top of page

Morgonbrev 2023-05-22 Nya highs och bearish sentiment

Jaha då var det dags för ännu en vecka på börsen. Förra veckan bjöd på fortsatt bra hås bland techbolagen. Den drivande sektorn var framförallt halvledarsektorn som steg hela 8%. Nvidia fortsatte att driva på uppsidan och är nu upp smått otroliga 113% för året. Aktien handlas i skrivande stund till PE 177,6. Vi får se hur det här slutar...


I Sverige bjöd 3 av OMXS30 bolagen på nya ATHs, vilket innebär att hela 10% av indexet noterade nya högsta nivåer. Det var Atlas Copco, ABB och Alfa Laval som satte nya högsta noteringar. Det ser onekligen ut som om att OMXS30 står inför nya ATHs. Under året har vi nu sett att UK100 (Storbritannien), CAC40 (Frankrike), DE40 (Tyskland), OMXC20 (Danmark) satt nya all time highs och Nikkei225 (Japan) tog ut högsta nivån på 33 år. Björnarna har det minst sagt tufft där ute när allt fler index kryper upp till nya highs.


Med tanke på att alltfler index kryper till nya ATHs skulle man kunna tänka sig att sentimentet i marknaden är rejält håsat. Så är det inte alls! Snarare tvärtom. Sett till AAII Sentiment Survey så är enbart 22,9% av investerarna bullish. Historiska genomsnittet för antal bulls ligger på 37,5%. Istället är hela 39,7% bearish till marknaden, vilket också är långt över snittet. Det vi också kan se hos AAII är att investerarna i snitt ligger med 20% kassa, fortfarande. Även detta är på höga nivåer mot snittet.


Eftersom att AAII enbart visar hur privata investerare är allokerade och mäter deras sentiment så kanske man tänker. "Aja de stora lirarna som bestämmer är ju med på uppgången". HOLD MY BEER! I den senaste upplagan i Bank of Americas Fund Manager Survey så stod det klart att exponeringen mot aktier från globala fondförvaltare i relation till exponeringen mot obligationer är på den lägsta nivån på 14 år! Jag har sagt det tidigare under året och jag säger det igen. En kombinationen av ett bearish sentiment, en låg exponering och att alla går runt och förväntar sig en krasch är inte det vi brukar se vid en stor nedgång. Tvärtom. Det är mer eller mindre förutsättningarna för att se en fortsatt uppgång.


På medellång sikt (några månader framåt) tror jag fortsatt att börserna kommer kunna fortsätta uppåt. Ingredienserna för fortsatt uppgång finns i alla fall på plats! Hur marknaden kommer att röra sig nu i veckan är svårare att säga. Förra veckan bjöd som sagt på bra hås. Men i sektorerna som har drivit på uppgången i USA (tech och halvledare) tycker jag att det börjar se stretchat ut. Slår vi ett getöga på OMXS30 så försökte indexet i Fredags att bryta upp ovanför den viktiga nivån vid tidigare topp men lyckades inte. En etablering ovanför 2300 hade i min bok öppnat upp för ett test av 2400 där vi har tidigare rangetopp.


SP500 försökte för sjuttioelfte gången att bryta upp ovanför 4200. Men det är som sagt en dålig bredd i marknaden. Trots att techbolagen osade på så klarade inte priset att etablera sig ovanför 4200. En etablering ovanför den nivån hade öppnat upp dörren till 4340 där jag ser nästa tydliga motstånd. Tills att vi får ett break, antingen upp eller ner får vi förvänta oss att priset fortsätter att rangea och handlas mellan 4050 (lows) till 4200 (highs).


På tal om lite nivåer så får jag alltid in mycket frågor om mina större innehav. Som jag också vet att många av er äger. Då snackar jag om EVO, ASML, STM och TSM. Nedan tänker jag att vi tittar på de nivåer som jag anser vara viktiga för den tiden.


Jag har legat rätt offensivt på köpknappen i halvledarbolagen den senaste tiden och det visade sig vara rätt val. Samtliga aktier bjöd på bra uppsida under förra veckan. Om vi börjar med ASML så bjöd den på en intressant rörelse förra veckan. Aktien noterade nytt årshögsta och tog sig förbi de tidigare topparna. Så länge priset står ovanför tidigare topparna på 642 euro räknar jag med att aktien kan leta sig upp mot toppen av trendkanalen vilket skulle motsvara ett pris om 680. Skulle aktien falla ner under tidigare topparna på 642 ser jag det som troligt at vi får en rekyl ner mot 626 i första hand.


De senaste månadernas dippköp i aktien har gjort sig bra såhär med facit i hand!


STM står också vid väldigt intressanta nivåer för tillfället. Aktien klättrade med 6% under förra veckan och tog sig upp till den första viktiga motståndszonen. Här ser jag lite mer av ett "doom or gloom" scenario framför mig. Lyckas priset klättra upp över 42 euro räknar jag med att aktien så småningom kan ta sig till nya highs. Failar den ser jag det som troligt att den återigen ska ner till sina lows.


Även här har den senaste tidens köp gjort sig bra med facit i hand. Jag var kanske lite tidig på dippen men nu ligger majoriteten av köpen i bra profit.


Även TSM bjöd på en fantastiskt fin studs från "köpzon 2" där jag senast gjorde mitt köp. Detta efter att det kommit en helt gäng av positiva nyheter för halvledarsektorn. Bland annat kommunicerade Japan ut nya stödpaket till halvledarsektorn som ett försök att bygga ut sin inhemska produktion. Även UK kommunicerade ut sin satsning mot halvledarsektorn. Men den satsningen får ses som ett skämt. Totalt ska de spendera 1 miljard pund under de kommande 10 åren. Slår man ut ett snitt på det så motsvarar det ungefär vad TSM spenderar på research and development varannan vecka. Snåla britter! 😂

Det jag framförallt gillar i TSMs grafen är de stora gröna volymstaplarna vilket i min mening indikerar på att det ackumuleras aktier. Något jag hade önskat se i aktien framöver är att MA200 kan börja trenda uppåt. Som ni ser har 200:an rört sig sidledes de senaste månaderna. Aktien bröt upp från sin kortsiktigt fallande trend under förra veckan. Men än har vi inte sett någon ny högre topp. Så länge utbrottet står sig räknar jag med att priset kan leta sig till $96-$99 där vi har tidigare toppar.


I Evolution var vi också helt rätt ute i våra transaktioner. Jag sålde av 10% på rapportdagen i slutet av April kring 1400 SEK och köpte tillbaka aktierna en bit in i Maj strax under 1300 SEK. Under förra veckan sålde jag av 50% av det jag adderade i Maj. Som ni ser var jag något tidig där. Resterade add är min plan att sälja av om aktien letar sig till toppen av sin trendkanal.


Toppen av trendkanalen har vi kring 1455-1465 SEK. Vilket inte är långt ifrån där priset står i skrivande stund. Tanken med den avskalningen är helt enkelt att jag tror på att vi kommer att se en rekyl nedåt mot botten av trendkanalen, igen. Men vi får se. Jag kommer givetvis att skriva ut om jag gör några moves.


Sett till dagens öppning står index kring nollan.


I Asien har det återigen bjudits på en mixad handel. Japan fortsätter uppåt till nya highs.


Sett till makron är det idag en lugn start på veckan.


Desto mer intressant blir det senare i veckan då USA bland annat kommer ut med BNP-siffror och jobbsiffror.


Det var allt jag hade att bjuda på för idag. Jag önskar er alla en fantastisk start på veckan!





Liknande inlägg

Visa alla
  • Instagram
  • Instagram
  • Instagram
  • Youtube
  • Tick tack

Gamla vägen 72 | 973 42 Luleå | info@fredrikochtobbe.se | Ansvarig utgivare: Fredrik Beidegårdh

Riskinformation för innehåll relaterat till RoboMarkets tjänster: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstång. 66,02% av privata investerare förlorar pengar. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar.

bottom of page