RoboMarkets – Professional services on Forex market
top of page

Morgonbrev 2022-04-29 Ingves och Techhås

Sinch gick i konkurs, EVO glänste, Ingves tog en tidsmaskin och reste fram 2 år i tiden. Amazon blev misshandlad och Apple räddade först upp situationen och USA kom ut med negativ tillväxt i BNP. Det var en händelserik gårdag. Låt oss prata mer om den! Sinch kom ut med en rapport som vid första anblick var över marknadens förväntningar. Men precis som jag pratade om i gårdagens live borde inte marknaden vara nöjd med 2% organisk tillväxt och 50% tapp i EPS. 50% tapp i EPS:en innebär direkt en dubblering av PE-talet. Allt annat lika.

Aktien tappade 22% och har nu antagligen fått den siste optimisten att kasta in handduken efter 81% ner från all time high. EVO däremot kom ut och ovanför estimaten och med 70% EBITDA marginal. Bolaget visade upp stark tillväxt i Asien och USA som fortsatt kommer att vara de två viktigaste marknaderna under kommande år. Rapporten togs emot väl och aktien steg 10,8%.

Jag kommer inte att gå in mer på EVOs rapport. Om du vill läsa mer om EVO så har Erik redan skrivit ihop en rapportkommentar. Ni hittar länk till inlägget här: https://www.fredrikochtobbe.se/post/rapportkommentar-evolution-q1-2022 Ingves som är chef för Sveriges Riksbank var senast ute i Februari och sa att dem inte kommer att höja räntan förens 2024. Tydligen reste Ingves fram i tiden. Eller så har han äntligen vaknat och sett inflationen. Mest troligt är att Riksbanken har fått nys om att ECB kommer att höja räntan under nästa möte. För att SEK:en inte ska tappa ännu mer mot övriga valutor krävs det att även Sverige agerar. Igår höjdes styrräntan från 0 till 0.25%.

Enligt Riksbankens nya prognos (som aldrig stämmer) kommer styrräntan att ligga kring 1.2% om 1 år.


Amazon var ett av de stora namnen som rapporterade igår. Siffrorna kom in en bit under estimaten och aktien fick bekänna färg. Aktien backade 9% i efterhandeln.

Resultatet tyngs av investeringen i Rivian. Det kan inte komma som en chock för någon att Rivian tynger resultatet. Det räcker med att lägga 2,5 sekunders research och Googla på Rivians graf:

Apple däremot kom ut med siffror ovanför estimaten och slog varenda mätpunkt.

Apple utökar det befintliga återköpsprogrammet med $90 miljarder. Enbart den utökningen skulle kunna köpa EVO 3,5 gånger om. Vilket sätter lite perspektiv på vilka otroliga summor det rör sig om. Trots att Apple kom med en mycket bra rapport föll aktien ner till negativt territorium efter conference callet då Tim Cook varnade för supply issues och sa att "inte ens Apple är immuna". USA:s BNP sjönk igår oväntat med 1,4%. Något som måste kännas som ett dråpligt slag för USA med tanke på deras expansiva penningpolitk. Jag tycker att denna Tweet var rätt rolig:

Nu är det stora frågan, "Älskar vi tech igen?". Igår hade vi massiva uppgångar i många sektorer och enskilda bolag. Bland annat steg SOXX 5,5% och XLK 4% (två aktiva sektorswings). Nedan ser du "top gainers" bland halvledarna:

Även Asien hakar på gårdagens köppsykos och kör bland annat upp Hang Seng tech index med 14,5%.

Det återstår att se om håsen kan hålla i sig idag, jag skulle vilja se en follow thru. Men med ett sentiment som är på all time low vill jag påstå att risken finns på uppsidan:

Trots gårdagens hås bland tillväxt och Tech hade Tesla det kämpigt. I slutet av dagen stod det klar att Elon har sålt av aktier för att finansiera köpet av Twitter. Inte heller detta bör komma som en chock för någon.

Inför öppningen pekar terminerna på en positiv öppning för Europa:

Trots att både Apple och Amazons rapporter togs emot negativt är US Tech bara ner 0.6% vilket ändå måste ses som positivt. Som nämnt ovan hängde Asien på USA:s positiva toner:

En graf att hålla koll på framöver är $CQQQ, China tech. Vi har haft med grafen flera gånger förut men just nu står priset vid en intressant dubbelbotten som backas upp av positiva divergenser i RSI i dagsgrafen. Även i veckografen är divergensen tydlig:


En annan fördel är Kinas penningpolitik. Medan väst stramar åt börjar Kina att stimulera både i form av räntesänkningar och finansiella stödpaket. Till detta har även Kina en låg inflation. Men investerarnas förtroende är sargat sedan Kinas "crackdown" mot techbolagen förra året och den politiska risken är fortfarande hög. Traden ovanför bjuder på bra R/R.


Gällande makro idag så kommer Tyskland och Kanada ut med BNP-siffror. Eurozonen presenterar KPI-siffror klockan 11:00 och här kommer marknaden att lägga mest fokus.

Jag och Tobbe kommer att sätta oss live i Discorden vid öppningen. Sen är det även Fredag vilket innebär att vi kör After Work i Discorden vid USA:s öppning. Ta med dig ett glatt humör så ses vi där!

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page