RoboMarkets – Professional services on Forex market
top of page

Analys Ovzon (Fundamental)

Uppdaterat: 9 jan. 2022

Som ni säkerligen har märkt vid det här laget har jag en fascination för rymdbolag. Jag är också övertygad om att detta kommer bli en enorm bransch om vi lyfter blicken några årtionden. Personer med gigantiskt inflytande (och plånböcker) har börjat visa sitt intresse för rymden. Med Elon Musk, Jeff Bezos och Richard Branson i fronten tror jag att allt fler personer kommer att engagera sig i rymden. Jag tror inte att dessa personer gör det för skojs skull. Dem ser ett större syfte med det dem gör och om jag har fått rätt bild av dessa tre giganter så ser dem någonstans ett enormt värde i rymden, som majoriteten ännu inte ser. Med det sagt vet ni sedan innan att jag äger både AAC och Ovzon i portföljen. Det bolaget jag kommer att lyfta fram extra idag är Ovzon eftersom att jag har förstått att många av er är intresserade av bolaget men samtidigt som ni kanske har svårt att se varför jag är håsad till bolaget med tanke på de siffror bolaget har presterat hittills. För jag tror inte att det är många av er som går igång på följande: Vinsttillväxt 3 år: -1,9% Omsättningstillväxt 3 år: -10,6% Detta till ett PS-tal på 19,2. Jag håller med, det ser inte super attraktivt ut, eller hur? Det jag ändå ska slänga in här är att bolaget har påverkats rejält av Covid. Flera leveranser har blivit försenade och bolaget har sett en minskad efterfrågan i samband med pandemin. Men bolaget skriver i sin senaste årsrapport att läget framåt ser ljusare ut och att de räknar med tillväxt framöver. Den största nackdelen är att Ovzon 3 projektet har blivit lidande, Ovzons ögonsten. Mer om Ovzon 3 kommer längre ner. Men då gäller det att gräva djupare i bolaget. Det vi ska börja med är att titta på de största ägarna i bolaget: Som största ägare hittar vi investmentbolaget Öresund som äger 11,8% av kapitalet. Öresund som ett börsnoterat investmentbolag har sedan 1982 levererat 11 436% avkastning till sina ägare. Det har dem inte lyckats med genom att göra dåliga affärer. Näst största ägaren är ännu ett investmentbolag, närmare bestämt Bure Equity. Precis som Öresund kommer Bure från en framgångsrik historik. I dagsläget äger Bure 11,3% av Ovzon. Att ha två stycken investmentbolag som största ägare är en kvalitetsstämpel i mina ögon. Är det någon/några som gör en gedigen analys av sina bolag innan de handlar några aktier så är det investmentbolag. Efter dessa två utgörs topp 10 listan av fonder och mindre investmentbolag. All in all vill jag påstå att Ovzon har en stabil ägarlista.

Vill du läsa mer?

Prenumerera på fredrikochtobbe.se för att fortsätta läsa det här exklusiva inlägget.

Prenumerera

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page