top of page

Morgonbrev 2023-04-26 Just Beat it!

Det blir rätt långa morgonbrev så här under rapportperioden. Jag hoppas att ni inte har något emot det! Klockan 09:00 är det återigen dags för live med fokus på rapporter. Detta sammanstrålar också med veckans Midweek video. Så om du har några frågor eller funderingar se då till att kommentera detta inlägg.


Igår ställde USA ner rätt rejält. Vid stängning var Nasdaq ner -1,89% efter att återigen ha failat med att bryta upp ur 13200.


https://www.tradingview.com/x/kOA0QVQO/ Detsamma gäller SP500 som fortfarande brottas med 4160 - 4180 där priset nu har varit 1 miljon gånger. Vid close var index ner 1,39%.


https://www.tradingview.com/x/BtgqLVYl/ Det var en rejäl bäs mot techbolagen och den enda sektorerna som gick ok var läkemedel och konsumentvaror.


https://finviz.com/map.ashx Men som räddaren i nöden klev jättarna Google, Microsoft och Visa ut med sina rapporter efter close. Bägga bolagen slog analytikernas estimat. Mest imponerad är jag över Microsoft som växte omsättningen med 7% och vinsten med 9% samtidigt som bolaget också lyckades öka marginalerna. I vanlig ordning var det cloudtjänsterna som växte som in i fan. Azure växte med 16% year over year. Aktien steg med hela 8,5% i after hours och drog även med sig Perion 3,3%.Om techjättarnas cloudtjänster skulle spinnas av och särnoteras är jag där och köper. Garanti! Eller vad säger ni om denna graf?Tillväxten i alla enskilda segment ser du nedanför. Det är kul att se att Search + news advertising växer med hela 10% under kvartalet. Det är en god signal för vår aktiva swing i Perion!Skulle uppgången i Microsoft stå sig till öppningen innebär det att aktien öppnar upp ovanför tidigare topparna på viktiga $294. Det hade varit ett rejält bullish move!Ledningen var inte dåligt håsiga i conf callet. De nämnde AI totalt 64 gånger vilket var något lägre än Google som name droppade AI 78 gånger 😅Google kom som sagt också in över estimatenOmsättningen kliver upp 3% medan vinsten per aktie backar med 5%. Det som är anmärkningsvärt är att intäkterna från Youtube faller även detta kvartal. Det vägs dock upp av Cloudtjänsterna som växer smått otroliga 28% och kliver nu upp som Googles näst största intäktsben (efter Google Search). Aktien klättrade initialt 5% men föll tillbaka och stängde igen after hours på +1,5%.
Visa kom som sagt också ut med siffror som var bättre än väntat. Omsättningen växte med 11% och vinsten med hela 22% samtidigt som marginalerna växte. Även detta är goda signaler för min "test swing" i Mastercard som jag köpte baserat på att vår värderingsalgo gav köpsignal den 13:e Mars. Aktien steg med 1% i after hours.Idag mina damer och herrar är det en stor dag. Klockan 09:30 kommer den Svenska Riksbanken ut och ska höja räntan. Förväntningarna är att räntan höjs från 3,0% till 3,5%. Det här kommer direkt innebära ökade kostnader för hushållen och sqweezen kommer att fortsätta. Det är fortsatt en mycket svår sits för Riksbanken och en ännu svårare sits för de Svenska hushållen. De senaste inflationssiffrorna (justerat för energipriserna) visade inte på någon nedgång alls. Frågan är om räntehöjningarna verkligen har den effekt som önskas?


Nåväl! Under gårdagen var jag på köpknappen lite överallt. Två nya swings åkte in. ABB köpte jag in som ett klassiskt rapportplay. En stark rapport, höjd guidning, gap up och köpa direkt i callen. Det funkar mer ofta än sällan! Planen är att hålla aktien i 3 handelsdagar och flytta upp min stop loss dagligen. Vi får se hur det hela spelar ut! Jag tycker gårdagens close i aktien blev fin och det blåa strecket indikerar min entry.Vi måste ju nämna den Svenska industrihåsen också. Alfa Laval slog förväntningarna och växte omsättningen med 32,9% och vinsten steg med 63%. Inte dumt alls! Aktien steg med 3,22% för dagen.


https://www.placera.se/placera/telegram/2023/04/25/alfa-laval-alfa-lavals-justerade-ebita-hogre-an-vantat-uppdatering.html Även ABB kom in med en banger till rapport. Omsättningen steg med 12,8% och vinsten per aktie med 80%. Boalget höjer också sin guidning för helåret. Återigen får vi lära oss att inte underskatta de Svenska indsutribolagen!Jag plockade också in Volvo Cars i form av en swing. Jag fegade dock med sizen och tog in 1/3, till att börja med. Detta eftersom att bolaget kommer med sin rapport på Torsdag. Mer om det kan du läsa här: https://www.fredrikochtobbe.se/post/morgonbrev-2023-04-25-l%C3%B6ning-och-6-stycken-utbrott-p%C3%A5-momentumlistan och här: https://www.fredrikochtobbe.se/post/en-ny-swing-in-1 Alla aktiva swings kan du följa här: https://www.fredrikochtobbe.se/swingcase


Jag var också runt och pillade i den långsiktiga väskan. Där ökade jag både STM och TSM som kom ner till mina köpnivåer. TSM kom ner till MA200, gapclose och botten av trendkanalen. Ska det studsa i närtid så bör det vara från dessa nivåer.STM ökade jag också efter att priset letade sig ner till tidigare bottnar. Imorgon kommer bolaget med rapport. Efter ett starkt Q1 för biltillverkarna tror jag att rapporten kommer att komma in starkare än vad marknaden verkar tro. Skulle bottnarna inte hålla får vi nog räkna med att priset kan leta sig till ett fullt gap close. Men på 9,5 så känns den onekligen billig just nu.


https://www.tradingview.com/x/3w7xfw17/ De klassiska biltillverkarna ha verkligen överraskat under inledningen av 2023. Igår kom General Motors ut och höjde sin helårsguidning och slog förväntningarna på rapporten:


https://www.placera.se/placera/telegram/2023/04/25/general-motors-general-motors-slar-forvantningarna-och-hojer-vinstprognosen.html Men låt oss titta på sektorns nyhetsflöde under Q1: Mercedes ut med en omvänd vinstvarning:Volkswagen ökade leveranserna med 23,9% under Mars, en tillväxt om 7,5% för hela Q1.Ford ökade sin försäljning med 10% under kvartalet.

Igår kom också Hyundai med en riktig smoker till rapport. Bolaget skickar upp omsättningen med 24,7%, växer marginalerna och dubblerar nästan vinsten. Viktigast av allt för oss som är intresserade av halvledare så växer försäljningen av elbilar med 48% year over year.Det som också är intressant med biltillverkarna (något jag har snackat en del om) är att värderingarna är fortsatt billiga bland de flesta tillverkarna.


Bra siffror har vi också sett från Volvo Cars och Polestar. Ni förstår vart jag vill komma. Bilindustrin presterar bra. Men till stor del beror det nog på att förra Q1 drabbades leveranserna negativt på grund av komponentbristen. Så absolut, jämförelsetalen är relativt enkla att slå. Men detta bör vara riktigt goda signaler för halvledarbolagen. Många av STMs kunder finns med bland nyheterna ovan. Jag tror fortfarande att marknaden har fel inför rapporten på Torsdag.


I gårdagens morgonbrev skrev jag lite lätt om Coca Colas rapport som kom in över förväntningarna. På samma spår följde även McDonalds och Pepsi upp med rapporter som landade in över förväntningarna.McDonalds noterade också ett nytt ATH vid rapporten men föll tillbaka under dagen. Rent spontant tycker jag att aktien ser rejält stretchad ut och uppsidan i det kortare perspektivet bör vara rätt begränsad.Pepsi passade också på att skruva upp sin helårsguidning.Pepsi ville inte vara sämre än donken utan aktien noterade också ett nytt ATH under gårdagen.Att starka prissättare är bolag som kommer att prestera bra i en ekonomi med högre inflation är något jag har pratat om länge här på plattformen. Kul är det nu när vi får facit i hand på att det också stämmer!


På momentumlistan var det flera aktier som bjöd på fina utbrott under gårdagen. Ett av dem var Starbreeze som steg hela 10,12% och ser nu ut att kunna ta sig igenom sin större motståndszon.I det större perspektivet ser det ut så här. Aktien har inte varit över dessa nivåer sedan November 2018! Skulle utbrottet stå sig är Starbreeze en aktie som är värd att bevaka under 2023. Utbrott från dessa långa baser brukar leda till starka trender uppåt.


https://www.tradingview.com/x/UhY6x8LO/ Inför öppningen är det ett rejält mixat fält. Nasdaq pekar upp 1,3% medan OMXS30 går för en negativ öppning om -0,5%.Under natten har majoriteten av index handlat nedåt.Rapporter idag

Det är full jävla rulle på rapporterna idag med. Kul! Bland OMXS30 bolagen kommer Assa Abloy, Getinge, Handelsbanken, SEB och Telia ut med sina siffror. Utöver dessa så är det en hel del rapporter som jag själv är intresserad av. Bland annat Axfood, Kindred, Mips, New Wave, NCAB, SSAB, SAAB, Solid Försäkring, Puma, BE Semiconductor, Meta Platforms (som är den viktigaste rapporten för dagen) och Thermo Fisher.


Vi rullar vidare med att köra live vid öppningen och spanar igenom de mest intressanta rapporterna. Klockan 08:45 ses vi i Discorden! Det var allt jag hade för dagens morgonbrev. Jag önskar er alla en fantastisk dag.


Sverige

ASSA ABLOY - Delårsrapport AddLife - Delårsrapport Advenica - Delårsrapport Alelion Energy Systems - Delårsrapport Alleima - Delårsrapport Attendo - Delårsrapport Axfood - Delårsrapport Beijer Electronics Group - Delårsrapport Bilia - Delårsrapport Billerud - Delårsrapport BioInvent International - Delårsrapport Castellum - Delårsrapport Cloetta - Delårsrapport Coor Service Management Holding - Delårsrapport Creturner Group - Delårsrapport Diadrom Holding - Delårsrapport Dometic Group - Delårsrapport Egetis Therapeutics - Delårsrapport Elos Medtech - Delårsrapport Fabege - Delårsrapport Formpipe Software - Delårsrapport Getinge - Delårsrapport Handelsbanken - Delårsrapport Hemnet Group - Delårsrapport Hemply Balance Holding - Delårsrapport High Coast Distillery - Delårsrapport I.A.R. Systems Group - Delårsrapport Kambi Group - Delårsrapport Kindred Group - Delårsrapport Lammhults Design Group - Delårsrapport Lime Technologies - Delårsrapport MTG - Delårsrapport Mips - Delårsrapport NCAB Group - Delårsrapport NCC - Delårsrapport New Wave Group - Delårsrapport Pandox - Delårsrapport Pila Pharma - Delårsrapport PowerCell Sweden - Delårsrapport Probi - Delårsrapport QBNK Holding - Delårsrapport QuickBit - Delårsrapport Resurs Holding - Delårsrapport Rottneros - Delårsrapport SEB - Delårsrapport SSAB - Delårsrapport Saab - Delårsrapport Sensys Gatso Group - Delårsrapport SinterCast - Delårsrapport Sjöstrand Coffee - Delårsrapport Skåne-Möllan - Delårsrapport Smoltek Nanotech Holding - Delårsrapport Solid Försäkring - Delårsrapport Sotkamo Silver - Delårsrapport Swedish Logistic Property - Delårsrapport Söder Sportfiske - Delårsrapport Telia Company - Delårsrapport Tobii Dynavox - Delårsrapport Troax Group - Delårsrapport Upsales Technology - Delårsrapport Ziccum - Delårsrapport


Kanada

Canadian Pacific Kansas City - Delårsrapport Iconic Minerals - Delårsrapport


Tyskland

Puma - Delårsrapport


Danmark

NTR Holding - Delårsrapport Novozymes - Delårsrapport Ringkjøbing Landbobank - Delårsrapport Scape Technologies - Årsrapport


Finland

F-Secure - Delårsrapport Glaston - Delårsrapport Kone - Delårsrapport Purmo Group - Delårsrapport Scanfil - Delårsrapport Uponor - Delårsrapport Valmet - Delårsrapport


Frankrike

Dassault Systemes - Delårsrapport


Nederländerna


Norge

ABG Sundal Collier - Delårsrapport Aker Carbon Capture - Delårsrapport Gigante Salmon - Delårsrapport Inify Laboratories - Delårsrapport Kraft Bank - Delårsrapport Pareto Bank - Delårsrapport XXL - Delårsrapport


Portugal

Jeronimo Martins - Delårsrapport


USA

2U - Delårsrapport Aflac - Delårsrapport Align Technology - Delårsrapport American Tower - Delårsrapport Amphenol - Delårsrapport Annaly Capital Management - Delårsrapport Antero Midstream Partners - Delårsrapport Antero Resources - Delårsrapport Apollo Commercial Real Estate Finance - Delårsrapport Atomera - Delårsrapport Automatic Data Processing - Delårsrapport BioMarin Pharmaceutical - Delårsrapport Blackstone Mortgage Trust - Delårsrapport Boeing - Delårsrapport Boston Scientific - Delårsrapport CME Group - Delårsrapport Churchill Downs - Delårsrapport EPR Properties - Delårsrapport EQT Corporation - Delårsrapport Edwards Lifesciences - Delårsrapport General Dynamics - Delårsrapport Hilton Worldwide Holdings - Delårsrapport Independence Realty Trust - Delårsrapport KLA - Delårsrapport Markel - Delårsrapport MarketAxess - Delårsrapport Masco - Delårsrapport Mattel - Delårsrapport Meta Platforms - Delårsrapport Microvision - Delårsrapport Mid-America Apartments - Delårsrapport Norfolk Southern - Delårsrapport Office Properties Income Trust - Delårsrapport Old Dominion Freight Line - Delårsrapport Otis Worldwide - Delårsrapport PTC - Delårsrapport Pegasystems - Delårsrapport QuantumScape - Delårsrapport Roku - Delårsrapport Rollins - Delårsrapport Sangamo Therapeutics - Delårsrapport ServiceNow - Delårsrapport Teladoc Health - Delårsrapport Teradyne - Delårsrapport Thermo Fisher Scientific - Delårsrapport Westinghouse Air Brake Technologies - Delårsrapport eBay - Delårsrapport

Liknande inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page