top of page

En ny konkurrent för TSM? 👀

Trubbel i horisonten för jätten Taiwan Semiconductors? Förutom det uppenbara trubblet som TSM har med sin livsfarliga granne så kan det nu ha dykt upp ännu ett problem i horisonten.

Nämligen en ny konkurrent. Och nej, jag är inte så pass tråkig att jag nu ska sätta mig och skriva om att Intel är ett potentiellt turn around case. Det har många skrivit om förr! Detta är en ny konkurrent. The new kid in town! Bakom sig har bolaget ett helt land som vill etablera sig i foundry industrin. Det är inte nog med att man har en statskassa i ryggen utan man har också 7 stycken giganter som har tagit på sig att backa projektet. Häng med så ska jag berätta mer... Till och börja med så vet jag att några av er nu undrar vilka fan TSM är. För er som inte känner till bolaget sedan tidigare så rekommenderar jag att kika in på denna video:

https://www.youtube.com/watch?v=j-b42Uw-iF0&list=UULFtWPcrNSpFBsd5LNSN55Bww&index=34 Om du istället föredrar text så har jag också en bolagsanalys i textformat: https://www.fredrikochtobbe.se/post/tsm-och-halvledarsektorn Nu drar vi igång med inlägget! Bolaget jag ska snacka om är det Japanska halvledarbolaget Rapidus. Bolaget är så pass fräscht det bara kan bli och grundades för knappt ett år sedan under 2022. I vanliga fall tycker jag absolut inte att man behöver vara skraj för ett startup. Halvledarproduktion är otroligt kapitalintensivt, har en enormt hög teknikgrad och kräver väldigt mycket erfarenhet för att lyckas. Om det nu var enkelt att kicka igång ett nytt foundry och göra samma sak som ledarna Samsung och TSM gör varför har dessa då ett duopol på marknaden när det kommer till avancerade halvledare? Titta bara på TSM. Bolaget grundades 1987 och har sedan dess enbart fokuserat på just halvledarproduktion. Bolaget har ett enormt värde i sin erfarenhet och har antagligen lärt sig ett och annat under sina 36 år av produktion. TSM som redan är i en ledande position fortsätter att fullständigt plöja ner mer kapital i forskning och utveckling.


Till det kan vi också addera att TSM under dom kommande 3 åren har planerat att spendera inte mindre än 100 miljarder USD på "Research and Development". TSMC to Invest $100 Billion in Fabs and R&D Over Next Three Years | Tom's Hardware (tomshardware.com) Det är alltid svårt att greppa dessa enorma summor. Men för att ställa det i relation till en annan summa i sektorn så har USA under förra året slagit igenom det största stödpaket till sektorn någonsin. Stödet går under namnet "Chip Act" och syftar till att utveckla den Amerikanska halvledarsektorn och den inhemska produktionen. USA ska under kommande 10 år spendera $280 miljarder USD på halvledarsektorn. TSM som ensamt bolag ska alltså spendera cirka $33 miljarder årligen på utveckling medan USA som en hel nation "bara" ska spendera i snitt $28 miljarder årligen. Jag ska inte prata mer om detta jag vill bara peka mot vilka enorma summor som krävs för utvecklingen i sektorn.


Så ska vi ens spendera tid på att fundera över Rapidus? Bolaget har ingen produktion, bolaget har ingen fabrik, bolaget startades typ igår, bolaget har ingen erfarenhet och bolaget har inte sålt en enda halvledare. Däremot har bolaget 8 giganter som backar bolaget + den Japanska staten. Om det vill sig väl har alltså bolaget en väldigt stabil finansiering i ryggen. Bolaget har också mycket erfarenhet i form av bolagen som backar projektet, kanske inte just om halvledarproduktion men men... Sist men inte minst så har också bolaget väldigt stora planer för sin produktion.

Nu över till Rapidus, deras faktiska planer och deras affärsidé. Rapidus är ett Japanskt halvledarbolag som stöds av den japanska regeringen och stora bolag så som Denso, Kioxia, Mitsubishi UFJ Bank, NEC, NTT, Softbank, Sony, and Toyota Motor. Rapidus planerar att börja sin produktion av 2nm chip i hög volym år 2027. Det kan vi ställa i relation till TSM som planerar att starta sin 2nm produktion i slutet av 2024 och massproducera 2025. Målet för Rapidus är att säkerställa att hela produktionskapaciteten utnyttjas och bolaget siktar på att få order från åtminstone ett globalt företag, vilket i grunden innebär att de konkurrerar med TSM och andra halvledarfabriker. Samtidigt har Rapidus inte för avsikt att vara en kopia av TSM.


Utvecklingen av moderna fabriker och utveckling av produktionsprocessen kostar miljarder dollar och även om IBM, som hjälper Rapidus med deras 2nm tillverkningsprocess, har gjort mycket av det tunga arbetet när det gäller materialforskning och andra tidskrävande aspekter, så återstår det mycket för Rapidus att göra. Att utrusta en fabrik med toppmoderna maskiner är enormt dyrt, vilket är anledningen till att Rapidus uppskattar att de kommer behöva cirka 35 miljarder dollar för att börja tillverka 2nm-chips år 2027. Bara en EUV-maskin från ASML kostar i runda slängar 200 miljoner USD. Det går åt några EUV-maskiner om man ska masproducera.


För att få det hela att gå ihop, för att bolaget ska få tillräckligt med intäkter för att kunna bedriva sin verksamhet så räcker inte den Japanska marknaden till, enligt VD för Rapidus. Det är därför Rapidus behöver få order från multinationella företag som Apple, Microsoft, Amazon, Google eller liknande.

"Atsuyoshi Koike, VD för Rapidus, sa i en intervju med Nikkei: 'Vi letar efter en amerikansk partner och vi har påbörjat diskussioner med vissa GAFAM-företag [Google, Apple, Facebook, Amazon och Microsoft]. Det finns specifik efterfrågan från datacenter och just nu är TSMC det enda företaget som kan tillverka de halvledare de efterfrågar. Det är där Rapidus kommer in.'"


Det är uppenbart att antalet företag som utvecklar anpassade chip för datacenter ökar kraftigt nuförtiden. Företag som Amazon och Google har utvecklat många egna designlösningar för att möta sina specifika behov, och Apple har självklart många egna designer tillsammans med TSM. Alla dessa företag använder sig av TSM eftersom företaget har de mest konkurrenskraftiga erbjudandet och de kan dra nytta av sina långa erfarenhet och sina många redan befintliga fabriker.


Uppenbarligen vill Rapidus få order från åtminstone ett av dessa företag. Det är inte en omöjlig uppgift. Förutom storföretag som Apple och Google finns det andra hyperscalers som behöver specialanpassade kretsar, och de kan välja Rapidus över TSM eller Samsung om Rapidus nu kan erbjuda konkurrenskraftig produktion och konkurrenskraftiga priser. Som ni hör är det dock fortfarande många "om".


Rapidus har också uttalat sig att bolaget vill rikta in sig mot ett fåtal kunder. Ett fåtal större kunder.


"Vår affärsmodell är inte som TSMC, som tillverkar åt alla kunder," sa Koike. "Vi börjar med cirka fem företag som mest, och växer sedan eventuellt till tio företag, och vi får se om vi ökar antalet bortom det." Säger VD.

Det återstår att se om några fåtal företag kan generera tillräcklig efterfrågan för att täcka de tiotals miljarder dollar som Rapidus kommer att behöva investera för att starta produktion av 2nm chip år 2027. Samtidigt kommer det att vara ganska svårt att vinna även några kunder alls kunder med betydande 2nm beställningar 2027, eftersom antalet företag som är villiga att investera i design för att tillverkas på en ledande teknologinivå är ganska begränsat globalt. Det är "the usual suspects" som Apple, Google, Amazon, Microsoft, Nvidia, AMD, Tesla osv osv. Många av dessa har redan bra relationer med TSM. Än så länge är också TSM det billigaste alternativet. Enligt TSM:s långsiktiga plan ska bolaget år 2027 producera 1nm chip. Jag ser då inte varför någon av de större bolagen skulle byta till Rapidus som erbjuder en större och mindre effektiv chipstorlek och antagligen även dyrare pris på sina chip.

För att ställa det i perspektiv så räknar Rapidus själva med att chippen kommer vara x10 så dyra mot de chip som idag produceras i Japan. Men ledningen är övertygade om att prislappen kommer att vara värd det. Jag tror också det eftersom att den Japanska halvledarproduktionen idag ligger en lång bit bakom både TSM och Samsung.

Än så länge är som sagt inte finansiering för detta gigantiska projekt på plats. Bolaget kommunicerade tidigare ut att man inte var intresserad av en börsnotering. Men där har bolaget nu svängt om och kan nu tänka sig en notering för kapitalanskaffning.



Som sagt tycker jag inte man behöver oroa sig för Rapidus. Inte än i alla fall. Men det ska bli intressant att se om det kommer en ny spelar in i Samsung och TSM:s duopol. Vad tror du?

Liknande inlägg

Visa alla
  • Instagram
  • Instagram
  • Instagram
  • Youtube
  • Tick tack

Gamla vägen 72 | 973 42 Luleå | info@fredrikochtobbe.se | Ansvarig utgivare: Fredrik Beidegårdh

Riskinformation för innehåll relaterat till RoboMarkets tjänster: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstång. 66,02% av privata investerare förlorar pengar. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar.

bottom of page