top of page

Morgonbrev 2022-01-27 Summering av FEDs

Det var ännu en intensiv dag på börserna med mycket volatilitet i marknaden. Inledningsvis var börserna pigga och positiva där bland annat Nasdaq var upp 3.5% innan uppgången raderades och indexet stängde igen kring nollan.

Det som kommunicerades ut från FEDs var att räntan förblir oförändrad. Detta reagerade börserna initialt positivt på. 30 minuter senare startade Powells pressträff och det var där vi började bege oss söderut. I korta drag förväntas tapering (minskning av stödköpen) vara klara tills Mars. Tittar vi historiskt på hur FEDs har agerat innebär detta att det är dags för räntehöjningar när tapering är avslutat. Vi kan alltså vänta oss att en första räntehöjning sker i Mars. 3-4 räntehöjningar är fortfarande det som är väntat enligt FEDs storleken på varje höjning är ännu inte bestämd enligt Powell. Men det Powell sa igår är att det kan bli fler om det behövs. Han pekade också på att ekonomin och arbetsmarknaden ser fortsatt stark ut men att inflationen är mycket högre än deras 2%:iga mål. Som jag pratade om igår i Mid-week videon tror jag det är större sannolikhet för inflationen att överraska på nedsidan vilket skulle betyda att vi kanske inte ser en mindre hawkish FED under året. Favoritcitatet från igår måste vara kommentaren om balansräkningen:

Med sina $8,8 trillion på balansräkningen kan jag inget annat än att hålla med Powell i det citatet.

Det är här den stora frågan uppstår. Hur ska den minskas? Här har vi också den största risken i marknaden i min mening. Räntehöjningarna i sig ser jag absolut som en risk men vi har sett starka marknader förr under räntehöjningar. Däremot har vi aldrig skådat en så pass stor balansräkning. Om tanken är att sälja delar av den i marknaden, vem ska vara köpare? Det man måste förstå här att det som hålls på balansräkningen är av största del obligationer, aka skuld. Vem ska köpa dessa obligationer till en yield på 1,8%? All in all kan vi ju summera det som att marknaden inte gillade det Powell sa och det syntes tydligt på marknaden. SP500 föll tillbaka till 4280 nivån och det är en väldigt viktig nivå i min mening och framför mig ser jag två scenarios härifrån. 1) Scenario 1 innebär att vi bottnar här och att vi ska upp, detta kräver dock att 4280 nivån (som vi står vid just nu) försvaras:

2) Scenario 2 innebär att vi inte har bottnat och betyder att vi ska ner och göra en ny low i marknaden. Det fina med denna rörelse är att vi skulle kunna se en fin positiv divergens i 1h och större timeframe. Vilket vi ofta ser när vi faktiskt får en botten och som saknades i scenario 1:. Target på nedsidan får jag till 4150.

Det är en hel del risk i marknaden, det är svårare att handla och min tro är att hela året kommer att vara stökigt. Vill man dra ner på sin risk och sitta på mer cash ser jag ingen fara med det, utan det kan vara vettigt. Att vara fullt investerad i en stökig marknad är tufft psykiskt. Personligen sitter jag med en total kassa om cirka 40% räknat från både långsiktiga väskan och tradingväskan. Jag fortsätter att arbeta mest med min intradagshandel eftersom att även Swings är tufft att få till i en marknad med den här volatiliteten.


Man ska alltid vara öppen för att allt kan hända på marknaden. Jag tradear det jag ser som störst sannolikhet att spela ut men sanningen är att ingen vet om en botten är satt, om vi ska ner djupare, eller om det här är början på något större. Fortsätt att hantera din risk i varje position. Även idag har vi en hel del viktig marko.

Framförallt kommer störst fokus ligga på BNP siffror från USA och Nytillkomna ansökningar om arbetslöshetsersättning. Tittar vi till terminerna inför öppningen väntas en negativ öppning:

Jag hade lite flyt igårkväll och lyckades släppa av min swing (snedgunga) i OMXS30 till plus. Med snitt på 2300 lyckades jag skjuta ut possen till 2302 vilket jag är glad över idag med tanke på att Sverige öppnar upp nästan 60 punkter ner. Efter close igår kom Tesla ut med sin rapport. Förväntningarna slogs men aktien handlades ner i eftermarknaden efter att bolaget kommunicerat ut en del problem i leveranskedjorna. Mer om Teslas siffror kan du läsa här: https://www.avanza.se/placera/telegram/2022/01/27/tesla-teslas-omsattning-och-vinst-hogre-an-forvantat-oms.html Bland rapporterna idag kommer Apple, Mastercard, Visa, McDonalds och på hemmaplan rapporterar OMXS30 bolaget SEB. Samtliga rapporter för dagen: BE Group - Årsrapport Beijer Electronics Group - Årsrapport Beijer Ref - Årsrapport C-Rad - Årsrapport Creades - Årsrapport Dometic Group - Årsrapport FRISQ Holding - Årsrapport Gränges - Årsrapport Intrum - Årsrapport Micro Systemation - Årsrapport NAXS - Årsrapport NextCell Pharma - Delårsrapport Nivika Fastigheter - Delårsrapport Orexo - Årsrapport SEB - Årsrapport Skåne-Möllan - Årsrapport Xvivo Perfusion - Årsrapport Öresund - Årsrapport

High Tide - Årsrapport

SAP - Årsrapport

RTX - Delårsrapport

Elisa - Årsrapport Lassila & Tikanoja - Årsrapport UPM-Kymmene - Årsrapport

JCDecaux - Årsrapport LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton - Årsrapport STMicroelectronics - Årsrapport

ArcticZymes Technologies - Årsrapport PGS - Årsrapport Pareto Bank - Årsrapport Sparebanken Møre - Årsrapport Stolt-Nielsen - Årsrapport

A.O. Smith - Årsrapport Alaska Air Group - Årsrapport Alliance Data Systems - Årsrapport Altria Group - Årsrapport Apple - Delårsrapport Atlassian - Delårsrapport Blackstone Group - Årsrapport Boot Barn Holdings, Inc. - Delårsrapport Canon - Årsrapport Comcast - Årsrapport Cullen/Frost Bankers - Årsrapport Danaher - Årsrapport Diageo - Delårsrapport Dow Chemical - Årsrapport Eastman Chemical - Årsrapport Fair Isaac - Delårsrapport HCA Healthcare - Årsrapport International Paper - Årsrapport JetBlue Airways - Årsrapport Juniper Networks - Årsrapport KLA - Delårsrapport MSCI Inc. - Årsrapport MarineMax - Delårsrapport Mastercard - Årsrapport McCormick & Co - Årsrapport McDonald's - Årsrapport Mondelez International - Årsrapport NeuroMetrix - Årsrapport Northrop Grumman - Årsrapport Nucor - Årsrapport Olin - Årsrapport ResMed - Delårsrapport Robinhood Markets - Årsrapport Rockwell Automation - Delårsrapport Sherwin-Williams - Årsrapport Southwest Airlines - Årsrapport Stryker - Årsrapport T. Rowe Price Group - Årsrapport Tractor Supply - Årsrapport United State Steel - Årsrapport Valero Energy - Årsrapport Visa - Delårsrapport Western Digital - Delårsrapport

Liknande inlägg

Visa alla
  • Instagram
  • Instagram
  • Instagram
  • Youtube
  • Tick tack

Gamla vägen 72 | 973 42 Luleå | info@fredrikochtobbe.se | Ansvarig utgivare: Fredrik Beidegårdh

Riskinformation för innehåll relaterat till RoboMarkets tjänster: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstång. 66,02% av privata investerare förlorar pengar. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar.

bottom of page