RoboMarkets – Professional services on Forex market
top of page

Morgonbrev 2022-06-21 4 stycken omvända vinstvarningar!

Det var lugn handel igår när USA höll stängt, men SP500 letade sig ändå upp ovanför viktiga 3708-nivån som har agerat motstånd under Fredagen och Måndagens handel.

Under natten har de positiva tonerna fortsatt och terminerna pekar mot en positiv öppning för dagen.

Gällande OMXS30 ser jag gärna att priset kan etablera sig ovanför 1912, toppen från i Fredags, för att tro på mer uppsida.


Igår hade vi en hel del intressanta nyheter. Rapportperioden närmar sig och det börjar bli dags för bolag som kommer in för långt ifrån eller för långt ovanför sina/marknadens estimat att skicka ut vinstvarningar eller omvända vinstvarningar. Igår kom det 5 av dessa.


Det som stack ut var att 4 av dessa var omvända vinstvarningar, alltså positiva, och enbart 1 var en vinstvarning.


Vinstvarningen kom från Husqvarna där framförallt komponentbrist var boven i dramat. Trots vinstvarningen stängde aktien enbart på -0,37% för dagen. Har vi ett skifte i sentimentet? För en månad sedan hade aktien öppnat upp -10%, -15% i callen.

Hanza, den svenska kontraktstillverkaren kom ut med en omvänd vinstvarning och bolaget fortsätter att takta på riktigt bra.

Jag trodde att vi skulle få se större rörelser från övriga kontraktstillverkare, exempelvis Note, Incap, Kitorn och Scanfil. Men det såg vi ingenting av igår men dem kan vara intressanta att ha koll på under dagen.


Next up var det svenska Aluminiumbolaget Gränges som har lyckats över förväntningarna.

OMXS30 bolaget Autoliv har haft det tufft i år och marknaden har väntat sig en vinstvarning från bolaget på grund av bristen på komponenter och inflation. Men igår kom dem ut och upprepade sina mål för helåret och det togs emot väl. Aktien steg 6,5% igår.

Sist men inte minst har vi Danska Tivoli som driver flera olika nöjesparker som har fått en smakstart på sommaren och höjer sin helårsprognos.

Turismen verkar takta på bra. Under förra veckan såg vi en omvänd vinstvarning från Scandic Hotels och vi kan tänka oss att många har rese-abstinens efter 2 år av pandemi.


Frågan vi bör ställa oss nu med tanke på gårdagens omvända vinstvarning är: Var detta en "one off" eller har marknaden överskattat hur pass mycket inflationen och den rådande ekonomin kommer att påverka bolagen?


Denna rapportperiod blir nog den mest intressanta sedan Q2 2020.


Det har den senaste tiden varit ett stort fokus på oljepriset, med all rätt. Nu ska USA:s president Joe Biden ner till Saudiarabien för att antagligen diskutera sänkta oljepriser.


Alternativt kommer Biden föreslå att Saudi bör släppa ut mer olja från sina reserver för att öka utbudet på marknaden och på så vis få ner oljepriset. Vad som kommer ur detta möte kan ha stora effekter på marknaden.

https://edition.cnn.com/2022/06/19/politics/joe-biden-mohammed-bin-salman-meeting/index.html Detta blir onekligen ett viktigt event att hålla koll på. I gårdagens morgonbrev kikade vi på oljepriset som börjar se rejält toppish ut. Kan vi även få en del politiska sanktioner mot detta kan nedsidan spela ut snabbare än väntat vilket skulle vara positivt för att få ner inflationen.


Utöver detta ser Biden över möjligheterna att tillfälligt pausa den federala beskattningen av drivmedel. Detta ser jag dock inte som något positivt gällande inflationen. Det skulle bara bidra till att privatpersoner har mer pengar över i plånboken att spendera på annat.


Samtidigt så får man se det ur ett annat perspektiv och det är att många privatpersoner har det tufft ekonomiskt just nu och att lättingar givetvis är positivt för dessa individer.

Nu över till halvledarsektorn. Under förra veckan möttes vi av nyheterna att Samsung träffade Nederländernas premiärminister (det land där ASML är verksamma) för att landa i en deal som innebär att Samsung kommer att få maskiner av ASML under kommande år. Detta för att säkra upp Samsung och Koreas tillverkning av halvledare framöver.


Igår såg vi att Japan skickar "stöd" (muta?) till TSMC för att säkra leveranser av halvledare till Japan. Stödet uppgår till $3,5 miljarder. "Enligt ministeriet kommer även TSMC utöka sina leveranser till Japan baserat på efterfrågan från landets regering."

Just nu sitter TSMC på $38 miljader i kassa och skulle inte behöva dra in en krona i omsättning för året och ändå klara sig. Så det känns kanske inte som om att bolaget är i behov av "stöd". Utan man får tolka detta som om att alltfler länder ser till att säkra upp leveranser av halvledare. Halvledarna är för teknikbolagen vad oljan är för industribolagen.


Jag tror vi kommer se mer av detta framöver. Där TSMC och ASML kommer vara de två mest eftertraktade bolagen att knyta kontakt med i sektorn.


Något jag har tuggat en hel del om den senaste tiden är XBI, Biotech-sektorn i USA. Är man intresserad av att fräscha upp minnet så rekommenderar jag att läsa min hisspitch om sektorn: https://www.fredrikochtobbe.se/post/hisspitch-av-biotech-sektorn-%C3%A4r-det-dags-att-k%C3%B6pa


Det som sticker ut gällande Biotech är att det är den sektorn som har starkast säsongsmönster under sommarperioden.

Men det är inte bara på andra sidan pölen som Biotech ser intressant ut. På hemmaplan är några av Biotech bolagen de aktier som har presterat bäst under den senaste månaden. Många aktier inom sektorn har tappat 60-80% från sina highs.


Här tänkte jag lyfta fram några bolag som jag tycker ser extra intressanta ut på hemmaplan.


Först ut är Calliditas och vill man lära sig mer om det fundamentala i caset så rekommenderar jag att läsa Eriks analys om bolaget: https://www.fredrikochtobbe.se/post/analys-calliditas-fundamental Rent tekniskt är aktien upp 60% från botten efter att FDA-godkännandet satte fart på aktien. Aktien handlas ovanför samtliga MAs i dagsgrafen och ser snart redo ut för en till impuls uppåt om flaggningen bryts:

Next up är Intervacc som utvecklar vaccin mot kvarka för hästar. Vill man lära sig mer om det caset kan jag rekommendera denna video där Erik presenterar bolaget för mig och Tobbe: https://www.youtube.com/watch?v=-Ffmp8euMbI&t=691s&ab_channel=Framg%C3%A5ngsjakten


Aktien har precis som Calliditas studsat upp bra från sin botten och handlas just nu i en konsolidering. Även här ser det ut som om att aktien laddar upp för en till rörelse på uppsidan.

Där får det vara nog om Biotech. Men eftersom att bägge aktierna ligger i Eriks långlåda så ser det just nu ut som om att Erik kan gå en fin sommar tillmötes.


Om vi snabbt kikar in på makro som kommer under dagen så är det rätt blekt.

Mest intressant tycker jag är husförsäljningen i USA. Bolåneräntorna i USA har spikat upp rejält den senaste tiden och jag tycka att vi bör se tydliga tecken på att marknaden har kylts ner rejält.


Det var allt jag hade att bjuda på idag. Vid USA:s öppning kommer jag och Tobbe att sitta live i Discorden. Hoppas att vi ses då!Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page