RoboMarkets – Professional services on Forex market
top of page

Morgonbrev 2023-05-05 Apple, Infineon, Musti och Fredagsfeeling!

Igår blev det en del moves för min del. Jag sålde av två stycken swings i form av Salmar och Mini s SEKUSD. Utöver det plockade jag in min sista add i Volvo Cars efter att aktien föll tillbaka kraftigt efter att bolaget kommunicerat ut att man ska varsla hela 1300 personer. Gällande varslingen så känns det som om att Volvo verkligen är "tidiga på bollen". Q1 som presenterades i torsdags förra veckan var det starkaste Q1 kvartalet i bolaget historia. Redan nu väljer bolaget att skära ner på kostnaderna. Det gör man givetvis inte för att man tycker det är kul. Utan man gör det för att man ser problem i horisonten. Men att bolaget gör det så pass snabbt inpå sin starka Q1:a (och försäljningstillväxten för April) visar ju att ledningen är snabbfotade. Jag trodde till och med marknaden skulle handla upp aktien på uttalandet när jag först läste nyheten under morgonen.På tal om bilar och rapporter så kom igår biltillverkarna BMW, Volkswagen och Ferrari ut med sina rapporter. Samtliga bolagen rapporterade över förväntningarna. I början av Maj höjde VW även sin helårsguidning medan Ferrari kommunicerade ut att de hade en rekordstor orderstock. Aktierna klättrade under dagen BMW +2,75%, Volkswagen +0,9% och Ferrari +4,7. Så timingen gällande Volvos nyheter var lite extra tråkig då biltillverkarna överlag hade en stark börsdag.

Igår plockade jag också in Finska Musti till min Coffee Can portfolio efter att bolaget kom med en bra rapport. Jag skrev om aktien i gårdagens morgonbrev så det finns mer att läsa där. Men för er som inte känner till är Musti bland annat ägaren av Arken Zoo. Aktien har kom ner 61% som mest från ATH nivåer 2021. Efter gårdagens positiva rapport handlas aktien nu till ett PE 27. Aktien noterades 2020 så det finns inte massvis med data på värderingen. Men snittet för PE har legat på 35,3 sedan noteringen. Den nuvarande värderingen på PE 27 är absolut inte är superbilligt men inte heller dyrt med tanke på hur pass starkt bolaget går. Musti har en väldigt stark marknadsposition och verksamheten är relativt konjunkturokänsligt vilket jag tycker väger tungt i en ekonomi som viker sig! Omsättningen steg med 10% och vinsten per aktie upp 25,6%. Om aktien fortsätter upp idag får jag fira med att åka till Arken Zoo och köpa lite ben till Bonnie 😉


https://www.placera.se/placera/pressmeddelanden/2023/05/04/musti-group-oyj-musti-group-plc-half-year-financial-report-1-october-2022-31-march-2023.html Rent tekniskt tycker jag också att Musti ser väldigt intressant ut. Aktien har handlat i en range under det senaste året. Gårdagen bjöd på bra volym och en bra rörelse på uppsidan. Men tyvärr har vi inte ännu något tydligt break uppåt. Får rörelsen en follow thru idag på uppsidan skulle jag tolka det som en tydlig köpsignal i aktien!Halvledarsektorn måste jag ju alltid nämna något om i morgonbreven, speciellt när vi prata om bilsektorn. Igår kom den Tyska jätten Infineon Technologies ut med sin Q2 rapport. Bolaget har ett brutet räkenskapsår. Infineon är en nära kollega till STM då man har liknande produkter och kunder inom samma sektorer. STM levererade förra veckan en mycket stark rapport. Tror vi att Infineon följde upp det? Det kan ni hoppa upp och sätta er på! Bolaget slog förra årets rekordår och växte omsättningen med 24,9% och växte vinsten med 14,5%. Utöver det höjde bolaget sin helårsprognos.Bolaget såg en stark tillväxt inom automotives och inom industrin. Infineon ser ännu ingen förbättring bland konsumentelektroniken. Ungefär detsamma som TSM, STM och flera har skrivit i sina rapporter. Även under Q3 förväntar sig bolaget fortsatt tillväxt tack vare en stark bilindustri och elektrifieringen av övriga industrier.Som ni ser i bilden nedan är det just Infineon, OnSemi och STM som är ledarna inom "Powerchips". Infineon har störst marknadsandel.Inte bara för 2023 utan sett i ett längre perspektiv, hela vägen till 2030 höjer Infineon upp sina prognoser. Bolaget räknar nu med något starkare omsättningstillväxt, marginaler och kassaflöden framåt.Störst intäkter har bolaget från Automotives som under detta kvartal står för 45% av intäkterna.


https://www.infineon.com/dgdl/2023-05-04+Q2+FY23+Investor+Presentation.pdf?fileId=8ac78c8b8779121b0187e2f1daad0043 Efter gårdagens rapport och gårdagens rörelse handlas aktien nu till ett PE 15. Hur tro ni att aktien reagerade på en "beat", höjd helårsguidning och höjd guidning ur ett längre perspektiv? Ner såklart! Aktien backade som mest 4% och det är väl bara att slå fast att halvledarsektorn inte är speciellt poppis den senaste månaden. Det förvånar mig ändå. Rapporterna har varit starka. Inför rapportperioden var oron att bilindustrin kan komma att vika sig. Men nu under rapportperioden har dels halvledarbolagen vittnat om en fortsatt stark bilmarknad och bilbolagen har behållit eller höjt sina helårsguidningar. Lägg sedan till att värderingarna är väldigt låga för många av bolagen så måste jag säga att jag inte alls förstår dessa rörelser. Så är det ibland! Marknaden har sin gång. Jag försöker att se det från den positiva sida... Jag får ju handla aktier till min långsiktiga portfölj på vad jag anser vara väldigt billiga nivåer. Det blir nog bra i slutändan!


Än så länge får vi ju säga att marknaden inte verkar tro på halvledarbolagens prognoser. Kikar vi till de bolag jag framförallt bevakar i sektorn så finns det en hel del snabbväxande bolag som handlas långt under PE 20 eller till PEG tal på 0,1. Så länge inte hela jävla ekonomin dör så tror jag att många av dessa namn är fina långsiktiga investeringar från dessa nivåer. Vad säger du om sektorn just nu? Är det några bolag du har tänkt att plocka in?På tal om semis måste jag också nämna nyheten som igår kom gällande TSM. Bolaget har nu officiellt sagt att man diskuterar om att bygga en ny fabrik i Tyskland värd 10 miljarder $. Beslut väntas att komma innan Augusti i år. Liknande projekt har fått stödpaket upp till 40% av kostnaden från EU som vill öka sitt inflytande i halvledarsektorn. Senast förra veckan såg vi att STM fick ett stort stöd från EU. Att TSM sprider ut sin produktion rent geografiskt ser jag som väldigt bullish för hela caset eftersom att den största risken med TSM är Kina.Det var givetvis inte bara Musti och Infineon som rapporterade igår. Utan det största viktade bolaget i både SP500 och Nasdaq, nämligen Apple kom med sin rapport efter stängning. Det var en rapport som kom in över estimaten och som ändå var "hyfsad" year over year. Jag hade faktiskt trott på ett större intäktstapp med tanke på hur smartphone och PC marknaden har presterat. Intäkterna backade med 3% och Apple noterar nu sitt tredje raka kvartal med lägre intäkter. Vinsten per aktie kom in i linje med Q2 förra året. iPhone försäljningen steg med 2% year over year. MacBook försäljningen föll hela 31% men här ställs MacBooks mot tuffa jämförelsetal då de släppte nya varianter av MacBook under Q2 2022. Bäst tillväxt såg Apple i "Services" som växte på med 5%. Services är det näst största intäktsbenet för Apple.Frågan man kan ställa sig är, vart fan kommer tillväxten ifrån? 😅 För inte är det Amerikanarna eller Européerna som sitter och handlar massor iPhones nu när ekonomin går som den går. Det snabba svaret är att tillväxten kommer från Emerging Markets i allmänhet och Indien i synnerhet. Tidigare under året öppnade Apple upp sin första fysiska butik i Indien. Självaste CEO Tim Cook var där under invigningen. I sitt conf call nämnde man Indien hela 20 gånger och ledningen ser landet som "en mycket spännande marknad". Det gör jag med och det är därför jag har plockat in en ETF mot just Indien i min långsiktiga portfölj. Landet står vid en "tipping point" då många familjer börjar klättra uppåt till medelklassen. Utöver det fick vi nyheten för inte så länge sedan att Indien nu (sett till befolkningen) är större än Kina.USA och Europa visade som sagt inte upp någon spännande tillväxt.


Utan det är i Asien som det händer!


All in all så tycker jag ändå att Apples rapport imponerar. Det är en riktigt tuff ekonomi för konsumentelektronik och jag tror att satsningen på Indien kommer att bära frukt för den Amerikanska jätten! Apple lämnar ingen officiell guidning för nästa kvartal eller för helåret. Det närmaste vi kom en guidning var denna:

Att inte lämna någon tydlig guidning är något som bolaget har kört med sedan pandemin 2020. Kanske vore det bra om fler bolag följde det spåret? Bolagen kan ju givetvis lämna en riktning på om det förväntas bli sämre eller bättre. Men jag tycker att det blir alltför stora rörelser när bolagen kommer in över/under sin guidning. Låt folket göra sina egna jävla analyser och sedan bedöma om det var bra eller inte.


Det är sedan gammalt att ett morgonbrev på Fredagar innehåller set ups! Så låt oss titta på några av rapportperiodens vinnare som ser intressanta ut för mer uppsida. Några av dessa har varit med förut .Men det kan alltid vara bra med lite repititon.


Först ut är Kindred som fortsätter att flagga sig fint. Kanske fick vi till och med ett break redan igår?Atlas Copco fortsätter flagga sig ovanför tidigare motstånd.Sdiptech bröt upp starkt igår efter sin rapport och jag tror att aktien kan komma att bjuda på mer uppsida.


https://www.tradingview.com/x/YyPdOEGQ/ Serieförvärvaren Instalco bröt upp start ur sin fina runda botten. Även om jag kanske inte är köpare här och nu ser det ut som om att aktien har påbörjat en ny uppåtgående trend som kan pågå en bra stund!Sist ut har vi Finska Harvia som komiskt nog också gör det mest finska ett bolag kan göra. Tillverkar och säljer bastuanläggningar. Aktien bröt upp riktigt fint igår på sin rapport och jag tycker det ser ut som om att aktien har satt en långsiktig botten.Sett till makron kommer det idag att vara fullt fokus på USA:s jobbsiffror. Senast igår sa Powell att de räknade med att se en uppgång i arbetslösheten. Idag förväntas den totala arbetslösheten att uppgå till 3,6% mot föregående månads 3,5%.Inför dagen väntas en positiv öppning för Europa och USA.Asien har under natten handlat mixat.Rapporter idag


Även idag är det ett gäng intressanta rapporter att ta del av. Även om det inte är lika många rapportsläpp som igår. De bolag jag kommer att ha mina ögon på är AcadeMedia, Catella, InCoax, Mackmyra, Tradedoubler, Brookfield Renewable, Adidas och DraftKings. Idag äger jag inga av bolagen som rapporterar. Vilket nästan känns skönt med tanke på den senaste veckans rapportreaktioner 😂


Sverige

AcadeMedia - Delårsrapport Acuvi - Delårsrapport Adtraction Group - Delårsrapport Amniotics - Delårsrapport Athanase Innovation - Delårsrapport Attana - Delårsrapport BIMobject - Delårsrapport BioGaia - Delårsrapport C-Rad - Delårsrapport Catella - Delårsrapport Chosa Oncology - Delårsrapport Dlaboratory Sweden - Delårsrapport Duroc - Delårsrapport FM Mattsson Mora Group - Delårsrapport Guideline Geo - Delårsrapport InCoax Networks - Delårsrapport Initiator Pharma - Delårsrapport Invent Medic Sweden - Delårsrapport John Mattson - Delårsrapport LifeClean International - Delårsrapport Logistea - Delårsrapport Mackmyra Svensk Whisky - Delårsrapport MilDef Group - Delårsrapport Nilsson Special Vehicles - Delårsrapport OptiCept Technologies - Delårsrapport OrganoClick - Delårsrapport Rolling Optics Holding - Delårsrapport Samtrygg - Delårsrapport SpectrumOne - Delårsrapport Stendörren Fastigheter - Delårsrapport SynAct Pharma - Delårsrapport Tendo - Delårsrapport TradeDoubler - Delårsrapport Vo2 Cap Holding - Delårsrapport


Belgien

Celyad Oncology - Delårsrapport


Kanada

Brookfield Renewable - Delårsrapport Brookfield Renewable Partners - Delårsrapport Hydro One - Delårsrapport TransAlta - Delårsrapport


Tyskland

Adidas - Delårsrapport GEA Group - Delårsrapport Krones - Delårsrapport


Danmark

NNIT - Delårsrapport


Finland

Boreo - Delårsrapport Martela - Delårsrapport Optomed - Delårsrapport Tulikivi - Delårsrapport Vaisala - Delårsrapport


Frankrike

Arkema - Delårsrapport


Italien

Anima Holding - Delårsrapport CNH Industrial - Delårsrapport Intesa Sanpaolo - Delårsrapport Piaggio & C - Delårsrapport Terna Rete Elettrica Nazionale - Delårsrapport


Norge

Arendals Fossekompani - Delårsrapport Bonheur - Delårsrapport Deep Value Driller - Delårsrapport Gentian Diagnostics - Delårsrapport Goodtech - Delårsrapport Klaveness Combination Carriers - Delårsrapport Odfjell Drilling - Delårsrapport Philly Shipyard - Delårsrapport Scatec - Delårsrapport SpareBank 1 Østlandet - Delårsrapport Sparebanken Sør - Delårsrapport Volue - Delårsrapport


Portugal

Galp Energia - Delårsrapport


USA

AES - Delårsrapport AG Mortgage Investment Trust - Delårsrapport AMC Entertainment Holdings - Delårsrapport Arbor Realty Trust - Delårsrapport Atlantica Sustainable Infrastructure - Delårsrapport Baudax Bio - Delårsrapport Biglari - Delårsrapport Capital Product Partners L.P. - Delårsrapport Cigna - Delårsrapport Cinemark Holdings - Delårsrapport Dominion Energy - Delårsrapport DraftKings - Delårsrapport EOG Resources - Delårsrapport EPAM Systems - Delårsrapport Editas Medicine - Delårsrapport FS KKR Capital Corp - Delårsrapport FuboTV - Delårsrapport Fulgent Genetics - Delårsrapport GasLog - Delårsrapport Globalstar - Delårsrapport InterContinental Hotels Group - Delårsrapport Intest - Delårsrapport Liberty Media - Delårsrapport Main Street Capital - Delårsrapport Ocugen - Delårsrapport PBF Energy - Delårsrapport Proto Labs - Delårsrapport Qurate Retail - Delårsrapport Regency Centers - Delårsrapport Twist Bioscience - Delårsrapport Warner Bros Discovery - DelårsrapportLiknande inlägg

Visa alla

1 comentário


Jo det känns som det är köpläge i många halvledarbolag. Har kikat lite på Axcelis som jag är sugen på att plocka in i min egen Coffe-can. Litet bolag med mycket fin tillväxt. Behåller sin guidning för helåret. Dock viss risk mot att dom har en del Kina-exponering. Det är väll den enda anledningen till att den ska värderas så pass lågt som den gör. "Axcelis makes ion implantation systems, which provide a critical step in the process of manufacturing integrated circuits. Ion implantation equipment creates charged regions within silicon wafers to enable transistor functionality."

Curtir
bottom of page