Morgonbrev 2023-02-03 Historiska rörelser!
top of page

Morgonbrev 2023-02-03 Historiska rörelser!

Det bjöds igår på en sällan skådad hås i OMXS30 och det var fullständig panik. Det var lite som "ser du en aktie så köp den". Ännu hårdare gick OMXSPI (all shares, alla noterade aktier på Stockholmsbörsen) som steg hela 4,21%. Historiskt har detta skett vid 34 stycken tillfällen sedan 2002. Alltså under de senaste 20 åren. Med andra ord kan vi säga att en sån här rörelse sker i snitt 1,7 gånger per år. Oftast sker det kring börsbottnar.



Ännu sjukare blir det om man vänder blicken till fastighetssektorn. Hela sektorn, SX35PI, som steg med 8,07%(!!) för dagen. Största bidragarna till uppgången var SBB och Castellum. Under de senaste 21 åren har det bara inträffat 5 gånger att indexet sektorn stiger med 8% eller mer under en och samma dag 😅 Under 2022 satte vi alla möjliga rekord på nedsidan. I år har vi hitills satt en hel del rekord på uppsidan.



Man får påstå att det var en kaxig handel igår. Flera bolag som kommer med rapport idag handlades upp kraftigt igår. Addnode är ett exempel. Aktien klättrade hela 10,35% trots att aktien har rapport idag. Peab som också har rapport idag klättrade 4,3% igår. Det är minst sagt en förändring i riskaptiten när folk vågar långa så pass hårt inför en rapport.


Jag brände på med två nya swing i form av SaveLend och AMKR. Dessa två kan du läsa mer om via länkarna. AMKR: https://www.fredrikochtobbe.se/post/en-ny-posse-inne SaveLend: https://www.fredrikochtobbe.se/post/plockar-in-en-ny-position


Det var gött att få njuta av gårdagens uppgång. Bland mina långsiktiga investeringar presterade Investor, Embracer, EVO, TSM och ASML väldigt fint. Om du vill spana in hur min långsiktiga väska ser ut kan du göra det via denna länk: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-q9Z9AQpBg8E1szNBZw6Mu6ZCkEBP6yhwdTMO2KiZlQ/edit#gid=0


Något som inte presterade lika bra var den korta positionen i OMXS30 som dansar precis kring min stop loss. Det tar emot att behöva stänga positionen här uppe. Men planen är att hålla mig till mina max losses och inte låta en loss bli större än 8%.


Nasdaq har nu stigit med 10% på 2 veckor, eller på 10 handelsdagar. Det är inte heller något som sker varje dag. Röda plupparna symboliserar köp efter att Nasdaq har gått upp 10% på 10 dagar. Som ni ser i grafen nedan var det här vardagsmat för Nasdaq under IT-bubblan. Men det är en mer ovanlig signal på senare tid.



Kikar vi till statistiken om man går lång på denna signal så ser vi att det i de korta perspektivet inte händer mycket. Avkastningen är låg och win ration är kring 50-60%. Men i det längre perspektivet så är det en bra signal. På 12 månader har du en average return på 28,62% och en win ratio på hela 79%.



Väljer vi att enbart titta på statistiken från 2003 och framåt. Alltså där vi justerar bort IT-bubblan där denna signal dök upp nästan väldigt ofta så blir resultatet följande.


Även här ser vi att det har varit en bra signal för börsen på längre sikt.


Men trots att Nasdaq presterade bra var bredden dålig under gårdagen. Dow Jones stängde på minus och kikar vi till SP500 kartan var det en hel del sektorer som stängde igen på minus. Under de senaste dagarnas uppgång i USA har vi sett tydliga negativa divergenser i bredden. Det är enligt mig ett svaghetstecken.



Igår fick norska laxbolagen en hel del pisk och aktierna föll på bred front. Vi äger ju Salmar i vår Buy and Hold portfölj. Aktierna föll tungt efter att Norges finansminister håller fast vid att det kommande laxskatten ska bli 40%. I Mars förväntas det slutgiltiga beslutet. Denna nyhet är ju inget nytt utan sedan aktierna började falla i September förra året har marknaden vetat om detta. Men hoppet har levt om att skatten kanske inte höjs lika mycket som först planerat. Ska vi tro på finansministern så är nu hoppet bortblåst för lägre skatt. Detta blir helt klart intressant att följa under de kommande månaderna.



Den tunga makroveckan är inte över ännu. Storbritannien kommer med PMI siffror klockan 10:30 och senare under dagen kommer USA med arbetssiffror. Arbetslösheten förväntas öka från 3,5% till 3,6%. Jag tycker väl att det är dags att arbetslösheten börjar ta fart nu efter alla uppsägningar vi har sett från bland annat Facebook, Paypal, Amazon, Microsoft, Google och fler. En "softer" arbetsmarknad är också något Powell är ute efter och något han vill se. Så frågan är om vi får en positiv reaktion om arbetslösheten skulle komma in högre än väntat? Jag tror det!



Efter close igår kom jättarna Google, Amazon och Apple ut med sina siffror. Samtliga bolag kom med sämre rapporter än väntat. Jag lämnar bara några prints för stunden. I dagens live som vi drar igång klockan 09:00 kommer jag att kika mer på rapporterna. Jag kommer också komma med en summering som ett inlägg senare under dagen.


Amazon


Apple såg precis som Samsung en större nedgång i iPhone försäljningen. Däremot lyckades man öka intäkterna från sina prenumationstjänster. Precis som jag spekulerade i när vi kikade på Samsungs siffror.



Alphabet


Rapporter idag


Sett till rapporterna är det idag något lugnare. På hemmaplan kommer OMXS30 bolaget Assa Abloy men det är också det enda bolaget från indexet som rapporterar idag.


Bland de Svenska aktierna tycker jag att både Addnode och Peab som jag nämnde ovan är intressanta att titta på idag. De håsade på bra igår. Rent tekniskt ser de helt klart starka ut.


Addnode


Peab


Sverige

ASSA ABLOY - Årsrapport Addnode Group - Årsrapport Bergman & Beving - Delårsrapport BioArctic - Årsrapport CGit Holding - Årsrapport Duroc - Delårsrapport Footway Group - Årsrapport Industrivärden - Årsrapport Izafe Group - Årsrapport Kontigo Care - Årsrapport Lifco - Årsrapport Mantex - Årsrapport Mentice - Årsrapport Nelly Group - Årsrapport Peab - Årsrapport Samtrygg - Årsrapport Skanska - Årsrapport Zwipe - Årsrapport


Kanada


Danmark

ALK-Abelló - Årsrapport Coloplast - Delårsrapport


Finland

Consti - Årsrapport Kesko - Årsrapport Suominen - Årsrapport


Frankrike

Sanofi - Årsrapport


Nederländerna

Adyen - Årsrapport TomTom - Årsrapport


Norge

Scatec - Årsrapport


USA

Air Products & Chemicals - Delårsrapport Amazon.com - Årsrapport Aon - Årsrapport ArcBest - Årsrapport Avantor - Årsrapport Capital Product Partners L.P. - Årsrapport Cboe Global Markets - Årsrapport Cigna - Årsrapport GrafTech International - Årsrapport Madison Square Garden - Delårsrapport Regeneron Pharmaceuticals - Årsrapport Twist Bioscience - Delårsrapport

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page