Det blev en hel del dippköp under gårdagen för min del och jag ökade mer eller mindre på alla mina större pjäser i den långsiktiga portföljen. Investor, ASML, STM, TSM och Evolution fick sig ökningar efter att jag under tidigare veckor skalat ner min exponering. Nu tycker jag dock att mycket har kommit ner till nivåer där det bör studsa och jag väljer att öka på mina positioner. Kassan i långlådan är nu nere på 11%. Det finns utrymme för ytterligare ökningar om börsen skulle fortsätta nedåt den närmsta tiden. Den långsiktiga portföljen kan du se här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-q9Z9AQpBg8E1szNBZw6Mu6ZCkEBP6yhwdTMO2KiZlQ/edit#gid=0
Samtliga långsiktiga köp kom in på billigare nivåer än vad jag sålde på och det får ses som en vinst i sig! STM
Investor
TSM
ASML
All in all är jag riktigt nöjd med både köpen och säljen. Nu får vi se om detta är "the botten" för denna gång eller om den kortsiktiga trenden nedåt kommer att fortsätta. Jag sitter i alla fall kvar med en rätt ok kassa som kommer att användas om det dippar nedåt igen. Nåväl, nu går vi vidare och tittar på annat än mina köp...
OMXS30 tog sig igår ner till den större stödzonen kring 2220-2000 och bjöd på en studs om 1,5% från dagslägsta nivåer. På uppsidan ser jag gap close kring 2259 som nästa nivå. På nedsidan är det gårdagens low som numera får ses som key för mer nedsida.
Sett till SP500 stod sig värdesektorerna bra medan tech, finans och healtcare föll tilbaka. Halvledarna bjöd på i mångt och mycket på bra uppgångar trots att Nvidia backade 3,74% och AMD 2,27%.
De vinnande sektorerna var Fastigheter, olja, olja och gas, banker och utlities.
Tekniktunga Nasdaq fortsatte sin rekyl som inleddes förra veckan. Priset tog sig igår ner till MA20 vilket det bör kunna komma någon studs ifrån, tycker jag. Skulle nivån fallera ser jag nästa nivå på nedsidan vid tidigare toppar på 14300.
Bland halvledarna tycker jag fortfarande att det finns många fina set ups som ska bevakas inför ett eventuellt break. Jätten inom utrustningstillverkning för halvledarsektorn, Applied Materials, flaggar sig tight och försökte bryta upp under gårdagen. Inget tydligt break fick vi igår. Men detta är helt klart en aktie som jag vill plocka in som swing och i min långsiktiga portfölj. Bolagets värdering är också helt okej på dessa nivåer. Aktien handlas till PE 17,9, bolaget har en stark historik och bortsett från ASML är Applied Materials det viktigaste utrustningsbolaget i sektorn.
Lam Research som också är en utrustningstillverkare i sektorn ser bra ut den med. Aktien är snarlik Applied Materials och handlas i en rätt tight flagga. Denna är också värd att ha ögonen på!
Rent fundamentalt har det varit ett tufft år för många halvledarbolag. Konsumentelektroniken har sett en stor nedgång under året på grund av den generella nedgången i den globala ekonomin. Många bolag i sektorn har visat upp negativ tillväxt gentemot förra året medan flera av de viktigare bolagen i sektorn har lyckats visa upp flat tillväxt. TSM bäddar för en bra tillväxt under 2024. Produktionen av 3nm chip är redan fullbokad för nästa år till ett pris per wafer om $20 000. Produktionen av 2nm chip är förväntade att nå stor skala under 2025 och där förväntas priset att höjas till $25 000 per wafer. Historiskt har TSM varit väldigt duktiga prissättare och eftersom att bolaget tillsammans med Samsung är ensamma i sektorn om att kunna producera dessa små storlekar i volymer är det enkelt för bolagen att skruva upp priserna.
Relationen mellan Kina, Taiwan och USA har varit ett hett samtalsämne i halvledarsektorn under det senaste året. Givetvis skulle vi vilja se en helt öppen handel mellan länderna ur ett rent ekonomiskt perspektiv. Det skulle gynna samtliga länder och de individuella bolagen. För 2 veckor sedan besökte Blinken Kina som ett försök till att bättra på relationerna. Nu förväntas även finansministern Janet Yellen att besöka Kina i början av Juli. Men samtidigt sitter Bidenadministrationen och förbereder nya regleringar som ser ut att vara redo att rullas ut väldigt snart. Jag är ingen expert på politik eller på länders relationer. Ska vi titta till vad USA gör och vad USA säger är det en rejäl divergens! Å ena sidan pratar de sig varma om att länderna ska samarbeta och ha en god handel sinsemellan för att gynna ekonomin och för att dra ner Taiwan-risken. Tittar vi till vad USA sen gör så fortsätter de att klubba igenom tunga nya regleringar mot Kina och Kinas halvledarsektor nästan månadsvis. Skulle jag sitta som president och om jag inte vill se en invasion av en part som är så pass pressade av regleringarna inom en viss sektor så hade jag helt enkelt jobbat för att lätta på dessa regleringar för att undvika en invasion, inte tvärtom. Men men, det låter ju alltid enklare i teorin än vad det är i verkligheten. Vi får hålla tummarna för att Yellens besök kan förbättra relationerna. Jag gillar dock inte Yellen sen innan och har inga större förhoppningar på tanten.
Under dom senaste veckorna har jag tjatat en hel del om Indien och Amerikanska bolags satsningar mot landet. Igår kommunicerade Amazon att bolaget planerar att satsa $26 miljarder fram till 2030. Bolaget ställer sig i ledet med Apple, Google och Tesla som under de senaste veckorna har kommunicerat ut stora satsningar mot Indien. Indien känns fortsatt som något man vill ha exponering mot under kommande 10 år och jag behåller min långsiktiga position.
En aktie som jag har suttit och handlat in till morsan är faktiskt investmentbolaget Lundberg. Aktien ser bäsad ut och innan någon kommenterar så ser jag också en potentiella head and shoulder formationen. Aktien handlas just nu till en substansrabatt om 10,57% vilket kan jämföras med 1 års snittet på 5%, 3 års snittet på 1,24% eller 5 års snittet på 0,18%. Hur jag än vrider och vänder på det tycker jag att Lundberg handlas till en attraktiv värdering mot det historiska snittet och det känns absolut som om att detta bör vara trevliga långsiktiga nivåer. Nu är aktien också på tidigare bottnar från Mars 2023 och December 2022. Det är make or break kring dessa nivåer.
För small caps i Sverige fortsätter de tuffa tiderna. OMXSSCPI (small caps Sverige) har nu haft 10 negativa veckor av de senaste 11 veckorna. En rätt imponerande streak och en sällan skådad streak. Indexet är i skrivande stund ner 30% från sitt ATH från början av 2022. Det är många av småbolagen som handlas till riktigt fina värderingar just nu och på många fronter ser jag detta som en bra långsiktig köpnivå. Rent tekniskt håller vi tummarna för att en studs kommer kring dessa nivåer vilket i alla fall skulle innebära en högre botten gentemot botten i höstas. Jag fortsätter att blicka mot småbolagen. När studsen väl kommer bör det vara en hyfsat enkel resa på uppsidan. Min plan är att köpa ETF:en XACT Småbolag.
I dagsgrafen för OMXSSCPI börjar vi ana positiva divergenser. Det skulle vara en stark signal för en eventuellt större botten för småbolagen. Vid nästan alla större bottnar ser vi tydliga divergenser i dagsgrafen. Det vore ju inte alls dumt om småbolagen kunde vakna till liv igen.
Sett till makron är fokus på USA som kommer med en mixad kompott av siffror. Det är Bygglov, orderingång av kapitalvaror, CB konsumentförtroendeindex och nyförsäljning av hus som presenteras under eftermiddagen.
Sett till terminerna väntas det en positiv öppning för Europa och Sverige.
Sett till Asien har handeln i mångt och mycket varit positiv. Starkast har Kina presterat under natten.
https://www.investing.com/indices/major-indices Det var allt jag hade att bjuda på för dagens morgonbrev. Klockan 09:00 kommer vi att köra live i Discorden. Jag tänkte sätta mig och uppdatera bevakningslistan "Momentum".
Comments