Morgonbrev 2023-02-06 Varningsflaggor 🚩
top of page

Morgonbrev 2023-02-06 Varningsflaggor 🚩

Vi lämnar en otroligt intensiv vecka bakom oss. Om jag ska göra ett snabbförsök på att summera den får jag säga att Big Techs rapporter var en besvikelse. FEDs skruvade upp räntan som förväntat. Arbetsmarknaden i USA rapporterade in mycket starkare siffror än väntat. Det sistnämna rimmar inte bra med FEDs policy. Kan vi komma att se att FEDs återigen blir mer hawkish efter de senaste jobbsiffrorna? I Powells pressträff var han väldigt tydlig med att han ville se en svagre arbetsmarknad för att få ner inflationen.


En annan sak som är värd att plocka med sig från förra veckan är att bredden USA har snabbt blivit sämre. Det ser vi inte minst om vi tittar till kartan nedan som visar samtliga bolag i SP500 och deras performance förra veckan. På veckobasis var det långt ifrån alla sektorer som drev på uppsidan. Ska vi hårddra det så var det framförallt teknikbolagen som drev på uppsidan medan vi såg en nedgång i mer defensiva sektorer så som i energi, konsumentvaror och i healthcare.



På tal om bredden kan vi också titta till "SP500 Stocks Above MA20". Grafen visar os hur många aktier i SP500 som handlas ovanför MA20. Det vi tydligt ser är negativa divergenser i bredden gentemot SP500s senaste uppgång. Det här tolkar jag som ett svaghetstecken och som en signal om att man bör vara lite försiktig med att jaga på uppsidan.



Till det kan vi också lägga till att DXY (dollarindexet) som stängde igen väldigt starkt för veckan. DXY har allt som oftast en negativ korrelation med index. DXY upp = Index ner. DXY ner = index upp. Skulle vi se att DXY kan leta sig upp ovanför tidigare bottnar på 103.5 så skulle jag tolka det som "risk off" i marknaden.


Även räntan US10Y piggnade på sig i slutet av veckan. Skulle vi se att den fallande trenden kan brytas i det korta perspektivet så luktar det lite bäs. Än så länge har den studsat fint på MA200. Jag vet inte om jag är för bäsad nu på grund av min egna korta position. Men jag tycker allt att det under förra veckan dök upp en hel del varningssignaler. Vi får helt enkelt se hur veckan inleder.



Sett till makron är det idag en rätt lugn dag. Inköpschefsindex för byggsektorn blir väl rätt spännande. Men annars en väldigt lugn start på veckan. Det mest intressanta för oss Svenskar blir på Fredag då Riksbanken ska höja räntan igen. Förväntningarna är att riksbanken ska höja med 0.5%.


All makro kan du följa här: https://se.investing.com/economic-calendar/


Sett till terminerna inför öppningen så är det en negativ öppning som väntas. Det var väl på tiden! Under morgonen har även DXY och US10Y fortsatt uppåt.



Även Asien har handlat brett nedåt under natten. Mest stryk tar Kina och jag kan tänka mig att det beror på att spänningen mellan Kina och USA har tilltagit under helgen efter att USA sköt ner "spionballongen". Det här är något jag tycker att man ska följa noga. Kan det utvecklas till ett nytt handelskrig likt det vi sett de senaste åren? Kanske! Jag kommer i alla fall bevaka nyhetsflödet noga.




Om du missade gårdagens Söndagssnack så rekommenderar jag att spana på det. Där går vi igenom era frågor och ger vår syn på marknaden just nu:



Rapporter idag


Förra veckan var det en väldigt intensiv rapportvecka. Denna vecka är lugnare och inledningen är väääldigt lugn. På hemmaplan vill jag inte påstå att det är någon rapport jag är speciellt intresserad av. Däremot i USA så kommer gamingjätten Activision Blizzard som jag för tillfället äger som en swing trade baserat på att min tro är att budet från Microsoft på bolaget kommer att gå igenom. Förr eller senare. Upp till budnivån är det fortfarande 26% uppsida. Även halvledarbolaget On Semiconductors som förra året blev inkluderat i SP500 kommer med sin rapport. Bolaget har den senaste tiden visat upp fantastiskt fin tillväxt och fokuserar på kunder inom energiomställningen. Aktien stängde under förra veckan igen på nya All time Highs och det tekniska läget ser helt klart intressant ut! Baserat på hur peers har rapporterat så tror jag att det kommer att bli en bra rapport. Men det får vi se senare!


Sverige

Akelius Residential Property - Årsrapport Balco Group - Årsrapport Fabege - Årsrapport


Tyskland

Aurubis - Delårsrapport


Finland

Fifax - Årsrapport Oma Säästöpankki - Årsrapport


USA

Activision Blizzard - Årsrapport Cerence - Delårsrapport Cummins - Årsrapport Gladstone Capital - Delårsrapport Neurocrine Biosciences - Årsrapport ON Semiconductor - Årsrapport Simon Property Group - Årsrapport Tyson Foods - Delårsrapport Varonis Systems - Årsrapport ZoomInfo Technologies - Årsrapport

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page