.


Bland övriga news här på plattformen så vill vi nu har er hjälp att livetesta vår senaste algoritm för intradagshandel. Om ni hjälper till att livetesta så kommer det gå fortfare att få ut algoritmen. Du kan signa upp dig för testning via denna länk: https://www.tradingview.com/script/bzE5z3rb-ES-MVAS-5m-FW/


Den stora snackisen igår blev Musti Group, finska bolaget som bland annat äger Arken Zoo. Det kanske är överdrivet. Det var i alla fall en snackis för min del 😅 Aktien som är med i årets Buy and Hold och i min Coffee Can handlades upp 30% efter att bolaget fått ett bud på sig. Budet i sig kom lite out of the blue. Det är styrelseordförande, en styrelseledamot, VD:n och portugisiska bolaget Sonae som tillsammans lägger budet. Det luriga är att dom tillsammans inte äger med 4,2% av kapitalet. Men de har finansiering säkrat för uppköpet. Jag resonerar så att jag kommer att behålla min position och hoppas på ett höjt bud. Budet är helt okej, men för att släppa hela bolaget tror jag att aktieägaren kommer att vilja ha en något högre premie. Så min plan är helt enkelt att behålla! Rätt eller fel, det får tiden utvisa. Om du också äger kan man ägna en tanke åt "alternativkostnaden". Det vill säga, kan pengarna göra sig bättre på annat håll?


Det senaste dippköpet jag gjorde var när aktien föll 15% intradag, den 6:e November, på att ett av alla foder som säljs via bolaget behövde dras tillbaka från försäljningen.

Igår bjöds det på bra hås i halvledarsektorn. Det älskar vi på den här plattformen, det finns inte mycket saker här i livet som är bättre än halvledarhås. Man vet att om halvledarsektorn är upp så är min långsiktiga portfölj upp😅 I gårdagens morgonbrev hade jag med en hel del halvledare som jag tyckte såg intressanta ut rent tekniskt. Många av dessa bröt upp på nytt under gårdagens handel. Så jag tänker att vi ska titta på dessa + några fler som bröt upp igår. Vi börjar väl helt enkelt med den swingen som jag plockade in i Tisdags. Nämligen Tyska Infineon Technologies. Aktien bjöd på en fantastiskt fin follow thru under gårdagens handel och aktien steg med hela 4,47%.

Sen har vi också STMicroelectronics som ligger i min långsiktiga portfölj. Aktien krokade arm med sektorkollegan Infineon och ville också vara mer på håsen. Aktien bröt upp ur sin flaggning under gårdagen, men jag är fortfarande liiite tveksam här då priset brottas med MA200 i dagsgrafen. Jag satt och funderade över att plocka in en swing igår men jag bangade då jag har en stor position av STM i min långsiktiga portfölj.


Tyska Siltronic ville också vara med och leka. Aktien var var det bäst presterande halvledar-bolaget i Europa under gårdagen. Aktien har haft det väldigt tufft de senste åren och sedan sommaren 2022 har aktien befunnit sig i en botten-range. Den rangen bröt priset upp ur under gårdagen. Jag tycker det ser ut som om att en långsiktig botten har satts och räknar med att aktien nu inlett en längre uppåtgående trend. Trots den senaste tidens uppgång handlas aktien bara till PE 9,5.

Borta i USA var det främst en del "doldisar" som presterade bra i sektorn. Det var i alla fall inte de namnkunniga stocksen som dominerade. På vinnarlistan hittar vi bland annat Inide Semiconductors som igår bröt upp riktigt fint ur sin flaggning. Priset ser ut att vara på väg mot gap close kring $8. Även här ser vi ett RIKTIGT fint köp av värderingsalgon. Den 8:e November skickades köpsignalen, sedan dess är aktien upp 55%. Som medlem här hos oss kostar värderingsalgon bara 99 SEK per månad. För att ta del av den dealen kan du kika in på länken: https://www.fredrikochtobbe.se/post/v%C3%A4rderingsalgon-%C3%A4r-nu-tillg%C3%A4nglig


Skywater Technologies var ett annat bolag i sektorn som bröt upp riktigt fint. Set-uppen är även den väldigt lik den vi såg i Inide Semiconductors. Även här hade vi en fin köpsingal i värderingsalgon strax innan uppgången tog fart.


Qorvo var ett annat namn som bröt upp, men aktien lyckades inte stänga igen lika fint som de aktier jag nämnde ovan.


Intel, den gamle räven, har under året varit riktigt stark. Igår fortsatte uppgången och aktien noterade nya årshögsta nivåer samtidigt som priset bröt upp ur sin flaggning. Även här bjöd värderingsalgon på en riktigt fin signal som fortfarande är aktiv. Hade man hängt med på den ligger man nu med +35% profit. 📈


I övrigt finns det ett helt gäng aktier som igår bröt upp, initialt, för att sedan falla tillbaka tillsammans med de Amerikanska index som vände nedåt under kvällen. Det finns en hel drös av set ups i sektorn. Det som jag tyckte var intressant med gårdagen var att det framförallt var bolag som under året inte har varit några "snackisar" som presterade bäst.


Tycker du att det är förvirrande att hålla koll på alla olika halvledarbolag? Då rekommenderar jag att ladda ner min bevakningslista som innehåller mer eller mindre alla bolag som är värda att följa i sektorn. Den kan du ladda ner nedanför och sedan ladda in i din Tradingview:

halvledare
.txt
Download TXT • 863B

När jag ändå är inne och snackar om halvledare så måste jag också nämna Synopsys rapport som kom igår efter close. För er som inte känner till Synopsys sedan tidigare så är bolaget det största EDA-bolaget. EDA står för Electronic Desig Automation och kan förenklat beskrivas som programvara som används för att designa och rita chip. Bolagets närmsta konkurrent är Cadence Desing Systems, men än så länge är det Synopsys som sitter på störst marknadsandel. Dessa bolag är dock riktiga dyrgripar eftersom att deras mjukvarutjänster är mycket mer ocykliska än övriga delar av sektorn.


Bolaget levererade ännu en stark rapport och slog marknadens estimat. Omsättningen ökade med 25% och EPS ökade med 26%. Inför rapporten handlades aktien på nya ATHs.


Något annat som presterade bra igår var bilsektorn, framförallt Amerikanska biltillverkare. Detta efter att Biden och co slagit igenom nya "restriktioner" mot kinesiska elbilar.


En sista graf som jag måste lyfta fram är den från den Amerikanska banksektorn. Bank var den bäst presterande sektorn igår och jag tycker att priset bröt upp riktigt fint ovanför sin flaggning. Det är intressant om bank ska börja prestera bra nu. Historiskt har bra performance från bank allt som oftast inneburit bra performance för hela marknaden.


Det fanns också en hel del makro at spana på igår. I Sverige fortsätter vi djupare in i vår recession och BNP backade med -1,4% på årsbasis mot analytikernas förväntningar på -1,2%. Tyskland överraskade med bättre inflationssiffror än väntat. KPI landade in på 3,2% på årsbasis mot förväntade 3,5%. Allt fler länder kryper närmare inflationsmålet om 2% och jag tror inte att vi ser några fler räntehöjningar från majoriteten av centralbankerna. USA fortsatte att ånga på och till skillnad från Sverige såg man en stark tillväxt i BNP som steg med 5,2%. Det är de bästa siffrorna sedan 2021.


Även idag finns det en hel del intressant makro. Klockan 11:00 kommer Eurozonen ut med KPI-siffror. Här väntas en fortsatt nedgång och KPI väntas komma in på 2,8%. USA kommer också med inflationsdata, även om det inte är KPI denna gång. Nytillkomna ansökningar om arbetslöshetsersättning är en annan datapunkt som kommer att bli intressant för marknaden.


När vi ändå är inne och tallar på temat makro så finns det en person bland världens "big boys" som jag tycker har varit väldigt rätt ute i sina "predictions". Det är nämligen USA:s stjärngosse Bill Ackman. Många kommer säkert ihåg honom när han gick kort hela marknaden precis i början av pandemin, för att sedan vända om lång ish vid botten. Under de senaste 10 åren har Ackman genererat hela 18,6% CAGR trots att hans firma förvaltar en 11,6 miljarder USD vilket försvårar en hel del. Nåväl! Han har länge varit kort Amerikanska statsobligationer (vilket har varit en riktigt bra trade) men den 23:e Oktober släppte han den positionen och ökade upp i flera olika aktier. Med den försäljningen vände Bill, på egen hand, om trenden i marknaden. Sedan dess har de 10 åriga obligationerna lyft med hela 5,5%, vilket är mycket för denna icke-volatila tillgång. Den svarta pilen i grafen nedan visar hans sälj.


Kikar vi till de aktier han sitter på så har väldigt många av dessa presterat otroligt bra under året.


Igår kom i alla fall nyheten att självaste Bill Ackman bettar på att FEDs kommer att sänka räntan, redan nästa år! Ska man tro till FEDs egna prognoser så kommer inte det att ske. Men att en centralbanks prognoser stämmer är lika osannolikt som om att Ilija Batljan skulle få ett jobb som "Chief Risk Officer" på Pentagon. Det kommer inte att ske! Det är sällan som jag lyssnar på vad stora profiler skriver/säger. Men eftersom att Billy-boy har haft så jävla mycket rätt under de senaste åren så tycker jag att han är värd att lyssna på. Hela artikeln om Bills bett kan du läsa nedan. Vad tror du? Får Billy rätt i sin prediction?


Trots USA:s bleka close igårkväll så har index repat sig rejält under natten och inför dagen går terminerna mot en positiv öppning. Bland övriga tillgångar är DXY och Guld flat medan US10Y är upp 0,7% under morgonen.


I Asien har handeln i vanlig ordning varit mixad under natten.


Länkar för medlemmar: Vi har mycket information, material och verktyg på hemsidan som ni medlemmar kan ta del av. Som ny medlem kan det vara svårt att navigera till en början. Nedan har du länkar för att snabbare ta dig runt på hemsidan och utforska allt material som vi har producerat. Om du har frågor eller funderingar kan du alltid skriva till oss direkt här på plattformen.


Utbildningsportalen, FA, TA och index:https://www.fredrikochtobbe.se/utbildningsportal


Lojalitetsprogram, tjäna ihop rabatt på ditt medlemskap: https://www.fredrikochtobbe.se/post/lojalitetsprogramBokrekommendationer: https://bio.link/freddestrading


Skapa konto på RoboMarkets för dollarkonto ISK och billigare courtage: https://www.fredrikochtobbe.se/post/ny-plattform-robomarketsRapporter idag


Sverige

AcuCort - Delårsrapport Aerowash - Delårsrapport Anoto Group - Delårsrapport Auriant Mining - Delårsrapport Biosergen - Delårsrapport BrainCool - Delårsrapport ChromoGenics - Delårsrapport Crunchfish - Delårsrapport Duearity - Delårsrapport ECOMB - Delårsrapport EPTI - Delårsrapport EcoRub - Delårsrapport Elekta - Delårsrapport Everysport Group - Delårsrapport Finepart Sweden - Delårsrapport Fluicell - Delårsrapport Hilbert Group - Delårsrapport Klimator - Delårsrapport MBRS Group - Delårsrapport MGI - Media and Games Invest - Delårsrapport Mediacle Group - Delårsrapport NOSIUM - Delårsrapport Nattaro Labs - Delårsrapport Ngenic - Delårsrapport Nischer Properties - Delårsrapport Preservium Property - Delårsrapport Provide IT Sweden - Delårsrapport Realfiction Holding - Delårsrapport RightBridge Ventures Group - Delårsrapport SAS - Årsrapport Saniona - Delårsrapport Shortcut Media - Delårsrapport Streamify - Delårsrapport Studentbostäder i Norden - Delårsrapport TopRight Nordic - Delårsrapport Transferator - Delårsrapport Viaplay Group - Delårsrapport Wyld Networks - Delårsrapport Xbrane Biopharma - Delårsrapport eBlitz Group - Delårsrapport


Kanada


Tyskland


Danmark

Atlantic Petroleum - Delårsrapport DanCann Pharma - Delårsrapport EgnsINVEST Ejendomme Tyskland - Delårsrapport German High Street Properties - Delårsrapport RTX - Årsrapport Risk Intelligence - Delårsrapport


Norge

Aega - Delårsrapport Andfjord Salmon - Delårsrapport Frontline - Delårsrapport ReFuels - Delårsrapport Solstad Offshore - Delårsrapport


USA

111 - Delårsrapport Academy Sports and Outdoors - Delårsrapport Ambarella - Delårsrapport Big Lots - Delårsrapport Express - Delårsrapport Kroger - Delårsrapport PagerDuty - Delårsrapport Salesforce.com - Delårsrapport Uipath - Delårsrapport Ulta Beauty - Delårsrapport Vision Marine Technologies - Årsrapport


Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page