top of page

Morgonbrev 2022-09-16 En tung vinstvarning för marknaden

Börserna fortsatte nedåt igår och de Amerikanska index står verkligen och väger på viktiga nivåer. Nasdaq brottades igår med 12000 och förlorade. SP500 bröt under natten ner under sin kortsiktigt stigande trend.Idag går vi mot quadruple optionslösen. Volatiliteten och volymen kommer att var hög i marknaden!


Europa fortsätter att visa upp relativ styrka gentemot USA denna vecka där framförallt finanssektorn i Europa presterar bra. Banksektorn i Europa är upp 7.5% från i Fredags förra veckan och är en stor anledning bakom Europas styrka. Samma sak har vi faktiskt sett i Sverige där bankerna presterar starkt. Flera av den svenska storbankerna är nu uppe och utmanar MA200 i dagsgrafen och det är helt klart en nivå att hålla koll på. Det kan vara en trend att hålla ögonen på.


https://www.tradingview.com/x/phAPYRf5/


Det Danska bolaget Jyske Bank som igår fick leta sig in i bevakningslistan "Hösthits" visade upp fin styrka och bröt upp ur sin tidigare toppar. Sedan tidigare har aktien en stark positiv trend med högre toppar, högre bottnar och positiva MA's. Det är en aktie att hålla ögonen på.


https://www.tradingview.com/x/axETkhHp/ Ofta kan optionslösen sätta igång en väldigt tydlig trend under kommande handelsvecka. Åt vilket håll återstår att se.


På tal om volatilitet kan vi vänta oss att den ökar extra mycket klockan 11:00 då Eurozonen kommer med KPI-siffror. Förväntningarna ligger på 9.1% vilket skulle vara oförändrad inflation mot föregående mättillfälle. Förutsättningarna är som vid tidigare tillfällen. En print under estimaten skulle vara riktigt bullish för börserna. En print över estimaten hade istället varit väldigt bearish. Vid de 16 mättillfällena för året har enbart 2 tillfällen kommit in under estimaten. Så sannolikheten ligger inte på bullsens sida.Vid de 16 mättillfällena för året har enbart 2 tillfällen kommit in under estimaten.

Vid de 16 tillfällena för året har enbart 6 tillfällen kommit in i linje med estimaten.

Vid de 16 tillfällena för året har 8 av tillfällena kommit in över estimaten.

Sannolikheten är med andra ord inte på bullsens sida. Utan snarare tvärtom.Eftersom att KPI:n just nu är det viktigaste för marknaden så tycker jag att vi kör live i Discorden när siffrorna släpps. Vi drar igång liven en stund innan klockan 11:00.


Marknaden vände ner rätt kraftigt efter att USA hade stängt igen. Varför kan man fråga sig. Mitt svar är att FedEx kom med en tråkig vinstvarning. Fedex utgör inte mer än 0.14% av SP500 så varför anser jag att det bolaget är viktigt? Jo, för dels är Fedex en global och nationell (USA) logistik och transportkoncern. Vi kan säga att bolaget mäter pulsen på konsumtionen.


Skickas det fler paket än vanligt? Ekonomin mår bra (förenklat). Konsumenterna konsumerar och bolag skickar sina orders via Fedex.

Skickas det färre paket än vanligt? Ekonomin mår dåligt. Konsumenterna spenderar mindre pengar och bolag skickare färre orders via Fedex.

Efter vinstvarningen kan vi nog slå fast att konsumenterna har taktat av mer än vad vi trott eller i alla fall mer än vad Fedex och analytikerna har trott på. Fedex är en viktig kugge i ledet och behöver dem skruva ner sin prognos är det även många andra bolag som behöver göra det. Exempelvis vissa e-handlare.


Det andra som är intressant med Fedex är att dem har ett brutet räkneskapsår. Nästa vecka kommer bolaget med sin Q1 rapport och det som gör det intressant är att vi får med fler månader i rapporterna hos Fedex än vad vi har haft bland övriga bolag som har rapporterat sina Q2 rapporter. Bland de Q2 rapporter som är ute får vi en bild över hur Jan-Jun har sett ut. I Fedex får vi en försmak på perioden Juli och Augusti. Därför tror jag att marknaden reagerar så starkt på rapporten.


Det är en rek att titta på bolag som har ett brutet räkenskapsår eftersom att vi kan få en fingervisning om hur månaderna har sett ut som de övriga bolagen först rapporterar om i sin Q3 rapport. Det finns några aktier med brutna räkenskapsår som kan vara intressanta att spana på.Aktien är i skrivande stund ner 16%.


Med det sagt tycker jag att vi ska ta en titt på hur marknaden ser ut inför dagens öppning.

OMXS30 handlas återigen precis under 1900 som är en viktig nivå för indexet. Precis som vi har sett under hela veckan fortsätter USA att visa upp relativ svaghet mot Europa.Under natten har även Asien handlat nedåt trots att Kina kom in med industri produktionssiffror som var över estimaten.Om vi ska summera det går vi med högsta sannolikhet mot en dag med hög volatilitet och höga volymer. Med tanke på vilka nivåer index handlas under så tror jag att risken ligger på nedsidan för dagen. Detta kan dock komma att ändras om Europas KPI kommer in positivt. Klockan 11:00 kör vi live i discorden. Vi ses då!


Liknande inlägg

Visa alla

Opmerkingen


bottom of page