Funkar inte din trading strategi? Är du säker på det?
top of page
  • Skribentens bildTobbe

Funkar inte din trading strategi? Är du säker på det?

Hej gänget

Idag kommer ett inlägg eller utlägg om anledningar till att din tradingstrategi inte fungerar. Det kommer även infatta lite om vad som är en edge, dvs det som ger dig en ringa fördel i sannolikhetsspelet trading. Även för dig som har en vinnande strategi kan detta inlägg vara värt att läsa. Trevlig läsning!


Först och främst - vad är en edge?


En edge innebär i praktiken att du vid ett speciellt, förbestämt mönster, som du identifierat i marknaden, vet att sannolikheten för X är större än för Y. Tänk dig ett kasino - de har en edge över spelarna eftersom de bestämmer över oddsen. Marknaden är lite annorlunda då ingen bestämd vinstprocent finns, men samma tänk kan appliceras där. Vet du att ett mönster, beteende, företeelse har en 54% sannolikhet att traden går med vinst som är lika stor som risken varje trade, har du efter 1000 trades 540 vinnande trades, 500 förlorande, och en nettovinst på 40*risk.

En edge kan vara så enkel som "Vad är sannolikheten för att nästa bar är av samma typ (upp eller ner) som tidigare", är den över 50% har du alltså en valid edge du kan tjäna pengar på. Det man kan göra är att komplicera ner dessa i mer utvecklade system och mönster. Men man måste kolla på historisk data för att kunna avgöra ifall det finns en edge eller inte. Alternativt tro att det finns en edge och värdera resultatet efter tid av användning av konceptet.


Om det är så att du har gjort din hemläxa och kollat på historisk data för att kunna komma fram till att sannolikheten är på din sida när ett visst mönster visar sig, men det fortfarande inte fungerar, vad beror det på då?


Den mänskliga faktorn

Jo inget mindre än att du är människa. Och det vill vi ju inte ändra på.

Det finns säkert över hundra olika faktorer som jag hade kunnat gå in på som kan påverka din trading bara för att du är människa och har olika beteendemönster. Ett beteende som finns hos (nästan) alla människor är strävan efter behag och undvikandet av smärta. Sätter du handen på en varm platta kommer din kropp - utan tvekan - rycka bort handen innan du ens hunnit tänka. Om vi överför det till ett tradingscenario hade det exempelvis kunnat vara:

Du är i en trade där marknaden går emot dig. Behaget av tanken att "det kan vända" får dig att hålla kvar positionen. Rädslan att marknaden kan vända sekunden du stänger positionen håller dig kvar. Minusbeloppet ökar och svetten rinner. Nu kan du inte stå ut med mer smärta och måste rycka plåstret. Mer ofta än inte på det värsta tänkbara stället.


Scenario två: Du har efter en rad på fyra förlorande trades, återigen fått en signal enligt din edge. Smärtan från de tidigare fyra förlusterna ligger kvar, och som konsekvens letar du efter ytterligare bekräftelse för din tes. Under tiden du letar dessa, genom indikatorer, mönster, eller vad det än kan vara, går marknaden i riktningen som du förutspått och du skulle nu få ett mycket sämre ingångspris. Du känner smärtan av att ha missat läget, och för att återgå till behag så tar du nu traden till sämre förutsättningar. Det slutar upp i en förlust som dessutom blir större än vanligt.


Detta är två scenarion som har hänt mig och säkert tusentals traders runt om i världen. Det som verkligen varit en game changer för min trading är inte vilka indikatorer jag ska kolla på, vilken fibonnaci nivå som har varit bäst, hur ofta likviditet blir "tagen". Det har varit att analysera min mentala förmåga snarare än analytiska förmåga.


Vad är det mer som talar för att den mentala biten av trading påverkar så mycket? Jo - för all data, alla böcker, youtube videor, inlägg finns ute för alla som letar. Det hade tagit mig 30 sekunder att gå in på Google och skriva "Trading strategy" och sedan tillämpa det. Även fast strategin i sig visat sig ha en edge hos nån annan, är det inte säkert att det kommer funka för mig. Jag har som människa förmågan att blanda in känslor, egna åsikter och tankar om marknaden, som den andra inte har för just den "strategin".


Fem grundregler för att göra ditt huvud så klart som möjligt inför en trade eller tradingsession är att gå igenom dessa punkter från boken "Trading in the Zone"

1. Anything can happen.


2. You don’t need to know what is going to happen next in order to make money.


3. There is a random distribution between wins and losses for any given set of variables that define an edge.


4. An edge is nothing more than an indication of a higher probability of one thing happening over another.


5. Every moment in the market is unique.


Och det finns verkligen inget som beskriver det bättre än så. Kan du acceptera att vad som helst kan hända, att du inte måste veta vad som händer härnäst för att göra pengar, att det är helt slumpmässigt om du kommer vinna eller förlora (eftersom det är sannolikheter) och att en edge bara anger hur stor den sannolikheten är, ja då kommer du öppna upp ögon som du inte trodde du hade.

Tror du fortfarande att det hänger på Tekniska färdigheter och strategier? Kolla på denna graf:



Vad det står, kort och gott, är att strategin "Coinflipper" (Dvs 50/50 lång eller kort var 3:e candle på 1 minut grafen i Nasdaq) har gått med nettoprofit med 0.10% risk (ca 11 pkt i dagens värde) och Reward på 3 gånger så stor. Absolut, avkastningen är inte den mest imponerande. Men det visar att till en helt slumpmässig distribution av långa eller korta positioner, där man har större reward än risk, är lönsamt. Har du något som ökar sannolikheten något åt ditt håll, ja då kommer denna graf vara än mer trevlig. Om du dessutom lägger på att du tjänar mer när du vinner än förlorar, kommer den vara än mer trevlig.


Dessa fem punkter är något som jag skulle insistera på att du måste TRO på. Du måste tro och andas detta för att lyckas hålla din hjärna så öppen för scenarion som möjligt. Men det finns något till som du måste tro på - nämligen dig själv och din strategi eller edge.


Tro gör man i kyrkan?


Varför säger jag som ovan? Jo - för om du inte har en stark övertygelse om att det funkar, om att du kan det, då kommer din hjärna blocka dig i alldeles för många lägen. Du tar inte de setups som "du ska" eftersom du tvekar. Du börjar kolla på en ny strategi eller ny edge i marknaden efter några förluster. Förstå mig rätt, det är absolut vettigt att ha ett urval av strategier. Det betyder inte att du måste ha ett urval av strategier. Men att hoppa från strategi till strategi kommer aldrig göra att du lyckas göra pengar i marknaden. Det finns ingen helig gral. Det finns edgar med bättre resultat än andra. Jag ska inte ljuga, men i vägen att bli en vinnande trader har jag bråttats med "analysis paralysis". Det är nästan att man vet för mycket och börjar blanda in så många olika faktorer att man inte kan ta beslut. Detta kommer ifrån tider när jag haft låg tillit till mig själv - och letat efter nya och bättre strategier för att ta ut mig från träskhålet av förluster. Tro mig, jag brottas med det än idag och det är väldigt utmattande för hjärnan. Lär dig inte för mycket om marknaden! Lär dig mer om dig själv!


Hur börjar man tro på sig själv och/eller sin strategi?


Det är mycket enklare sagt än gjort. Men något som helt klart underlättar är att ha det på papper, att det fungerar. Något som visar upp att det är vinnande, har sin edge (sannolikhet) på sin sida. Det kan antingen nås genom att man trejdar ett tag enligt strategin/edgen och att det visar goda resultat. Men den delen kan ju vara svår, om man inte tror på strategin från början. Därför underlättar det enormt om man har historisk data på strategin - som visar att den här faktiskt fungerar! Backtesting är vad vi brukar kalla det inom trading och investeringsvärlden, och anledningen till att man kollar på historisk data är för att det är ju den enda datan vi har att gå på, förutom den som skapas här och nu. Se en video hur man backtestar i TradingView här Sen är ju den allmänna teorin att mönster som utspelat sig förut kan få liknande resultat även idag.

En grej jag har behövt göra för att ta mig ut ur analysis paralysis har varit att kolla på mer konkret fakta och inte abstrakta faktorer som exempelvis en bullflagga. Jag har ställt mig frågor som "Hur brukar tisdagen se ut om måndagen har fallit brant, och tisdagen gappar upp?" eller "Hur många procent av alla candles är efterföljande?" (Dvs att om candle 1 är rött, hur stor är sannolikheten att candle 2 är rött, eller om både 1 och 2 är rött, vad är sannolikheten att candle 3 är rött? Svar på senaste är 52,2% på senaste 2000 st fem minuters candles i US100 vilket ger en edge, men sen måste man veta om Risk/Reward är större för att avgöra om det är en vinnande strategi) för att komma över alla tänkbara scenarion. Sen har jag gått bak några steg och "back to basic" det som jag vet en gång funkade men som jag gav upp på på grund av letandet efter den heliga gralen. Jag har även mer börjat förstå att det är mindre viktigt vad jag ser i marknaden, och att riskhantering samt positionshantering är det som gör skillnad, givetvis tillsammans med psyket. På så vis kan jag få bort delar av hela "teknisk analys" delen ur min trading.


Med det sagt tänkte jag komma på, backtesta och trejda en strategi i en månad och spela in lite av hela grejen samt dela med er. Jag tänkte även fortsätta på lite trading psykologi inom allt från money management, öka positioner eller vad det än kan vara. Har ni några frågor eller ämnen - tveka ej att kommentera 😁

Tack så länge och trevlig helg!



Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page