top of page
Skribentens bildFredrik och Tobbe

Att ta tradingen till heltid (Gästinlägg!)

Hej! Idag gästar ingen mindre än Danne som många av er känner igen från Discorden. Han har med sin bakgrund som redovisningskonsult och numera som ekonomiansvarig på ett medelstort företag gedigen erfarenhet just när det kommer till löner, regler och annat gällande ekonomi. I inlägget går han igenom viktiga saker att tänka på innan man tar steget till att handla på heltid. Enjoy!


Under de senare åren har det blivit allt mer populärt att hoppa av sin arbetarkarriär och istället hoppa på något som nog många i Fredrik och Tobbes community skulle tycka vara väldigt spännande och roligt. Nämligen att bli trader på heltid. Innan man tar steget är det dock viktigt att man atar sig en rejäl funderare först. Det finns en uppsjö med saker att tänka på.

Har jag ett tillräckligt stort sparkapital? Det här är en punkt jag tror de flesta har koll på. Utan ett gediget sparkapital är det svårt att påbörja sin karriär som heltidstrader.

Är jag redo för den psykologiska påfrestningen? Tänk på att alla kommer få erfara motgångar förr eller senare. Det som spelar roll är hur jag tar mig igenom dessa.

Om man vill få ut 25.000 kr per månad och räknar på att klara av 5% avkastning på kapitalet per månad, krävs ett startkapital på 500.000 kr (Tänk på att man då kommer få betala en schablonskatt i deklarationen).

Hur agerar du om du 3 månader på raken istället tar en förlust på 5%? För varje månad kapitalet minskar, kommer avkastningskravet öka för att du ska få ut dina 25.000 kr per månad.

I ett sådant scenario är det viktigt att behålla lugnet och inte ta större risker för att leverera det ökade avkastningskravet. Detta är bara 2 av de mest uppenbara sakerna att fundera på och jag kommer inte gå in djupare än såhär, utan jag ville bara snabbt nämna dessa. När det gäller den psykologiska biten finns det massor med bra böcker, om jag inte missminner mig har Fredde & Tobbe några rekar på området!


Vad jag istället kommer att prata om är skillnader mellan att vara en arbetstagare och att inte vara det. Som arbetstagare är det nämligen så att din arbetsgivare betalar sociala avgifter på din lön. Förutom för de yngsta och de äldsta ligger denna på 31,42%. Av dessa 31,42% utgör 10,21% inbetalning av allmän pension för dig. Upp till 8,07 IBB får du avsättning till allmän pension, vilket för 2023 motsvarar en årslön på ca 600.000 kr. Ni har säkert sett den klassiska bilden på pensionspyramiden, där den nedersta byggstenen är allmän pension, som i sin tur är uppdelad i inkomstpension och premiepension. Utan en arbetsinkomst går man alltså miste om basen i sin pension. Det är därför extremt viktigt att man har detta i beaktning. Åtminstone om du vill ha ett drägligt liv som pensionär en gång i tiden.



De absolut flesta arbetsgivare betalar även in tjänstepension för sina arbetstagare som normalt sett ligger någonstans i intervallet 4,5-6% av din månadslön, varje månad.

Tjänstepensionen är den mittersta byggstenen i den klassista pensionspyramiden.

Den sista, normalt minsta, byggstenen i pensionspremien är det privata sparandet. Nu förstår ni säkert vart jag vill komma.. Som heltidstrader försvinner både den allmäna pensionen och tjänstepensionen från er pensionspyramid och det som kvarstår är alltså det privata sparandet. Som heltidstrader utgör alltså det privata sparandet, som normalt sett är den minsta pusselbiten, HELA er pensionspyramid. Vi pratade lite snabbt om den psykologiska påfrestningen inledningsvis. Lägg därtill påfrestningen att veta att du måste överavkasta för att kunna spara. Inte bara till semestern, eller husköpet.. utan även för den dagen du går i pension. För utan ett privat sparande kommer ni att få ut en väldigt begränsad pension.





En annan sak värd att nämna som jag var inne lite på inledningsvis i denna texten är att som trader dras ingen preliminärskatt på dina inkomster, likt det gör när du är löntagare. Beskattning sker istället i samband med inkomstdeklarationen som lämnas en gång per år. I det inledande exemplet räknade vi på ett avkastningskrav på 25.000 kr per månad. Tänk på att det är att likna vid bruttolön som arbetstagare. Dvs. lön före skatt. Nu är förvisso inte skatten inte i närheten lika hög på kapitalinkomst (förutsatt ISK) som för arbetsinkomst, men det är viktigt att komma ihåg att du blir beskattad enligt rådande regler för depåkonto/ISK.

Beskattning på ISK sker på kapitalunderlaget som du får fram genom att summera värdet på ditt ISK konto varje kvartal, samt därtill addera insättningar gjorda under året och sedan dividera på 4 för att få fram ett genomsnittsvärde på ditt ISK-konto för året. För 2023 ligger skatten på 0,88% av genomsnittsvärdet som du räknat fram. Eller rättare sagt räknar man fram en schablonränta genom att ta statslåneräntan året innan + 1 procenenhet, sedan 30% av det, vilket för 2023 blir 0,88%. Så för ett ISK med ett genomsnittligt värde på 500.000 kr skulle det bli 4400 kr i skatt per år eller ca 370 kr per månad.


Om ni funderar på om det krävs ett bolag för att kunna bli heltidstrader så kan jag med enkelhet säga att svaret är nej. Att driva bolag innebär administration, i form av att det krävs bokföring, bokslut och deklaration etc. Du kommer att få sätta in hela ditt kapital i bolaget och skapa konton i bolagets namn. Även om beskattningen på KF i bolag sker med samma typ av schablonbeskattning som för privatpersoner och alltså ingen bolagsskatt, måste du ta ut din vinst som lön eller som utdelning. Förutsatt att du har lågbeskattat utdelningsutrymme på din K10-blankett (vilket jag inte kommer gå in djupare på) så är den lägsta skatten du kan få ut pengarna ur bolaget 20%. Pengar som du själv satt in i bolaget, kan du plocka ut utan beskattning, förutsatt att det inte ligger låst som aktiekapital utan som inlånade medel.

Att bedriva sin trading i bolag kan jag bara rekommendera om du redan idag driver verksamhet i eget bolag och har en överlikviditet som du inte kan få ut ur bolaget till en vettig beskattning.


Beroende på var i livet man är finns det en del andra saker att ta hänsyn till också.

Står man inför att bilda familj är det värt att tänka på att ju högre tjänsteinkomst man har desto högre blir ersättningen från föräldrapenningen & VAB. Planerar man att exempelvis flytta från lägenhet till hus och behöver låna, kan det vara värt att känna till att banken gärna ser stabila inkomster, vilket jag har svårt att se trading tolkas som. Som ni ser av nedan bild är det en enorm skillnad på sjukpenninggrundande inkomst för arbetstagare och för personer som inte har någon arbetsinkomst.




Sjukpenninggrunande inkomst är det som ligger till grund för vilken ersättning man får om man blir långvarigt sjuk, samt om man är föräldraledig eller vabbar.

Tänk även på att det normalt är arbetsgivaren som står för sjukersättningen de första 14 dagarna och INTE försäkringskassan.


Här kan ni läsa mer om sjukpenninggrundande inkomst samt andra aktuella belopp från försäkringskassan: https://www.forsakringskassan.se/privatperson/e-tjanster-blanketter-och-informationsmaterial/aktuella-belopp


Som ni märker finns det en hel del fördelar med att vara arbetstagare och det är viktigt att känna till innan man tar steget till att bli trader på heltid.

Ett liv som helhetstrader öppnar även många dörrar. Du kommer aldrig igen behöva känna dig geografiskt begränsad. Du kan tradea där det finns internetuppkoppling, givetvis kan tidsskillnader ställa till det, men ni förstår min poäng! Det finns marknader med olika öppettider, vilket innebär att arbetstiden kan vara väldigt flexibel. Det sätter dock även krav på disciplinen, vilket jag tror de flesta som har möjligheten att jobba hemifrån fått känna på någon gång. Men sålänge man har ett genuint intresse för trading och man brinner för det man gör, brukar inte discplinen vara något problem. Lyckas man väl med sin trading och man kan bibehålla en hög CAGR så kan man göra sig en förmögenhet på börsen, vilket det inte riktigt finns samma möjlighet till hävstång som arbetstagare. Man ska dock komma ihåg att majoriteten av alla traders inte är lönsamma i sin trading och att all handel med värdepapper innebär risk att förlora hela eller delar av sitt kapital.

Se till att vara förberedd för den psykoliska påfrestningen som det innebär att vara heltidstrader och var nog med money management och risk management!


Oavsett om ni väljer att ta steget till att bli trader på heltid eller inte efter att ha läst denna texten, hoppas jag att tiden jag lagt ner på att skriva detta på min fritid helt frivilligt har hjälpt er att ta ett mer välgrundat beslut!


Danne


Liknande inlägg

Visa alla

Inför Söndagssnack!

Kommentera dina önskemål inför helgen Söndagssnack. Jag och Tobbe kommer i vanlig ordning gå igenom veckans största händelser och spana...

Inför Söndagssnack

Vad vill du att vi ska kika på i helgens Söndagssnack? Kommentera dina önskemål så ser jag och Tobbe till att ta upp dem! Som vanligt...

Inför Söndagssnack

Kommentera vad du vill att vi tittar på i dagens Söndagssnack!

1 Comment


JohanE
Sep 19, 2023

Grymt bra inlägg med intressant fördjupning i ämnet! Tack!

Like
bottom of page