RoboMarkets – Professional services on Forex market
top of page

Morgonbrev 2023-06-16 Fredagsfeeling!

Det bjöds på bra drag bland flera av swingsen under gårdagen även om jag stoppade ut Bufab till BE så steppade andra aktier upp. Paypal klättrade 3,5% och närmar sig nu det första större motståndsområdet på $66,5. Plockas den nivån ut så ser jag det som troligt att priset kan gå hela vägen mot gap close på $74,8. Aktien ligger på +7,6% sedan entry.

https://www.tradingview.com/x/PW0gMeQj/SEKUSD steg 1,1% under gårdagen och här ligger jag själv med 3 i häv, ish. SEK har nu gjort en bra popp uppåt från botten. Som större target har jag fortfarande tidigare topparna som target.

https://www.tradingview.com/x/maixtQEQ/


Perion var stark under hela förra veckan och det är ett tema som har fortsatt även denna vecka! På uppsidan ser jag det som troligt att aktien ska testa av 0,618 fibben vid $37,6. Totalt sett ligger Perion i väldigt fin profit. Jag började handla in aktien kring $30 och sedan skalade vi av rejält uppe på $42. För att sedan kliva in igen på en ny runda.

https://www.tradingview.com/x/In43aCGx/


SPLV som jag plockade in för 2 veckor sedan som ett bet på att värdesektorerna i USA ska börja röra sig på uppsidan steg med 1,2% under gårdagen. Sektor ETF:en närmar sig redan mitt target upp mot den fallande trendlinjen.

https://www.tradingview.com/x/tRmgsee4/


Autozone har vi inte som en officiell swing på sidan. Däremot skrev jag ut den när jag köpte till morsan. Köpet grundade sig i en köpsignal från algon. Aktien klättrade med 4,08% under gårdagen och jag ser gap close vid $2612 (dyr jävel det här) som troligt.

https://www.tradingview.com/x/7upK6YNd/


Positionen ligger nu i ok profit!


Vi rundar av denna intensiva makrovecka med inflationssiffror från Eurozonen. Förväntningarna är fortsatt nedgång i KPI från 7,0% vid förra mättillfället till 6,1%. Vi kommer att sitta live i Discorden klockan 11:00 och spana in siffrorna! Utöver det är det även den tredje Fredagen för denna månad. Det innebär att det är dags för optionslösen på världens börser. Som alltid kan vi vänta oss mer volatilitet och mer volymer vid optionslösen. Ofta, men inte alltid, ser vi också att optionslösen sätter igång nya trender. Det kan vara extra intressant denna gång eftersom att Amerikansk Tech har gått otroligt starkt under flera månader på raken.

https://www.investing.com/economic-calendar/


Förra veckan tittade vi till sentimentet i marknaden och det vi kan konstatera är att sentimentet är mer bullish denna vecka än under förra veckan. Förra veckan stod Fear and Greed Index på 77 och idag på 82.

https://edition.cnn.com/markets/fear-and-greed Även sett till AAII Sentimentet som uppdateras veckovis har fler björnar klivit över till det neutrala och till bull-lägret. Nu är sentimentet ännu inte på några helt sjuka nivåer men den snabba ökning av investerare som går och blir bullish efter denna stark uppgång är lite av en varningsflagga. Vart var alla dessa bulls förra hösten? 😅 Som jag har nämnt tidigare är sällan sentimentsindikatorer vettiga att använda för timingen i marknaden. Ett bullish/bearish sentiment kan stå sig under en väldigt lång tid utan att marknaden byter riktning. Jag gillar dock att följa statistiken och tycker att den är användbar när sentimentet blir för extremt åt ett håll. Men där är vi inte ännu.

https://www.aaii.com/sentimentsurvey


Efterfrågan på ny halvledarutrustning ser ut att vara fortsatt svag. Igår kommunicerade Atlas Copcos sektorkollega VAT att man inför kortare arbetsvecka under sommaren. Anledningen bakom är "den kraftiga minskningen av halvledarrelaterade beställningar". Atlas Copco skrev samma sak i sin Q1:a som släpptes tidigare i år. En av de större kunderna är just ASML. Vi har varit inne på det förut. Flera av de större halvledartillverkarna, bland annat TSM, har dragit ner på sina CAPEX (CAPEX är utgifter för nyutveckling eller nya investeringar till exempel inköp av nya maskiner, eller framtagandet av en ny tjänst.) projections för året. Alltså kommer de spendera mindre pengar än tidigare på att köpa in exempelvis maskiner. En stor del av TSMs CAPEX går till att just köpa in ASMLs maskiner. Än ser jag dock ingen större fara på taket för ASML eftersom att bolaget har en väldigt rejäl orderbok. I Q1 rapporten 2023 uppgick orderboken till 38,9 miljarder euro. Vilket skulle täcka 1,5 år av omsättning för bolaget.

Men jag ser gärna att nya orders börjar komma in under Q3 och Q4. För även om orderboken är stor så är den inte oändlig.

https://www.placera.se/placera/telegram/2023/06/15/atlas-copcos-sektorkollega-vat-infor-kortare-arbetsvecka-aktien-faller-6-procent.html


Det bjöds på en väldigt stark bredd igår borta i USA. Något man gillar att se om man är bull till index! Bland värdesektorerna såg vi bra uppgångar bland annat i XLI, industri. Som bröt upp ur sin range och handlas nu väldigt nära ATH.


XLP, konsumentvaror, bröt också uppåt.


Finanssektorn XLF gjorde detsamma.


XLV som främst består av större läkemedelsbolag bjöd också på ett break uppåt.


Detta är en bra signal för vår position i SPLV eftersom att den består utav en mix av XLV, XLI, XLP, XLF och XLU. Framåt blir det intressant att se om det kan vara dags för en period där value överpresterar tech. Men för stunden känns fan techbolagen odödliga 😅


På temat stark bredd i USA så gillar jag att titta till hur många aktier i SP500 som handlas ovanför MA20, MA50 och MA200. I grafen nedan ser ni antal aktier % som i SP500 som handlas ovanför MA20. Stiger grafen innebär det att fler aktier letar sig upp ovanför MA20. Faller den betyder det istället att fler och fler aktier letar sig ner under MA20. Igår nådde antal aktier ovanför MA20 88,6%. Som ni ser har detta historiskt varit nivåer som bredden toppar av på. Detta behöver inte betyda direkt nedgång för index. Däremot betyder det att bredden från dessa nivåer inte har mycket utrymme på uppsidan.


Det jag försöker visa i grafen nedan är att alla större toppar i SP500 under de senaste två åren har skett i samband med att bredden har kommit upp kring dessa nivåer. Tyvärr är Tradingview lite sisådär när man ska jämföra grafer i helt olika skalor. Men jag hoppas att mitt budskap når fram! Det tillfälle som sticker ut är senast då bredden toppade i början av April i år. Då bjöds det bara på en nedsida om 3% i SP500.

https://www.tradingview.com/x/SRNocNQm/ Kikar vi till antal aktier % ovanför MA50 i SP500 så fortsatte bredden uppåt även där. Efter gårdagen handlas nu 67,8% av aktierna i indexet ovanför MA50. Här ser vi dock att bredden ännu inte nått historiskt höga nivåer.

https://www.tradingview.com/x/Ier0qyz2/ Sett till antal aktier % ovanför MA200 förbättrades bredden även där. Samma sak ser vi här som i MA50. Än har vi inte nått några historiskt höga nivåer. Så om vi ska försöka dra en slutsats kring dessa grafer så ser jag det som troligt med en kortare paus i uppgången (baserat på antal aktier ovanför MA20) men att det fortfarande finns gott med utrymme för bredden på uppsidan i ett mer medellångt perspektiv!

https://www.tradingview.com/x/NsQF7Vmg/

Det var som sagt inte bara värdesektorerna som presterade bra. Utan bredden i marknaden var bra rakt igenom. Förutom hos halvledarna som har tagit helg efter ännu en stark prestation. Jätten Microsoft stängde igår igen på nya ATH och är nu det tredje "big tech" bolaget efter Apple och Nvidia att noter nya ATH under året.


Meta Platforms var ett annat bolag bland big tech som visade upp bra styrka under gårdagen. Aktien steg 3% och bröt uppåt på nytt. Lite intressant är det att värderingsalgon igår efter stängning skickade en säljsignal. Algon har legat lång i aktien sedan 25:e April och stängde igen denna trade till 35% profit.

Om du är intresserad av att veta mer om algon kan du kika in denna länk: https://www.fredrikochtobbe.se/product-page/v%C3%A4rderingsalgoritm Medlemmar har rabatterat pris.

En annan spaning från veckan är att China Tech har börjat prestera väldigt bra. Kinesisk tech har laggat efter uppgången som USA tech har bjudit på. Här tittar jag framförallt till tickern $CQQQ, Invesco China Technology ETF. Priset bröt igår upp ur sin fallande trend och jag tycker att sektorn ser väldigt trevlig ut!


Vill man ha en bevakningslista över Kinesiska techbolag kan man ladda ner bevakningslistan nedan och sedan importera den till Tradingview. Det är inte den största listan. Dels är jag inte den som har bäst koll på Kinesiska bolag och sen har jag även valt bort de minsta bolagen eftersom att det känns lite småläskigt att handla små kinesiska bolag 😅

China Tech (1)
.txt
Download TXT • 91B

AI håsen har fortsatt i full rulle. Gårdagen var inget undantag! På bevakningslistan "AI" var det ingen nådig hås. Som medlem kan man tanka ner massor av våra bevakningslistor. Om du är intresserad av AI-listan, eller någon annan lista så kan du ladda ner dom här: https://www.fredrikochtobbe.se/bevakningslistor


Om du är intresserad av swings och snabba signaler så rekommenderar jag att titta in i vår Discord kanal "Trade trigger". Där delar jag med mig av alla kurslarm jag får. Igår skickade jag exempelvis ut $OPRA från AI-listan som sedan 9% ytterligare från att larmet kom.


Sist men inte minst så måste vi kika lite snabbt på Adobe som igår efter stängning kom med sin Q2 rapport. Bolaget växte omsättningen med 10% och vinsten med 13%. Rapporten slog också marknadens förväntningar och i after hours steg aktien med 3,5%.

https://www.placera.se/placera/pressmeddelanden/2023/06/15/adobe-adobe-reports-record-revenue-in-q2-fiscal-2023.html


Avslutningsvis vill jag passa på och tacka för denna vecka. Det ser ut att bli bra med drrr för denna vecka också. NOJINX! Jag och Tobbe sitter live klockan 11:00 och under dagen kommer jag komma med ett nytt inlägg där jag spanar in två sektorer som jag har tänkt köpa in mig i. Bägge kliver nu in i ett starkt säsongsmönster och ser väldigt intressanta ut rent tekniskt!


Om du är intresserad av att testa på medlemskapet kan du använda kod TESTA20 i kassan för 20% off!

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page