RoboMarkets – Professional services on Forex market
top of page

Morgonbrev 2023-04-13 Lägre inflation men också negativ börs. Varför?

Klockan 09:00 kommer Tobba att sitta live och handla index. Jag kommer antagligen också att dyka in och tugga lite i Discroden. Jag hoppas att vi ses där!


Igår smackade jag upp en ny video på min Youtube kanal där jag pratar om de oroväckande siffrorna som Apple, Samsung och TSM har presenterat den senaste tiden. Jag har ju snackat en hel del om det här i mina morgonbrev. Men om du vill ha en recap i videoformat kan du spana in videon nedan.Gårdagens fokus låg på USA:s KPI siffror. Inflationen fortsatte att falla under Mars och siffrorna kom in under förväntningarna. Föregående månad kom KPI in på 6% och denna månad kom KPI in på 5% mot förväntade 5,2%. Det är trevligt att se att inflationen faller tillbaka eftersom att den inte är rolig för någon. Förhoppningsvis kan vi snart se samma fina trend nedåt för den Svenska inflationen.Det är alltid intressant att titta på vilka kategorier som var drivande i nedgången av inflationen. Och det är här problemet ligger med gårdagens siffror. Det är framförallt energi och begagnade bilar som faller tillbaka rejält under Mars. Totalt är det också bara tre av alla kategorier som faller tillbaka medan resten ökar. Störst uppgång ser vi i "Transportation" som är upp 13,9% för året. Det som också sticker ut är att energipriserna inte påverkas av räntehöjningarna alls. Så har räntehöjningarna verkligen haft någon effekt överhuvudtaget? Något som kan vara värt att ha ögonen på är att energipriserna överlag, Oljan och Naturgasen har klättrat rejält under April. Så är nedgången i inflationen ihållande eller tillfällig? 👀 I slutet av dagen fick vi en negativ reaktion på börserna. Trots att inflationen föll tillbaka. Min tro är att marknaden också reagera på att det nästan enbart är energipriserna som föll tillbaka under Mars och de övriga kategorierna fortsatte att klättra (och nu under April har de studsat upp igen).Det man också ska ha med sig är att inflationssiffrorna ställs ju mot året innan. Det betyder att kommande inflationssiffror, alltså för April, kommer att ställas mot April 2022. Det som är "bra" för inflationssiffrorna är att under April 2022 handlades oljan i $110 - $120 mot nuvarande nivå kring $80. Så med andra ord bör vi inte se någon uppgång i energipriserna nästa månad heller. Trots att priserna har studsat uppåt på marknaden. Däremot ser jag ju gärna att övriga kategorier vänder nedåt nästa månad!


Summeringsvis vill jag säga att det är bra att inflationen i USA faller tillbaka. Det som är dåligt och det som marknaden tog fasta på är att det var väldigt få kategorier som föll tillbaka. Resterande kategorier i KPI korgen fortsatte istället uppåt.


Så vad blev resultatet av detta? Jo, samtliga index vände ner från väldigt viktiga nivåer och nu tycker jag att det ser rätt bäsat ut. Låt oss spana på några av våra index. OMXS30 fick återigen en reject vid den kortsiktigt fallande trenden. Den större zonen som ni ser i bilden representerar också tidigare rangebotten. Så det är en väldigt viktig nivå.DAX gjorde mer eller mindre en liknande rörelse som OMXS30. DAX gick initialt för ett break uppåt men bjöd istället på en väldigt ful "fake out" och priset föll tillbaka under tidigare toppar.Borta i USA fick vi liknande reaktion på SP500 som också var på väg att bryta ut ur viktiga 4150-4180. Men precis som övriga index failade SP med det.


https://www.tradingview.com/x/2LnnA314/ Så med tanke på gårdagens rörelser vill jag lyfta ett varningens finger. Jag gillade inte gårdagens fake outs och om priset inte relativt fort letar sig upp igen ovanför topparna så tror jag på att marknaden kan bjuda på en del nedsida. Under morgonen kommer fokus att ligga på Storbritannien som kommer ut med BNP siffror och Tyskarna som kommer med sina KPI siffror. Även om gårdagens KPI siffror från USA är överstökade så är det inte helt färdigt för veckan med inflationssiffror. Idag under eftermiddagen kommer nämligen USA ut med producentprisindex som anses vara ledande för KPI:n. Även detta är väldigt viktiga inflationssiffror. Utöver det kommer även USA ut med jobbsiffror i form av nytillkomna ansökningar om arbetslöshetsersättning. Det är alltså en dag fylld med viktig makro!


All makro kan du följa via denna länk: https://www.investing.com/economic-calendar/


Ett bolag som inte slår av på takten sett till tillväxten trots en utmanande ekonomi är Lyx-konglomeratet LVMH som för stunden är Europas största bolag. Bolaget gör som TSM och släpper sina försäljningssiffror varje månad. Under kvartal 1 steg intäkterna med 17% mot intäkterna i Q1 2022. Lyx verkar inte folket få nog av! Totalt sålde LVMH för 21 miljarder euro under det första kvartalet.Inför dagens öppning är det än så länge lugnt och index handlas kring nollan.Asien har till stor del följt upp USA under natten och handlat negativt.


Rapporter idag Rapportperioden har smugit igång idag kommer bland annat Wells Fargo i USA som är startskottet för storbankernas rapporter. Imorgon följer JP Morgan och Citit Group upp flödet. Efter den senaste tidens nyhetsflöde från banksektorn tror jag att rapporterna denna gång är viktigare än vanligt. Det var allt jag hade att bjuda på idag. Glöm inte bort liven klockan 09:00!

Sverige ACQ Bure - Delårsrapport Waystream Group - Delårsrapport Danmark

Bang & Olufsen - Delårsrapport Chr. Hansen Holding - Delårsrapport Nederländerna

Fastned - Delårsrapport USA

Fastenal - Delårsrapport Infosys - Årsrapport Wells Fargo & Co - Delårsrapport

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page