RoboMarkets – Professional services on Forex market
top of page

Morgonbrev 2022-09-23 Rekordutflöden från den Svenska marknaden!

Igår noterade OMXS30 nytt årslägsta och stängde igen dagen på 1837 vilket kan jämföras med tidigare low från dagen innan på 1846. Även OMXC25 (Köpenhamn) stängde igen på nya årslägsta. Gällande de större index som SP500, Nasdaq, Dow Jones, UK100, DAX och EU50 har vi ännu inte sett några nya årslägsta. På hemmaplan fortsatte banksektorn att visa upp styrka trots att OMXS30 backade 2,17% så stängde Nordea och SHB igen dagen på plus medan Swedbank och SEB backade något.


Gällande OMXS30 har vi nu på nedsidan mitt nästa target i botten av trendkanalen, ungefär 1816. På ovansidan måste index upp över 1856 (tidigare lows) för att sätta igång någon typ av bättre rörelse på uppsidan.


https://www.tradingview.com/x/S4Q8tVi9/ Men den rörelse som fortsätter att sticka ut är 10 åringen i USA som bjuder på en otrolig trend uppåt. Räntan är nu uppe på 3.71% och snart kommer nog att denna ränta att bli attraktiv, speciellt om man ska tro på att FEDs inflationsmål ska nås på 5.2% i årsslutet och sedan nå 2.8% under 2023. Eftersom at räntorna stiger betyder det att underliggande obligationer för tillfället säljs av. Då går mina tankar till att detta kan vara en rörelse som effekt av att FEDs balansräkning skärs ner. MEN om det är så måste man ställa sig frågan vart räntorna kan landa när FEDs fortsätter att skära ner sin BR? 4%? 5%?Balansräkningen har precis börjat vika och här ska man ju dock ha klart för sig att den är rejält laggande då dem väntar in att papperna ska löpa ut.Eftersom att räntorna har klivit upp så innebär det som sagt att underliggande har fallit i värde. Kikar vi till den kända $IEF 7-10 åriga obligationer (som bland annat jag äger) så har ETF:en gjort nya årslägsta och noterat lägsta nivå sedan 2011 (!!). Till det positiva lägret har vi dock positiva divergenser i veckografen och min position är fortfarande på plus tack vare valutaförändringarna. Jag tittar i alla fall efter att öka min position även om det tekniskt ser dystert ut. Det här är den största nedgång vi någonsin sett för obligationerna och någon gång ska det studsa.


https://www.tradingview.com/x/0a54PbVB/ Samma sak ser vi om vi tittar mot $TLT 20 åriga obligationer där vi också har nya årslägsta och positiva divergenser i veckograf. Att kreditmarknaden står sig stabilt (åtminstone inte faller) är något aktiemarknaden måste se för en bättre period eftersom att det skulle innebära att räntorna slutar tick uppåt. Så jag tycker absolut att man ska ha koll på dessa två ETF:er.


https://www.tradingview.com/x/xTr3r1SA/ Utflöden ur svenska aktiefonder fortsätter och för året har vi sett rekordutflöden om totalt 65 miljarder SEK.

Efter en sommar men positiva inflöden så såg vi under Augusti att spararna återigen flydde fältet. Det är svårt att säga vad som är vad här. Men att många hushåll kan bli tvungna att sälja av värdepapper för att klara av inflationen, räntehöjningar och elpriset är så klart en rimlig anledning.


Jämför man årets utflöden med tidigare utflöden så är det inget år som ens kommer i närheten av 2022. Inte ens under Finanskrisen såg man några siffror som var i närheten. Vad kan vi dra för slutsats? Jo, att många börjar kasta in handduken och ge upp på börsen nu.


Gällande makro för dagen är det framförallt fokus på PMI siffror från Tyskland och Storbritannien. Kvällen rundas dock av med Mr Powell som ska ut och hålla tal igen klockan 20:00. Som ni såg i Onsdags kan vi nog garantera att volatiliteten kommer att komma upp rejält under hans tal.


Makron kan du följa via denna länk: https://se.investing.com/economic-calendar/


För tillfället indikerar Europa på en svagt negativ öppning medan USA handlas svagt negativt. Under natten har Asien i mångt och mycket följt med USA och Europa och handlat nedåt.


Vi avrundar det här morgonbrevet med att titta på det enda som för tillfället har räddat OMXS30 från total kollaps de senaste dagarna och det är bankerna. Även om bankindexet backade igår stängde det igen på blygsamma -0.6%. Så är det denna sektor som går starkast. Jag tycker absolut att att man ska ha koll på bankerna. Om dem viker sig och inget annat plockar upp stafettpinnen kan det bli tungt för OMXS30.


https://www.tradingview.com/x/DeO2DyNT/ Med det sagt vill jag önska er alla en fantastisk Fredag!Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page