Morgonbrev 2022-12-09 ECB i strejk och 3 potentiella swings!
top of page

Morgonbrev 2022-12-09 ECB i strejk och 3 potentiella swings!

Då mina vänner var det dags för det sista morgonbrevet för denna vecka. Igår kom vi ut med ett nytt avsnitt av vår Buy and Hold portfölj. Denna gång var det dags för Cibus Nordic Real Estate som antagligen är det tråkigaste bolaget i portföljen. Men eftersom att fastighetssektorn är den sektor i Sverige som har presterat allra sämst så kunde vi inte hålla oss borta från att plocka in ett bolag från sektorn. Cibus är en trevlig månadsutdelare som förhoppningsvis kommer att fylla sin roll i portföljen! Om du missade gårdagens video kan du se den här: https://www.fredrikochtobbe.se/post/cibus-buy-and-hold Om du är ny till plattformen och undrar vad Buy and Hold innebär så kan du kika in på denna länk: https://www.fredrikochtobbe.se/medlemsmaterial/tags/buy-and-hold


Under gårdagen bjöds det på rätt breda uppgångar i USA. De största vinnarna var Kinesiska aktier och halvledare. Bägge halvledarsektorerna kvalade in på topp 3 listan över de starkaste sektorerna.



Tittar vi till just $SMH som är den sektor ETF mot halvledare som jag föredrar att titta på så kör priset just nu ping-pong mellan $213-$230. Ett break av denna range bör ge oss riktningen framöver!



Nåväl. Under natten kom Kina ut med sina KPI-siffror kom in på 1,6% i årstakt vilket får Västvärldens inflationssiffror att se än värre ut. Det är la synd att det sitter ett kommuniststyre i Kina som driver en helt efterbliven politik. Hade styrningen av landet sett annorlunda ut så hade Kina nog varit en trevlig investering. Inflationen är låg, ekonomin växer snabbare än inflationen och värderingarna på börserna är mycket låga för tillfället.



Eftersom att jag har tittat en del på Hang Seng, $HSI, i tidigare morgonbrev så gör jag det nu med. Den starka studsen från årslägsta nivåer fortsätter i full speed. Priset har nu brutit sin fallande trend och handlas ovanför MA200. En pullback hade nog varit köpvärd. Om man orkar investera i Kina. Smått otroliga 36% har indexet studsat från botten.



Tittar vi även Hang Seng mot Nasdaq så har Kinas techindex totalt utklassat det Amerikanska för helåret. Hang Seng är ner 14% mot Nasdaqs 29%. Det är det inte många som har pratat om. Det var nog inte heller många som trodde på det i början av året. I grafen nedan ser ni Hang Seng i blått och Nasdaq i Orange.



Klockan 14:30 kommer veckans antagligen viktigaste makro då USA presenterar sina PPI siffror, aka Producentprisindex. Dessa är viktiga inflationssiffror och något som marknaden antagligen kommer att reagera starkt på om siffrorna inte kommer in enligt estimaten. Klockan 18:00 kommer USA också med sin WASDE-rapport. Vad är det kan man fråga sig? Jo, det står för "United States Department of Agriculture (USDA) World Agricultural Supply and Demand Estimates Report" och ger oss en inblick i hur utbud och efterfrågan ser ut inom jordbrukssektorn. En viktig rapport nu när råvarupriserna har börjat falla på bred front.



Igår höll jag på att få en hjärtinfarkt när jag läste om ECBs sjuka uttalanden. Anställda på centralbanken funderar att gå ut i strejk över sin lönehöjning om "endast" 4%. Det här är förjävligt tycker ECBs anställda som sitter på heeeeelt okej löner. Det som är ännu mer komiskt är att de har varit ute och flaggat för att företag inte ska höja anställdas lön eftersom att det kommer att bidra till att inflationen kommer att bli mer "sticky" och hänga kvar allt längre. Men detta gäller tydligen inte för de själva. Det här visar ju bara hur verklighetsfrånvända centralbankerna är. Det är ju ändå centralbankerna som har det yttersta ansvaret till att vi befinner oss i den situation vi är i. Man slutar aldrig att förvånas!



Men lite synd måste man väl ändå tycka om ECBs ordförande. Stackars Christine Lagarde som enbart har en årslön på $467940, i runda slängar 5 miljoner SEK om året. Eller en månadslön på 416 000 sek 😂



Eftersom att det är Fredag måste jag i vanlig ordning bjuda på några set ups. Som tur är börjar alltfler trevliga tekniska formationer att dyka upp på min radar. Två av dessa är inom halvledarsektorn och den sista är ett bolag du garanterat känner till!


Vi börjar med halvledarbolaget ACLS som handlas kring all time high. Aktien har inte brutit upp och jag vet inte heller om den kommer att göra det. Om det sker tar den ut 9 månaders konsolidering och då ser det trevligt ut!


https://www.tradingview.com/x/Q6wRO8pC/ Aktien står dock och trampar på all time highs och då kan man tänka sig att värderingen är dyr. Au contraire! Aktien handlas i dagsläget till ett PE 16 som är långt under det historiska snittet för aktien.



Next up är sektorkollegan AMKR som också ser sjukt bullish ut. Likt ACLS handlas aktien kring highs men här bygger priset en sexig bull-flagga. Skulle vi få ett break uppåt så är jag där och köper. Ingen rek osv.



Samma fråga kan man ställa sig här. Är inte värderingen dyr här uppe? Au contraire, igen! Aktien handlas till PE 7,9 och det ser ju ut som om att det är gratispengar baserat på värderingen.


Då tänker ni kanske, "Fredde, med den där värderingen finns det inte en chans i havet att bolaget växer sin vinst och omsättning!". HOLD MY BEER!


Nu ska vi ta det sista bolaget som du garanterat känner till. Nämligen McDonalds. Priset har brutit upp ur sin konsolidering. Har återtestat tidigare toppar och bygger nu en tight range. Kommer priset bryta upp? Det vet jag inte! Jag vet bara att trenden är uppåt och att sannolikheten för ett brott uppåt är högre än vad det är att det skulle bryta ner.



Hoppas att några (läs alla) av dessa potentiella trades bryter på uppsidan. För det är fina set-ups.


Nu ska vi kika till hur det ser ut inför öppningen. För Europa och USA pekar terminerna för tillfället mot en positiv öppning. Kanske kan vi se extra styrka idag i OMXS30 med tanke på alla pensionspengar som landade in på kontot igår. Mer om detta kan du läsa i det här inlägget som jag skrev tidigare i veckan: https://www.fredrikochtobbe.se/post/morgonbrev-2022-12-06-s%C3%A4songsm%C3%B6nstret-kickade-in



Slår vi ett getöga på hur Asien har handlat under natten så har det överlag varit positivt. Tekniktunga Hang Seng fortsätter att vara ledare på uppsidan.



Det var allt jag hade att bjuda på idag och för den här veckan. Om både AMKR och ACLS har jag planerat att skriva ett inlägg framöver om det fundamentala läget. Det kanske är dags att döpa om oss till Fredrik&Tobbes halvledarblogg. Trevlig helg!




Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page