Under gårdagen var USA tillbaka till sitt tidigare mönster och bjöd på full bäs.
Hårdast slogs det mot tech och growth medan value stod sig bättre. Volymerna var dock väldigt låga i många enskilda aktier och det var inget panikartat över gårdagens sälj vilket vi också såg i VIX-indexet som enbart steg 4,8%.
Sektorerna som stängde igen på plus var råvarurelaterade, energi, gas och jordbruk.
Men det var inte all tech som presterade dåligt. CQQQ, alltså Kina-tech stängde igen dagen på plus. Relationen mellan CQQQ/QQQ satte återigen nya highs vilket viskar om att det fortsatt bör vara fördel att äga Kina.
På hemmaplan kommer det idag att vara fokus på Hennes & Mauritz som är första bolaget ur OMXS30 att rapportera. Just rapportreaktionen kommer att vara extra intressant. Vill du läsa mer om varför jag anser att rapportreaktionerna är intressanta så rekommenderar jag att läsa mitt tidigare inlägg om ämnet: https://www.fredrikochtobbe.se/fundamental-analys-utbildning/reaktion-efter-rapport
Borta i USA var Nike ett av de första större bolagen att rapportera. Siffrorna kikade vi en del på i gårdagens morgonbrev. Marknaden handlade ner aktien nästan 7% och det var nog inte helt rätt dag att komma ut med rapport på med tanke på att SP500 backade kring 2%. Det återstår att se om detta kommer bli ett tema under denna rapportperiod.
Gällande makro är schemat fullspäckat för dagen. USA kommer med BNP-siffror 14:30 och det är uppenbart en viktig siffra. Under de två senaste månaderna har USA visat upp negativ tillväxt gällande BNP, kommer även denna månad in på negativ tillväxt så krävs det 1 kvartal till av negativ tillväxt för att USA:s ekonomi officiellt ska befinna sig i en recession.
"The most popular was two consecutive quarters of declining GDP. A healthy economy expands over time, so two quarters in a row of contracting output suggests there are serious underlying problems, according to Shiskin. This definition of a recession became a common standard over the years." https://www.forbes.com/advisor/investing/what-is-a-recession/
Strax därefter kommer FEDs Powell och ECBs Lagarde ut och ska hålla tal. Som alltid vet vi att volatiliteten kan tillta när centralbankscheferna är ute och tuggar.
16:30 presenteras siffrorna för USA:s råoljelager. Även dessa är extra intressanta just nu på grund av det höga oljepriset.
Igår möttes jag av ett av de mest korkade beslut jag någonsin skådat. Kalifornien slog igenom ett stödpaket till sina medborgare som dem kallar "Inflation relief checks". Man skickar alltså ut mer pengar till medborgare för att inflationen är hög där den höga inflationen har skapats av för mycket pengar i systemet. Ser du problemet? Det är lite som att försöka göra HLR med en kökskniv.
Checkarna kommer innebära att man får återbäring på delar av skatten och det är inte den gamla varianten vi såg under Covid då det damp ner pengar i brevlådan. Men resultatet blir detsamma, folk kommer ha mer pengar att röra sig med och ha mer pengar att spendera.
Anledningen bakom checkarna är helt enkelt att hjälp folk som har det tufft med ekonomin på grund av de höga energi, boende och matpriserna. Mer om detta kan du läsa här: https://www.cbsnews.com/news/stimulus-check-california-inflation-relief-payments/
Jag tror absolut inte att det här är rätt väg att gå. Men ja tror också att det är en trend vi kan se på flera ställen i världen. Exempelvis diskuterades bidrag i form av 1000 SEK till bilägare här i Sverige för att kompensera för de dyra bensinpriserna.
Vi får se om fler exempel av detta tittar fram under året. En mer positiv nyhet vi kan glädja oss åt är att Vattenfall har startat ett pilotprojekt för mindre kärnreaktorer i Ringhals. Det är helt rätt att återigen börja satsa på kärnkraften. Länder har nu insett att det inte är speciellt trevligt att vara beroende av Rysk energi. De-globaliseringen fortsätter: https://twitter.com/NordnetAxel/status/1541738775763623937
Nato-ansökan godkänd av Turkiet. Resterande länder förväntas acceptera Finland och Sverige under Onsdagen och därmed kommer dem bli klara för att träda in i Nato. Nästa vecka kommer anslutningsförhandlingar att ske. https://www.avanza.se/placera/telegram/2022/06/29/nato-turkiet-slapper-veto-mot-sverige-oms.html Jag tror att nyheten kommer ha noll inverkan på börsen.
Imorgon är det dags för en ny räntehöjning från Sveriges Riksbank. Enligt Infronts analytiker förväntar man sig att RB höjer räntan med 50 bps. Detta trots att Ingves senast i Maj sa att ingen höjning bör vara större än 25 bps. Men sen har ju Ingves haft fel i mer eller mindre allt han sagt och har nu lämnat skutan så varför ska man lita på det. Imorgon vet vi om det blir 25, 50 eller 75 bps från Riksbanken.
Inför öppningen väntas en negativ start för Europa som åkte med USA ner efter close:
Jag anser att det är viktigt att 1900-nivån i OMXS30 försvaras. Släpper den nivån så ser jag det inte som omöjligt att vi återigen utmanar årslägsta.
Bland övriga rörelser har räntorna i USA fortsatt ner under morgonen, något jag uppskattar eftersom att jag har lagt ett bet via långa obligationer vilket i sin tur innebär att jag gör deg om 10 åringen går ner.
I Asien har börserna handlat negativt under natten och nedgången har varit bred.
Det var allt jag hade att bjuda på idag. Det blir en intressant dag med fokus på makro och HMs rapport. Senare under dagen kommer jag och Tobbe att köra vår Mid-week update. Om ni vill att vi tar upp något speciellt får ni gärna lämna en kommentar nedanför!
Comments