Det blev en lugn dag igår när USA höll börserna stängda och rörelserna var få. OMXS30 var återigen uppe och testade av 1900-nivån men misslyckades att stänga ovanför. Under natten har terminerna rört sig uppåt och OMXS30 är i skrivande stund ovanför 1900. Även idag skedde det större rörelser under natten.
En etablering ovanför 1900 skulle i min ögon öppna upp dörren för ett test av 1940 i första taget. På nedsidan är det årslägsta kring 1850 som är absoluta keynivån. Under natten har handeln i Asien varit mixad. Kina har handlat negativt och övriga börser är positiva.
Igår fick jag kurslarm på fastighetssektorn. En sektor jag har bevakat noga utan att äga något i. Priset kom igår ner till min första köp-zon men jag har ännu inte tagit någon position eftersom jag ansåg att det igår var brist på bottensignaler.
Den nivå jag tittar mot nu är helt enkelt Covidbotten vilket skulle innebära ytterligare 12% nedsida för sektorn. Men jag kommer att bevaka den nuvarande nivån för att se om vi kan få en studs upp ovanför den vita stödzonen. Ska man tro på att fastighetsbolagens substansvärde inte ska revideras ner under kommande tid (vilket kanske stämmer i vissa fall men inte alla) så börjar många bolag helt klart se intressanta ut då rabatten är hög och direktavkastningen med. Eftersom att fastighetsbolagen är först ut att rapportera ska det bli mycket intressant att se hur rapporterna ser ut.
Mer info hittar du på: https://fbindex.se/fbi/#/index Inför dagen är det fortsatt relativt lugnt gällande makrodata. Framförallt blir det fokus på PMI-siffror från Spanien, Tyskland, Eurozonen och Storbritannien.
Makron kan ni följa här: https://www.investing.com/economic-calendar/ Nu har AAII uppdaterat sina siffror för Juni och det står klart att investerare har fortsatt att dra ner på sin exponering och har ökat sina cash positioner. Nu ligger genomsnittsinvesteraren enligt AAII med 21,22% kassa vilket är upp 2,13% mot föregående månad. Vi ser också att man har minskat exponeringen mot aktier och blygsamt ökat exponering mot obligationer.
Tittar vi på datan ur ett 5 års perspektiv har vi varit ovanför nuvarande nivåer 2 gånger. Vid bäsen under slutet av 2018 och under Coronakrashen då Cash allocation toppade av kring 26,14%.
Även på hemmaplan börjar vi se tydliga tecken på att investerare och sparare börjar dra svansen mellan benen. Igår kommunicerade Nordnet att nettosparandet sjönk med 50,6% under Juni mot samma månad förra året.
Månadssparandet tycker jag är ännu viktigare att fortsätta med nu när börsen presterar dåligt. Personligen har jag sett till att öka mitt månadssparande i fonder en aning ju mer börsen har gått ner.
Men ännu en gång ser vi ett klassiskt exempel av att folk i allmänhet gillar att handla när allting går bra och undviker att handla när det kanske är som bäst läge för långsiktiga köp (även om vi ser lägre indexnivåer längre fram).
Den stora nyheten under gårdagen var att Biden lär införa lättnader mot Kinesiska tullar. Detta som en åtgärd för att minska inflationen. Billigare tull = billigare pris till konsument. När nyheten kom under gårdagen såg vi en bra rörelse på uppsidan i index.
Ett faktiskt beslut gällande tullarna kan komma redan nu under veckan och får ändå ses som en "bullish trigger" för marknaden. Mer kan du läsa här: https://nypost.com/2022/07/04/biden-may-lift-chinese-tariffs-in-bid-to-tackle-inflation-report/ Det var allt jag hade att bjuda på idag. Jag och Tobbe har tänkt att köra live vid USA:s öppning klockan 15:30. Hoppas att vi ses då!
Tankar kring cash allocation och lägre inflöden till börserna?
Bull indikator eller början på kaputulation som för obligationer?
https://twitter.com/ISABELNET_SA/status/1543179094380236800?t=2AjOfAR62Dp2HUTILBdS1g&s=19
Har det varit bra att gå kort eller lång historiskt vid sådana här tillfällen när investerarna börjat possitionera sig på de nivåer du beskriver, centralbankerna stramar åt, inflationen rusar, ekonomin försämras och bolagsvinsterna ökar i en mindre takt eller t o m faller?