RoboMarkets – Professional services on Forex market
top of page

Morgonbrev 2022-11-11 Inflation nedåt! Live på morgonen

Äntligen fick marknaden för första gången på väldigt länge lite positiv makro att bita sig fast i! Gårdagens KPI-siffror från USA kom in lägre än väntat. Förväntningarna var KPI på 8,0% mot utfallet på 7,7%. Printen blev också 9-månaders lägsta för inflationen i USA. Det var också fjärde månaden på raken med lägre inflation i USA. Det var riktigt roligt att se. Inte bara för att jag mer eller mindre är fullt investerade i min långsiktiga väska utan det här är viktigt för hela ekonomin. Ju snabbare inflationen kan komma ner till mer normala nivåer desto bättre är det för oss alla och för ekonomin.Siffrorna bidrog till att index ställde sig upp på bakbenen och bjöd på en riktig show på uppsidan. Räntorna och dollarn föll tillbaka kraftigt vilket bäddade för stark uppgång i tech och tillväxt. Eftersom att value har gått starkt den senaste tiden i både Europa och i USA så måste tillväxtaktierna och teknikaktierna ta över stafettpinnen för uppgången i index. För jag har svårt och se att banksektorn och industrisektorn har speciellt mycket kvar att ge på uppsidan i det kortsiktiga perspektivet efter den starka uppgång som har varit. Vi måste alltså sen en rotation till de aktierna som under de senaste veckorna har presterat svagare. Kikar vi till vår käre OMXS30 är indexet nu upp 18,5% på enbart 28 handelsdagar. Nu handlas 19 av de 30 bolagen i OMXS30 ovanför MA200, helt klart ett styrketecken!


Det var några av er som önskade live idag. Så vi kör live i Discorden kring öppningen! Bland bolagen i SP500 var det framförallt Tech som levererade på uppsidan efter ett annars mycket tungt år. Lite intressant är det dock att ett bolag som McDonalds som har varit ett bra play under året (+2% under året) igår stängde igen på minus. Det är en sån här rotation vi måste se i index för att tro på högre nivåer.


Jag tycker att min håskarta som jag postade 24:e Oktober. Så här såg den ut då.Såhär ser den ut idag. Tidsmässigt trodde jag på en snabbare uppgång likt OMXS30. Men nu börjar den ju nästan se legit ut.Gårdagens uppgång var historisk och Nasdaq var det den 14:e starkaste uppgången någonsin under en och samma dag efter en uppgång på 7,35%.


Hur har börsen levererat efter att Nasdaq har gått upp 7% eller mer under en enskild handelsdag? I grafen nedan ser vi att dessa rörelser antingen har skett i närheten av en botten eller under bear market rallies. Har vi en botten på börserna eller har vi ett bear market rally? Ja, det är 100 miljoners frågan!


Om vi ponerar att vi går lång Nasdaq efter att indexet stigit med 7% intradag. Hur hade resultatet sett ut? Tittar vi på datan från detta så har vi ett väldigt mixat resultat. Jag har ganska svårt att tyda siffrorna och det vi kan slå fast utifrån detta är att det har hänt väldigt få gånger historiskt och att utfallet efter en sådan rörelse har varit högst mixat.Men det vi ska spana på nu är gårdagens rörelser som var extrema på många sätt och vis. Bland techbolagen såg det ut såhär bland de bolag jag bevakar. Gällande gårdagens uppgång så var det främst inflationssiffrorna som drev uppgången. Men vi kikade senast igår på att kassanivåerna är höga hos både institutioner och hos privatsparare. Det lägger grunden för att dem som inte är investerade vid dessa tillfällen måste sitta och "jaga" priset på uppsidan. Samtidigt har vi sett extremt höga volymer på optionssidan den senaste tiden. En hel del av rörelsen skapades nog av korta positioner som behövde täckas vilket i sin tur också skapar ett köptryck.I toppen bland sektorerna hittar vi ARKK, SOXX (halvledare), SMH (halvledare) och solenergi. Ingenting mig emot eftersom att mina två största positioner i långlådan är just halvledare. För några veckor sedan tog jag också in SMH i mitt pensionsspar. Mer om det kan ni läsa här: https://www.fredrikochtobbe.se/post/en-ny-position-till-fondsparandetBland halvledarna jag bevakar såg det ut såhär i slutet av dagen.Jag hoppas att ni alla gjorde en hel del deg igår bland era långsiktiga innehav 😁


ASML som är den viktigaste pjäsen i halvledarsektorn och en viktig del av min väska kom under gårdagen ut med nya finansiella mål. Bolaget kommunicerade ut att man har som mål att dubblera omsättningen fram till 2025 och att man rullar igång ett nytt återköpsprogram upp till 12 miljarder Euro. Mycket trevliga nyheter!


https://www.placera.se/placera/telegram/2022/11/10/asml-vill-dubbla-omsattning-till-2025-hojer-kapaciteten.html


Jag tycker att vi redan igår såg att det som har gått starkast var också det som pausade igår. Blickar vi till bolagen i OMXS30 så var det just banksektorn som inte hängde med på uppsidan. Den sektor som har presterat allra starkast de gånga veckorna. Intressant var det även borta i USA där vi också såg att sektorerna som den senaste tiden har presterat starkt, aka value, var de bolag som presterade "sämst" igår.Bland OMXS30 bolagen tittar jag främst mot Evolution som nu har handlats i en range under de senaste 12 handelsdagarna medan OMXS30 har fortsatt att klättra på uppsidan. Vid ett brott uppåt kommer jag antagligen att plocka på mig en swing i EVO eftersom att jag tycker att R/R är bättre här än i exempelvis industribolagen och bankerna.


https://www.tradingview.com/x/o4AUf9xR/


Lägre inflation bäddar också för att FEDs vid nästa möte kan komma att bjuda på en lägre räntehöjning än 75 bps som har varit standard vid de senaste mötena. Att FEDs drar ner på storleken av räntehöjningarna skulle också leda till att dollarn och US10Y fortsätter nedåt vilket är en viktig ingrediens för att teknik och tillväxtaktier ska må bra.


Eftersom att vi har lite av en tradition att titta på AAII-sentimentet så tänker jag att vi gör det nu med. Siffrorna är från igår och har inte uppdaterats sedan KPI-siffrorna. Men det som sticker ut är ju fortfarande det låga antalet bulls. Enbart 25% är bullish till marknaden på 6 månaders sikt. Det är ändå rätt unikt med tanke på att bland annat Dow Jones är upp 16% från sina lows.Jag kan inte påstå att vi har lika viktig makro idag men det är helt klart intressanta siffror som kommer idag med! Klockan 08:00 kommer Storbritannien ut med BNP-siffror för Q3. Samma tid kommer även Tyskland ut med sina KPI-siffror. Europa ligger efter USA vad det gäller att få bukt med inflationen. Men min syn är att det främst beror på att dollarn har varit på så pass höga nivåer så att Europa har mer eller mindre importerat sin inflation. Att DXY nu är ner 5,3% från sina highs ser jag som ett positivt tecken för inflationen i Europa!Inför dagens öppning är det fortsatt positiva toner och OMXS30 handlas nu en bra bit ovanför 2100.I Asien är det framförallt tech-tunga Hang Seng som har presterat starkast under natten och är upp hela 7%. Näst bäst är Taiwan Weighted där stor del av index utgörs av bolag som är verksamma inom halvledarsektorn. Störst pjäs i indexet är Taiwan Semiconductors.


Rapporter idag


Bland dagens rapporter blir ju Twitter-favoriten och den hårt blankade aktier Truecaller väldigt intressant. Vi har den senaste tiden fått se en hel del short squeezes i hårt blankade bolag såsom Sinch, SBB och Bico. Kan det vara dags nu igen? Förutom Truecaller är det inga speciella rapporter jag håller koll på idag.


Sverige

Absolent Air Care Group - Delårsrapport Absolicon Solar Collector - Delårsrapport AcuCort - Delårsrapport Axkid - Delårsrapport BPC Instruments - Delårsrapport BTS Group - Delårsrapport BellPal Holding - Delårsrapport BiBBInstruments - Delårsrapport Botnia Exploration Holding - Delårsrapport Clemondo Group - Delårsrapport CombiGene - Delårsrapport Dala Energi - Delårsrapport DalsSpira Mejeri - Delårsrapport EQL Pharma - Delårsrapport Ferronordic - Delårsrapport Firefly - Delårsrapport Garo - Delårsrapport Godsinlösen Nordic - Delårsrapport Hamlet Pharma - Delårsrapport Haypp Group - Delårsrapport Hedera Group - Delårsrapport Idun Industrier - Delårsrapport Image Systems - Delårsrapport Irisity - Delårsrapport Isofol Medical - Delårsrapport Kjell Group - Delårsrapport Mendus - Delårsrapport Modelon - Delårsrapport Nanologica - Delårsrapport NetJobs Group - Delårsrapport Ogunsen - Delårsrapport Oneflow - Delårsrapport Ortivus - Delårsrapport Permascand Top Holding - Delårsrapport Pierce Group - Delårsrapport Precise Biometrics - Delårsrapport Readly - Delårsrapport RhoVac - Delårsrapport SECITS Holding - Delårsrapport SensoDetect - Delårsrapport Truecaller - Delårsrapport Vadsbo SwitchTech Group - Delårsrapport tbd30 - Delårsrapport


Kanada

Algonquin Power & Utilities - Delårsrapport Emera Incorporated - Delårsrapport Hydro One - Delårsrapport Integra Resources - Delårsrapport Lion One Metals - Delårsrapport NorthWest Healthcare Properties Real Estate Investment Trust - Delårsrapport Sir Royalty Income Fund - Delårsrapport Skylight Health Group - Delårsrapport Vicinity Motor - Delårsrapport Zacatecas Silver - Delårsrapport


Tyskland

Borussia Dortmund - Delårsrapport CEWE Stiftung & Co - Delårsrapport Daimler Truck - Delårsrapport Jungheinrich - Delårsrapport Salzgitter - Delårsrapport Singulus Technologies - Delårsrapport Wuestenrot & Wuerttembergische - Delårsrapport Danmark

GN Store Nord - Delårsrapport Rovsing - Delårsrapport Vestjysk Bank - Delårsrapport


Finland

Orthex - Delårsrapport Italien

ERG - Delårsrapport Vincenzo Zucchi - Delårsrapport Norge

AF Gruppen - Delårsrapport Arendals Fossekompani - Delårsrapport Cyviz - Delårsrapport Grieg Seafood - Delårsrapport Hofseth BioCare - Delårsrapport Melhus Sparebank - Delårsrapport Nidaros Sparebank - Delårsrapport Norbit - Delårsrapport Nordic Halibut - Delårsrapport PatientSky Group - Delårsrapport Recreate - Delårsrapport S.D. Standard ETC - Delårsrapport Sogn Sparebank - Delårsrapport Sparebank 68 Grader Nord - Delårsrapport Standard Supply - Delårsrapport Statt Torsk - Delårsrapport TECO 2030 - Delårsrapport Volue - Delårsrapport


USA

AgeX Therapeutics - Delårsrapport CBAK Energy Technology - Delårsrapport Chemomab Therapeutics - Delårsrapport Compugen - Delårsrapport Gravity - Delårsrapport Humacyte - Delårsrapport Iterum Therapeutics - Delårsrapport Longeveron - Delårsrapport MoSys - Delårsrapport PLx Pharma - Delårsrapport Precipio - Delårsrapport Soligenix - Delårsrapport Star Equity Holdings - Delårsrapport Sumitomo Mitsui Financial Group - Delårsrapport Xenetic Biosciences - Delårsrapport

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page