RoboMarkets – Professional services on Forex market
top of page

Morgonbrev 2023-03-20 Banksektorn fortsätter skaka

Det var minst sagt en händelserik vecka förra veckan där vi såg en brutal over performance från tech/growth vs value. OMXS30 backade med 4,75% för veckan medan tekniktunga Nasdaq borta i USA steg med hela 5,83%! Nedgången var rätt koncentrerad mot bank och oljesektorn som ni tydligt ser i bilden nedan.

https://finviz.com/map.ashx?st=w1 Under förra veckan tittade vi också en del på Nasdaq/Dow Jones, alltså på den relativa styrka. Relationen stängde igen kring veckohögsta och jag tror att det kan finnas mer uppsida för relationen. I relativ styrka så kan det innebära flera olika scenarios. Men all in all ser det ut som om att Nasdaq kan komma att fortsätta att överprestera.


Kikar vi enbart till självaste Nasdaq tycker jag även om den grafen. En etablering ovanför tidigare toppar (12900) hade varit väldigt bullish!

https://www.tradingview.com/x/mfyR0lNn/ Något som skulle kunna få value att i alla fall bjuda på en bra studs skulle vara om vi ser positiva nyheter bland banksektorn. Under helgen blev det klart att den Schweiziska banken Credit Suisse köps upp av Schweiz största bank UBS.

https://twitter.com/DeItaone/status/1637497385646452736?s=20 Hurvida detta är "bullish" eller ej har jag svårt att avgöra. Efter Fredagens stängning hade CS en värdering på 8,6 miljarder dollar och i helgen köptes dem alltså för bara 2 miljarder dollar. Det är till en "rabatt" om 76%. Så vi kan ju bara anta att problemen som CS faktiskt har är mycket större än vad marknaden först trott.


Det verkar också som om att Schweiz regering kommer att stå för förlusterna som CS har på sin balansräkning så att dessa inte "smittar av sig" på UBS balansräkning.Summeringsvis är väl det här det bästa utfallet. Risken med CS plockats bort och förlusterna tas av den Schweiziska staten. Men det ser inte ut som om att "bankproblemen" är över än. För igår flaggade ytterligare två andra Europeiska storbanker för att det verkar finnas problem. Vilka banker detta gäller vet vi inte ännu. Men min gissning ligger på att den ena är Deutsche Bank som tidigare hade liknande problem som CS, men i lägre skala.


Under helgen såg vi också ett stort antal privatflyg som rullade in till Omaha. Till självaste Buffett. Under finanskrisen 2008 var han också på plats och stöttade flera banker. Under helgen uppges Warren Buffett ha gett rådgivning till den sittande regeringen i USA.


Nyheterna kring banksektorn kommer troligen att fortsätta at dominera nyhetsflödet under veckan. Så håll koll! Det går fort i alla möjliga tillgångar när dessa nyheter kommer.


Vi såg fortsatta uppgångar i krypto under helgen och flödet från cash till andra typer av tillgångar fortsätter. Silver, Guld, Krypto och obligationer presterade starkt rakt igenom förra veckan. Hur mycket cash ska flöda in i dessa tillgångar på kort sikt?


För veckan är det en hel del makro att ha koll på. I början av veckan kommer det mest vara fokus på ECBs ordförande Lagarde som med största sannolikhet kommer att prata om banksektorn.


På Onsdag är det dags för veckans huvudnummer. Nämligen FEDs räntehöjning. Estimaten är rejält spridda just nu. Vissa storbanker tror fortfarande på en 50 punkters höjning medan vissa till och med tror på en räntesänkning efter förra veckans action bland bankerna. Själv tror jag att FEDs kommer att höja upp enligt estimaten nedan, 25 punkter. SVB som gick under var en nischbank med noll riskhantering och bör inte få FEDs att vända på klacken helt och hållet. USA:s senaste KPI och PPI siffror var också bra och fortsätter visa på en bra trend nedåt för inflationen. Därav tror jag på en 25 punkters höjning. I vanlig ordning blir det mest intressant att se pressträffen efter höjningen. Det lär hagla in frågor för Powell. Vi kommer att sitta live under räntehöjningen och under pressträffen.


Kikar vi till terminerna inför dagen är det fortsatt negativt och OMXS30 handlas ner 1,3%. Det innebär också att OMXS30 tar ut förra veckans lows. Det som också sticker ut bland terminerna är att Nasdaq återigen visar upp bra styrka.


Vi plockade ju in 1/4, av tilltänkt size i lång OMXS30 i Fredags. Jag har mitt nästa target ner mot 2060 (MA200) och sedan 2020. Där har jag tänk att öka på min lång. Kanske kommer vi dit redan idag!


I Asien har det också varit tungt under natten där mer eller mindre alla index handlar svagt.

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page