RoboMarkets – Professional services on Forex market
top of page

Spaningar från veckans makro

Det har trillat in mycket makro under veckan och nästa vecka kommer det ännu mer viktiga punkter. Jag tänker att jag ska lyfta fram några punkter som jag tycker är extra intressanta.


Vi börjar med Spanien som idag kom ut med sina KPI-siffror. Siffrorna kom in på 7,3% mot förra tillfället på 8,9%. Ett bra drop med andra ord! Som den 5:e största ekonomin i Europa (exkluderat Ryssland) så är detta helt klart trevliga siffror.Men det är för tidigt att ropa hej än. 14:00 kommer Tyskland som är Europas största ekonomi ut med sina KPI-siffror. Nästa vecka får vi också summering gällande KPI för hela Eurozonen.


Men om vi vänder oss och tittar på tillväxten i ekonomin kom idag både Sverige och Tyskland ut med en BNP-tillväxt som var ovanför förväntningarna. För Tyskland förväntade man sig en tillväxt om 0,7% mot utfallet på 1,1%.


I Sverige förväntade man sig en tillväxt om 2,4% mot utfallet på 2,6%.

USA presenterade sin BNP igår och kom också med en beat. Förväntningarna låg på 2,4% mot utfallet på 2,6%.

Jag vill ju inte bli för håsad. Men än så länge har flera viktiga länder levererat bättre tillväxt än väntat. Det återstår att se hur inflationen kommer in nu. Den första viktiga punkten är Tyskland efter lunch. Ett drömscenario för börsen är om tillväxten tar fart och att inflationen kommer ner igen. Det blir spännande makro under kommande dagar/veckor.

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page