Ett gäng lärdomar från Peter Lynch
- Simon
- 15 sep. 2024
- 5 min läsning
Moberg Pharma föll i veckan med runt 60%, och ni som hänger på twitter kanske la märke till hur feedet absolut svämmade över med amerikaner som febrilt försökte förstå vad som hände.
Många skrev såklart att det var management som hade gjort fel, eller att det på något sätt var marknaden som handlat orationellt.
Väldigt få tog själva på sig skulden: Vad visste egentligen amerikaner om ett svenskt mikro-mikrocap? Vad visste de egentligen om marknaden för nagelsvamp? Vad visste de egentligen om den faktiska studien, och möjligheten till ett positivt utfall?
Man kan (och bör) såklart använda detta som en möjlighet att skratta lite åt de amerikaner som hijackat detta svenska skräpbolag, men man kan också försöka lära sig något från deras misstag.
Och när man ska försöka lära sig något finns det, som så ofta, någon som redan har försökt lära ut den läxan.
Peter Lynch är författare till böcker som Beating the Street och One Up on Wallstreet. Han var även fondförvaltare till en av världens mest framgångsrika fonder.
Här kommer en lista med 5 lärdomar!
1. Buy what you know.
Den lättaste läxan att ta med sig är att bara köpa sånt man faktiskt förstår. Det som gör det lite svårare är att man faktiskt måste vara ärlig med sig själv om hur väl man förstår bolaget.
Att man inte fattar ett litet läkemedelsbolag som sysslar med nagelsvamp och har sitt säte i Långtbortistan, är en slutsats de allra flesta kan dra.
Att däremot erkänna att man inte förstår till exempel Dedicare är lite svårare.
Jag trodde jag förstod det, men insåg inte att det går djupare än att bara veta hur bolaget tjänar pengar.
Att veta hur marknaden växer globalt, eller känna till att Sverige befinner sig i en vårdskuld hjälpte tyvärr inte så mycket som jag trodde.
Jag visste till exempel inte hur konkurrensen faktiskt såg ut i Norge. Jag hade koll på några andra bolag, men inte så mycket att jag faktiskt kunde berätta varför Dedicare stod ut. Jag visste inte eller varför kunder skulle fortsätta betala så höga priser för Dedicares personal, och jag visste inte var politiska partier stod angående hyrpersonal.
Man kommer såklart aldrig kunna veta allt om ett bolag, men man måste kunna erkänna för sig själv när man har en "blind spot" för något som kan vara avgörande för bolaget.
2. Gör din egen research
Hur många av dessa Amerikaner tror ni köpte för att de har en djup förståelse om marknaden för fotsvamp och det preparat som Moberg Pharma använde, och hur många köpte för att någon podd sa "I have a friend, who has a Swedish cousin, and he said that his friend said it's totally legit. So I've invested 60% of my portfolio in this stock!" (Alltså köpte för att någon annan köpte)
På denna hemsida finns mängder med material om hur man analyserar ett bolag och vad man ska akta sig för, så det finns ingen anledning att blint följa något.
Läs rapporter, kolla intervjuer med styrelsen (men var försiktig med att falla för en karismatisk VD), läs andras analyser, bolla idéer med folk (På discorden finns mängder med personer som har kunskap om ämnen de flesta av oss inte ens visste fanns)... Gör alltid en analys före du köper!
3. Diversifiera
Ordet diversifiera får ofta olika betydelse beroende på var i marknaden vi är. På toppen av en cykel sitter alltid ett "geni" som har köpt en enda aktie med enormt hög risk, och råkade få rätt. På botten ska alla äga indexfonder och räntor, eftersom aktier är svårt.
Peter Lynch hävdar att man bara behöver ha rätt 6 av 10 gånger för att bli någorlunda framgångsrik. Du behöver alltså inte satsa allt på ett kort för att klara dig ganska bra i livet. Tänk istället om du är fokuserad till ett par aktier, och har fel. Tänk så satt du med 60% av portföljen i Moberg Pharma (som många faktiskt verkar ha gjort), och se aktien falla med närmare 70%. Ett sånt fall tar man inte tillbaka på en eftermiddag, och i värsta fall ger man helt upp investeringar.
Återigen finns det flera inlägg om diversifiering på hemsidan.
4. Var långsiktig
En fördel som vi privatsparare har jämfört med fondförvaltare är att vi inte måste jämföra oss med ett index på kvartalsbasis.
Om ens största innehav var Bettson började 2024 väldigt bra, och man ledde stort över index fram till den 14e Februari. Då laggade man plötsligt fram till slutet av April, då man återigen kunde ta på sig ledartröjan.
Ett ännu tydligare exempel är Hims&Hers, som är upp 86% ytd, men -30% de senaste 3 månaderna.
Många fondbolag skickar ut månadsbrev där det står hur bra fonden har gått, jämfört med sitt jämförelseindex. Om det går dåligt lite för länge kommer andelsägare sälja, hur bra bolagen i fonden än är.
I febriari kunde man ju för sjutton inte äga Betsson, ("de har ju intäkter från turkiet!") för att någon månad senare få frågan hur sjutton man kan sälja.
Att försöka slå marknaden varje enskilt kvartal kommer inte vara till någon nytta för dig som sparare - på ett kvartal kan mängder av oviktiga händelser påverka aktiepriset - fondutflöden, allmän sektorrotation, brus... - som inte säger någonting om varken aktien eller dig som investerare.
Det samma gäller såklart dåliga investeringar. Moberg var som mest upp över 100% ytd, och alla som ägde var genier - du är lika lite en värdelös investerare för att du laggat index ett kvartal, som du är ett geni för att du har överpresterat ett kvartal.
5. Var försiktig med "experter"
Riktiga experter är väldigt viktiga. Hade man lyssnat på dem hade man nog förstått att Moberg nog inte var så bra som de flesta verkade tro. Den andra sortens experter, de som syns i tidningar och skriker "sälj" 0,7% från botten, ska man däremot vara försiktig med.
Redeye höjde sin riktkurs för Moberg bara en månad innan de kom ut med nyheten som fick aktien att falla.
Samma sak hände ett annat läkemedelsbolag - Synact Pharma. Aktien hade gått väldigt starkt under 2023, och SEB höjde riktikursen till typ 130kr (aktien stod i runt 70), och två dagar senare kom en nyhet som fick aktien att gå från 104kr ner till 15.
Detta händer om och om igen! Riktkurser höjs när aktien går upp, för att sänkas när aktien går ner. I tidningar skrivs "KÖP ALLT!" när vi är på toppen och "SÄLJ ALLT!" när vi är på botten.
Det är viktigt att lyssna på människor som vet mer än vad man själv gör, men i väldigt många fall är dessa experter ingenting annat än en indikation på sentiment.
Comments