Fredagsspecial - Relativ styrka i småbolag. En vinnare på handelskriget?
- Fredrik
- 4 apr.
- 7 min läsning
Igår såg vi en tydlig relativ styrka hos svenska Mid och Small Caps i förhållande till de större bolagen. Rörelsen kom efter USA:s "Liberation Day" där tullarna kommunicerades ut. Är detta en slump eller kan det vara starten på en ny trend? OMXS30 backade igår med -3,77% medan OMX Mid Caps "bara" föll med -1,06%. Ställer vi OMXSMCPI i relation till OMXS30 så har vi grafen nedan. Relationen steg igår med +2,82% och är nu uppe på tidigare toppar från 2024. Ett break upp ur denna långa konsolidering hade enligt mig signalerat om en ny trend där Mid Caps kan överprestera gentemot Large Caps.

Relativ styrka såg vi också i OMXS Small Caps mot OMXS30. Denna relation ser du nedan. Även här är relationen upp på tidigare toppar, en nivå som har varit som ett lock på Small Caps under det senaste året.

First North 25 som kan beskrivas som ett Nordiskt tillväxtindex bjöd också på bra relativ styrka igår och här bröt relationen faktiskt upp redan i Onsdags. När en relation mellan två index bryter upp så här pass tydligt så är det ofta inledningen på en ny och större trend. Så vill man vara bull till de mindre bolagen vill man även att de två relationerna ovanför också bryter upp i närtid. Något som är viktigt när man ställer två index mot varandra är att komma ihåg att man mäter relativ styrka och inte avkastning. Relationen nedan kommer att trenda uppåt om OMXS30 är svagare än First North 25. Det behöver alltså inte betyda att First North 25 ska gå rakt upp, utan det kan betyda att den kommer gå ner mindre än OMXS30.

Är det en slump att småbolagen börjar prestera starkt nu? Den amerikanska dollarn har försvagats kraftigt gentemot den svenska kronan, räntorna har fallit tillbaka och fastighetssektorn visar tecken på återhämtning. Dessa faktorer, tillsammans med alla eventuella effekter av handelskriget, skapar ett intressant läge för de mindre svenska bolagen och kanske kan det äntligen vara dags för småbolagen att överprestera?
Dollarns försvagning och dess inverkan på Svenska bolag
En försvagad dollar kan ha olika effekter på intäkterna och kostnaderna för svenska bolag, beroende på deras storlek och hur pass internationellt bolaget är. Jag har sedan tidigare skrivit om att många av de stora industribolagen kommer att ha mycket valutamotvind i kommande kvartalsrapporter, det lär vi höra mycket om! Ta Atlas Copco som exempel, bolaget har majoriteten av sina intäkter i dollar eller euro. En starkare SEK kommer att bidra till mindre klirr i kassan. Småbolagen däremot har generellt sett har en lägre internationell exponering och påverkas annorlunda än de större och mer globala bolagen. För småbolag med primärt fokus på den inhemska marknaden är den direkta effekten av en svagare dollar på intäkterna sannolikt mycket mer begränsad, även om det skiljer sig en hel del från ett bolag till ett annat. Deras försäljning sker huvudsakligen i SEK och påverkas därför inte direkt av dollarn samt eurons nedgångar mot SEK. På kostnadssidan kan en svagare dollar potentiellt leda till lägre priser på importerade varor och insatsmaterial som prissätts i USD, vilket i sin tur kan leda till högre marginaler. Detta skulle i teorin kunna förbättra småbolagens lönsamhet. Men här får man ju givetvis titta på varje enskilt case, i vilken valuta köper man in sina varor och i vilken valuta säljer man dessa?
För storbolag som ofta har en betydande andel av sina intäkter i utländsk valuta kommer en försvagad dollar ha en mer direkt och negativ inverkan på omsättning och resultat. När intäkter i dollar omräknas till SEK ger en svagare dollar färre kronor, mindre tjäään helt enkelt. På kostnadssidan kan dessa bolag också dra nytta av lägre priser på USD-importer men denna fördel kan i många fall ätas upp helt av den negativa effekten på intäkterna. Det är också värt att lyfta fram att nästan alla större bolag ofta har valutahedgning som rullar. Vilket kan mildra, men inte ta bort helt, effekterna av valutarörelserna. Och visst fan har vi haft stora valutarörelser! USDSEK är ner dryga 15% sedan toppen i Januari.

EURSEK är också ner rejält från sina highs. 8,9% har EURSEK bjudit på i nedgång sedan slutet av November. För bolag som importerar mycket varor i EUR och SEK och sedan har majoriteten av sin försäljning i SEK kommer att gynnas rejält av detta.

Fallande räntor och dess historiska inverkan
Historiskt sett har fallande räntor haft en tendens att påverka värderingen och investeringsviljan i svenska småbolag och fastighetssektorn på ett positivt sätt.
Under perioder med låga räntor som den som föregick 2021-2022 upplevde den svenska fastighetsmarknaden kraftiga prisökningar och positiv börs. Nu är det ju för tidigt att skrika ut att räntorna har toppat av men i bilden nedan ser ni hur det såg ut under gårdagen efter Liberation Day.

Finansieringskostnader:
SE10Y fungerar ofta som en referensränta för andra lån och finansieringsinstrument. När SE10Y stiger, ökar generellt sett även kostnaden för företag att låna pengar. Detta såg man tydligt igår på SX35PI, det svenska fastighetsindexet som gick i motsatt riktning mot resterande delar av marknaden. SX35Pi som har visat bra relativ styrka under hela denna vecka steg igår med +2,64% vilket får ses som enormt starkt då OMXS30 packade ihop med -3,77%.
Småbolag, som ofta är mer beroende av lån för att finansiera sin verksamhet och tillväxt, kan påverkas negativt av ökade finansieringskostnader. Så ofta brukar man säga att lägre räntor gynnar småbolagen mer än vad det gynnar de större bolagen, men som alltid, det beror på vilket case man tittar på. Även småbolagen visade som sagt bra styrka under gårdagen.
Investerarnas riskaptit:
SE10Y kan påverka investerarnas syn på risk. När räntorna stiger kan investerare bli mer benägna att placera sina pengar i "säkra tillgångar", som statsobligationer, istället för mer riskfyllda tillgångar som småbolagsaktier. Ökar SE10Y kan man indirekt säga att avkastningskravet på börserna ökar, vilket i sin tur bör leda till lägre värderingsmultiplar. Detta såg vi ett bra exempel på under 2022. När räntorna istället faller kan man säga att den riskfria räntan minskar och likaså avkastningskravet på börserna, vilket öppnar upp för högre värderingsmultiplar. Skulle du vilja läsa mer om hur obligationerna och räntorna fungerar så har jag sedan tidigare skrivit ett utbildningsinlägg om detta: https://www.fredrikochtobbe.se/post/allt-du-beh%C3%B6ver-veta-om-obligationer-ish
Så nedgången i räntorna och i USDSEK behöver inte vara något negativt för småbolagen, utan det skulle till och med kunna ses som något positivt. Nu vill jag dock slänga in en fet disclaimer här, ingen vet vart detta handelskrig är på väg. Förhoppningsvis kan länderna samsas runt förhandlingsbordet inom en väldigt snar framtid och det behöver inte bli mycket värre än vad det är just nu. MEN skulle det bli ett långt och ihållande handelskrig kan man nog istället tro på en längre lågkonjunktur för den globala ekonomin och då vill jag inte påstå att småbolagen kommer att vara några tydliga vinnare. Däremot är mitt huvudscenario ändå att det kommer att förhandlas i närtid och länderna kommer att mötas någonstans i mitten. Med det sagt tycker jag vi går över till att titta på ett gäng nyckeltal där vi jämför Mid och Small Caps med Large Caps. Hur ser värderingarna ut? Hur ser tillväxten ut? Vilka är mest attraktiva? På första screenen tittar jag på småbolag. Jag använder mig då av "Small Caps" och "First North". Jag tar inte med Spotlight och NGM, mest för att rensa bort lite skit.

Jag tar också bort Finans & Fastigheter från screenern eftersom att dessa inte är optimala att titta på med PE-talet, eller vinsttillväxt. Har man kvar dessa bolag blir dom bara störande i statistiken.

Efter att vi justerat detta har vi då 136 bolag i Sverige som är vinstdrivande och som inte är bank, fastigheter eller investmentbolag.

Vidare så kör vi samma sak på Mid Caps, även här justerar jag bort fastigheter, investmentbolag och bank. Där landar vi in på 74 stycken bolag totalt.

Sist men inte minst drar vi också igenom Large Caps, även här justerar vi bort fastigheter, investmentbolag och bank.

Tar vi oss och jämför dessa med varandra så handlas Small Caps just nu till PE 20,7. Mid Caps till PE 28 och Large Caps till PE 36,4. Alltså är värderingen på Large Caps nästan dubbelt så högt mot Small Caps!

Tar vi oss till vinsttillväxten är det även stora skillnader där. Småbolagen har under de senaste 3 åren en tillväxttakt på 37%, Mid Caps 25% och Large Caps 9%.

Sist men inte minst har vi omsättningstillväxten där Small Caps under de senaste 3 åren ligger på 24%, Mid Caps på 14% och Large Caps på 12%.

Summeringen av detta blir att småbolagen är klart billigare, nästan hälften så dyra som Large Caps sett till enbart PE-talet och att dom under de senaste 3 åren har vuxit mycket bättre. Det jag dock vill poängtera är att småbolagen ofta kommer till högre risk, dom har oftast inte lika städade balansräkningar och inte heller lika lång och fin historik som många av de stora bolagen, därav förtjänar de i många fall en rabatt i relation till Large Caps. Däremot tycker jag att värderingarna bland Small Caps är intressanta just nu och om vi kan få en marknad som är mer gynnsam för just mindre Svenska bolag så ligger dom bra till för att kunna överprestera kontra Large Caps. En annan sak jag vill lyfta fram är att när jag gör denna jämförelse så finns det en del bolag som påverkar medelvärdet lite väl mycket, det finns de bolag vars PE är extremt lågt eller där tillväxten är extremt hög. Jag har försökt justera bort dessa aktier ur statistiken.
Men givet hur de mindre bolagen uppvisade relativ styrka under gårdagen och givet att den historiska tillväxten samt värderingen är så pass mycket billigare för småbolagen så tycker jag allt att det luktar bull för Mid och Small Caps! Vad säger ni? Är det läge att öka upp exponeringen eller är vi snart tillbaka i en marknad där Large Caps fortsätter att dominera? Skulle man vilja handla First North 25 kan man handla denna produkt som följer indexet:

Vill man handla OMX Mid Caps kan man använda denna tracker:

För Small Caps är det något svårare att hitta "ren" exponering då de flesta ETF:er och fonder har mycket Mid och Large Cap-bolag med i exponeringen. Ett alternativ är att köra en Micro-cap fond. Jag köpte relativt nyligen in PLUS Mikrobolag Sverige Index till den långsiktiga portföljen.

Comments