RoboMarkets – Professional services on Forex market
top of page

2 grafer att bevaka för risksentimentet

Två viktiga grafer har idag noterat nya highs. Dessa två är US10Y och dollarindexet DXY. Bägge fick fart efter förra veckans KPI-siffror som i sin tur ledde till att obligationer möttes av ett förnyat säljtryck vilket i sin tur leder till att yielden går upp högre.


För att obligationerna ska ses som köpvärda igen behöver marknaden få tydligare bevis på att inflationen har mattats av. Just nu ger US10Y en Yield på 3,25% senast vi såg det var under November 2018.


Skulle vi se att inflationen mattas av kan det vara intressant att plocka på sig långa obligationer. Jag tittar främst på 10 och 20 åringen. Men personligen väntar jag tills att vi faktiskt får inflationssiffror som visar på avtagande inflation.


Att ligga kort i obligationer är en rejält "crowded trade" och det finns potential för att det kan gå väldigt fort på uppsidan. Den klassiska ETF:en $TLT (20 åriga obligationer) är totalt 10% blankat. Vill man ha en längre pitch om varför långa obligationer skulle kunna stå inför ett sällan skådat rally så rekommenderar jag att lyssna in på detta avsnitt från podden "Macro trading floor": https://open.spotify.com/episode/6Dv3WdFws45u0q5AK01VTl?si=09ddd6ccf66f4acb


DXY, dollarindexet, är en klassisk hedge där investerare oftast flockas till när det är extra skakigt på marknaden. Det såg vi även denna gång. Idag noterare både US10Y och DXY nya highs (om dem lyckas stänga här uppe). US10Y

DXY

Skulle både DXY och US10Y vända ner från dessa nivåer får vi anta att risksentimentet kan förbättras. Fortsätter dem att pumpa på nya highs kan vi räkna med att risktillgångar så som aktier kommer att fortsätta att visa svaghet under kommande dagar. Därav tycker jag att dessa två grafer är extremt viktiga att hålla koll på under veckan.


Jag sitter och knåpar på ett backtest för att visa på hur SP500 korrelerar med dessa två när dem noterar nya highs. Än har jag inte riktigt fått till det men förhoppningsvis kan jag bjuda på lite grafer i morgondagens morgonbev.

Liknande inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page